Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zrub tesne pred dokončením v júli 2015 (autor foto: Juraj Mucha)
Zrub tesne pred dokončením v júli 2015 (autor foto: Juraj Mucha) Zatvoriť

Správa Otvorenie nového zrubu v sedle Burda

Zrub Burda v Národnom parku Muránska planina je obnovený. Bývalý drevený zrub, ktorý zničil v novembri 2012 požiar, sa aj napriek svojej krátkej histórii pozitívne zapísal do povedomia turistickej verejnosti. Preto sa myšlienka vybudovania nového objektu objavila prakticky ihneď po požiari a stretla sa s pozitívnou podporou verejnosti.

Poloha
pomedzie pohorí Veporské vrchy a Spišsko-gemerský kras (Muránska planina) - sedlo Burda
Nadmorská výška
1008 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76203 ° SŠ
dĺžka: 19.90372 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 ľudí vo vlastných spacích vakoch s karimatkou
Prevádzka
denne v hlavnej sezóne

Po uplynutí dlhých bezmála troch rokov vybavovania sa myšlienka premenila na skutočnosť a v sedle Burda stojí nová útulňa, ktorej sezóna sa oficiálne začne 18. júla 2015.

Nový zrub nie je postavený len z dreva. Architektonicky je objekt riešený rovnako ako predošlý zrub, iné sú len použité materiály. Ide o murovanú stavbu na pôvodnom základe obloženú kameňom. Priestory novej stavby sú trocha väčšie, interiér je drevený a pripomína bývalý zrub, no brvná na stenách nahradili ohobľované dosky.

Momentálne je v sedle Burda živo, dokončovacie práce postupne finišujú a všetko sa pripravuje na slávnostné otvorenie úvodnej skrátenej sezóny. Podľa prvých informácií bude nová Burda slúžiť ako útulňa, informačné centrum a zastávka Huculskej magistrály.

Plánovaná prevádzka útulne bude denne minimálne do konca septembra, pričom sa tam budú striedať dvaja chatári. Otázka celoročnej dennej prevádzky zostáva ešte otvorená. Ubytovanie bude možné pre približne 20 ľudí (možno viac) vo vlastných spacích vakoch. V ponuke budú samozrejme varené jedlá a nealkoholické či alkoholické nápoje, podobne, ako tomu bolo v minulosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dobrovoľnícke brigády

Počas augustových víkendov sa budú organizovať brigády dobrovoľníkov a budovať ďalšie vybavenie Burdy. V pláne je robiť:
- postaviť vstupnú bránu Huculskej magistrály,
- vybudovať zastrešené stojiská pre kone,
- osadiť panel s mapou Huculskej magistrály,
- kopať vodu pre Burdu,
- chystať drevo na zimu,
- budovať kamennú a drevenú terasu.

Pre dobrovoľníkov je v ponuke nocľah na Burde - vlastná karimatka spacák za symbolické 1,- € na noc, teplé jedlo 1x denne, náradie a ochranné pomôcky (rukavice, ochranné okuliare...). Záujem o brigádu nahláste týždeň vopred na číslo +421 949 68 11 68 (Zdeno Pochop).

Autori fotografií: Juraj Mucha a Tomáš Trstenský

Súvisiace články

Nový zrub Burda do začiatku zimy
Rozhovor so správcom zrubu o požiari a obnove Burdy
Nepriechodné trasy na Fabovu hoľu
Bývalý zrub Burda pod Fabovou hoľou

Fotogaléria k článku

Najnovšie