Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

MTB Papradnianskou a Marikovskou dolinou

V okolí Považskej Bystrice je mnoho ciest, kade sa dá vydať na bicykli. V článku opíšem cyklotúru cez Papradniansku dolinu na vrchol Veľkého Javorníka. Následne pôjdeme po hrebeni na vrchol Malého Javorníka a cez Marikovskú dolinu späť na začiatok okruhu - do Považskej Bystrice.

Vzdialenosť
60 km
Prevýšenie
+900 m stúpanie, -900 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 03.10.2013
Pohoria
Javorníky (CHKO Kysuce)
Trasa
Voda
Papradnianske lazy, prameň pod Stratencom, studnička pod Malým Javorníkom, Židova voda v Ráztoke, maríkovské lazy, Udiča (cintorín)
Doprava
Považská Bystrica (vlak, bus), horský bicykel
SHOCart mapy
» č.1076 Vršatec, Súľovské vrch (1:50.000)
» č.223 Beskydy, Ostravsko (1:100.000)
» č.226 Malá Fatra, Veľká Fatr (1:100.000)

Trasa

Považská Bystrica, Považské Podhradie – PB, Šebešťanová – Jasenica – Stupné – Brvnište – Papradno – Papradno, Majer – Papradno, Podjavorník – Veľký Javorník – sedlo Gežov – Stratenec – Bukovina – Malý Javorník – Malý Javorník, sedlo - Ráztoka – Horná Mariková, Vlkov – Udička – Modlatín – Belejov – Pagaňov – Dolná Maríková – Hatné – Prosné – Udiča – Považská Bystrica, Orlové

Približne o 10-tej hodine vyrážam z mestskej časti Považskej Bystrice, z Považského Podhradia. Počasie je dnes ukážkové, a tak sa teším na pomerne dlhú cyklotúru. Po hlavnej ceste pokračujem smerom na Bytču, no pri odbočke smerom na Papradno a Podjavorník opúšťam hlavnú cestu č. 507 (za mestskou časťou Sebešťanová) a vydávam sa vľavo do výraznej doliny Javorníkov.

Cesta Papradnianskou dolinou je na bicykli veľmi príjemná, mierne stúpanie po asfaltovej ceste cez dedinky Jasenica, Stupné a Brvnište sa dá zvládnuť aj počas letných horúčav, keďže obzvlášť od obce Papradno na Podjavorník sa cesta kľukatí pomedzi hustý les a je lemovaná Papradnianskym potokom (Papradnianka), ktorý ovzdušie výrazne ochladzuje.

Za niečo viac ako 1,5 hodiny prichádzam na Podjavorník (miestna časť Papradna), kde končí asfaltová cesta. Tu si doprajem chvíľku odpočinku. Z Podjavorníka pokračuje nahor viacero ciest, sú pomerne schodné na horskom bicykli. Stúpanie je celkom náročné na kondičku a dá určite zabrať. Úsek z Podjavorníka na Veľký Javorník je najnáročnejší aj časovo, takže si treba rozvrhúť dostatočnú časovú rezrvu aj pre zostup. Až keď je nado mnou rozoznateľný hlavný hrebeň Javorníkov, schádzam z jednej z lesných ciest, hádžem bicykel na plecia a cez les vychádzam na vrchol Veľkého Javorníka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po hrebeni Javorníkov sa na bicykli pohybuje veľmi dobre, sú na ňom iba minimálne prevýšenia, a tak si človek môže aj na bicykli užiť prírodu v najvyššej možnej miere. Vydávam sa smerom na Malý Javorník, no po ceste je ešte mnoho zastávok, ktoré stoja za fotografiu alebo aspoň za rozhľad - najmä na moravskú stranu pohoria. Na čiastočne odlesnenom hrebeni, konkrétne na Stratenci, stojí drevená vyhliadková veža, z ktorej je výhľad umocnený.

Po príchode na Malý Javorník sa po žltej značke vydávam na zostup do hornomarikovskej osady Ráztoka. Miestami je chodník trošku strmý, no dá sa zvládnuť bez väčších problémov. Pri drevenom kostolíku Božieho srdca Ježišovho v Ráztoke z roku 1950, jedinom drevenom svätostánku v považskobystrickom okrese, som za menej ako polhodinku. Chodník sa opäť mení na asfaltovú cestu, ktorá ma zavedie až do údolia Váhu, na začiatok okruhu do Považskej Bystrice.

Prichádza veľmi príjemná časť cyklotúry, zjazd Marikovskou dolinou. Od kostolíka v Ráztoke až po vodnú nádrž Nosice (Priehrada mládeže) nemusí človek takmer ani raz zapedálovať, čo je po dnešnej trase celkom zaslúžené. Cez marikovské osady a dedinky Hatné, Prosné a Udiča sa púšťam po štátnej ceste ku spomínanej priehrade na Váhu. V Udiči odbáčam doľava na Považskú Bystricu a okolo Váhu sa po hlavnej ceste č. 507 chystám zavŕšiť okruh v mestskej časti Považskej Bystrice - Orlové pri moste cez Váh.

Zaujímavé odkazy

Kaštiele v Považskom Podhradí
Cykloturistika v okolí Papradna
Podjavorník - turistické ubytovanie
Drevený kostolík v Ráztoke
Kostol v Modlatíne

Fotogaléria k článku

Najnovšie