Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Cyklobus pod Kráľovu studňu a na Králiky

Od júna do konca septembra premáva na strednom Slovensku špeciálny autobusový spoj pre horských cyklistov a taktiež pre peších turistov. Autobus jazdí počas víkendov z Banskej Bystrice do Veľkej Fatry i do Kremnických vrchov. Aké výhody priniesol nový cyklobus a kam nás dovezie?

Aktuálne zmeny v prevádzke cyklobusu nájdete na webovej stránke prepravcu. Pribudli dve nové linky na Donovaly a do sedla Šachtičky.

Vďaka podpore Mesta Banská Bystrica a Banskobystrického samosprávneho kraja jazdí od 23. júna do 30. septembra 2012 na Slovensku netradičný autobus, určený hlavne pre milovníkov cyklistiky a horskej turistiky. Využiť ho môžete počas víkendov, štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Na výber sú dve linky, prvá do Veľkej Fatry (Banská Bystrica – Harmanec – Panská koliba pod Kráľovou studňou a späť) a druhý spoj premáva do Kremnických vrchov (Banská Bystrica – Tajov – Králiky a späť).

Kde nastúpiť?

Nástupnými zastávkami cyklobusu v Banskej Bystrici je parkovisko Mičinská (v susedstve hlavnej železničnej a autobusovej stanice, viď sprievodné fotografie - podchodom popod železnicu od výstupišťa autobusovej stanice) na druhom brehu Hrona a zastávka MHD i prímestských autobusov - Strieborné námestie (v centre mesta), pre domácich miesto známe ako „Slovenka“ podľa niekdajšieho textilného závodu. Cestou pod Kráľovu studňu autobus ešte zastavuje na dolnom konci mestskej časti Uľanka (odbočka do Španej Doliny, v Harmanci (pri Obecnom úrade) a v Dolnom Harmanci (zastávka Kohút).

Druhá autobusová linka, do Kremnických vrchov, v rámci Banskej Bystrice stojí na sídlisku Podlavice a ešte v obci Tajov pri Obecnom úrade. Medzi ktorýmikoľvek zastávkami je jednotné cestovné 1,- € na osobu vrátane batožiny (bicykel alebo batoh) a cyklobus môžu využívať aj obyvatelia uvedených obcí, lebo vhodne dopĺňajú prímestskú dopravu počas slabého víkendového spojenia. Kapacita autobusu je 19 miest na sedenie, 16 ľudí na státie a do prívesného vozíka sa na stojan zmestí 40 bicyklov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Veľká Fatra

Konečná linky na Panskej kolibe sa nachádza na konci spevnenej cesty v Bystrickej doline, kde sa bežne vlastným autom či iným motorovým prostriedkom nie je možné dostať. Pre peších turistov je cyklobus záchranou pred 2 – 3 hodinovým úmorným šľapaním po asfalte do/z Dolného Harmanca. Prvý spoj vyráža o 8.00 h z Banskej Bystrice (o 9.00 h návrat do BB) a poobede sa možno do Veľkej Fatry prepraviť o 16.30 h z BB. O 17.30 h sa cyklobus vracia z Panskej koliby, čo isto radi využijú turisti, zostupujúci z hlavného hrebeňa od vrcholu Krížnej. Nielen hrebeňovkári si ušetria boľavé kolená namiesto prudkého zostupu z Líšky do Tureckej, odkiaľ posledný víkendový autobus odchádza o 15.45 h do Banskej Bystrice, resp. nemusia drieť asfalt až do Starých Hôr, či okľukou schádzať na autobus cez Majerovu skalu.

Okrem klasickej okružnej cyklotúry cez Kráľovu studňu so zjazdom cez Zalámanú dolinu do Horného Harmanca, prípadne do sedla Malý Šturec sa ponúkajú aj ďalšie možnosti pre cyklistov. Bystrická dolina ukrýva dve dobré lesné cesty do susedných dolín. Na západ možno z Panskej koliby stúpajúcou traverzovou zvážnicou obísť vrch Črchľa a napojiť sa na príjazdovú cestu k horskému hotelu Kráľova studňa (rázcestie nad Túfnou). Druhá zvážnica vychádza od Panskej koliby do širokého sedla v masíve hory Japeň a prehupnúť sa do Tureckej doliny resp. do dedinky Turecká.

Kremnické vrchy

Východiskom do Kremnických vrchov sa vďaka novému cyklobusu stal horný koniec obce Králiky – U Ruskov, ktoré je známe hlavne počas zimy vďaka bežeckému a zjazdovému lyžovaniu (donedávna aj skoky na lyžiach). Spoj na Králiky vyráža o 10.00 h z BB a o 10.50 h sa vracia späť do mesta. Poobede opäť vyráža cyklobus do Kremnických vrchov a to o 14.00 h a o 15.40 h sa autobus otáča späť do BB.

Keďže Kremnické vrchy nie sú národným parkom na rozdiel od Veľkej Fatry, kde sú možnosti cyklistiky obmedzené, tak široké okolie Králik ponúka nepreberné možnosti pre horskú cyklistiku. Modrá cyklotrasa č. 2567 je okruhom cez Banskú Bystricu, Skubín, Suchý vrch, rybník Mútne, Králiky a Kordíky. Zelenou cyklotrasou č. 5572 sa možno dostať do susednej Malachovskej doliny alebo sa vydať spleťou lyžiarskych bežeckých tratí (lesné cesty) do oblasti hlavného hrebeňa Kremnických vrchov (smer Skalka) a zísť do Kremnice, Krahúľ či do symbolického stredu Európy nad Kremnickými Baňami.

Súvisiace odkazy

Cestovný poriadok prepravcu SAD Zvolen
Od 4. augusta premáva cyklobus aj na Šachtičky a Donovaly
Cyklobus aj na Donovaly a Šachtičky
www.kralovastudna.com
Cyklobus opäť premáva na Panskú kolibu a s väčšou kapacitou cestujúcich
Presmerovanie cyklobusu na Šturec
Fotografie z prvej jazdy cyklobusu

Fotogaléria k článku

Najnovšie