Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Údolím Nitrice na vrchol Strážova

Diskusná téma K článku: Údolím Nitrice na vrchol Strážova

Je neskorý letný večer, sedím v kresle, popíjam už vychladený mätový čaj a z pootvoreného okna fúka pokojný vánok obohatený vôňou leta. Na nohách mám položený notebook a so záujmom prezerám mapy, keď zrazu pri prepočtoch vzdialeností k miestam, ktoré ma tak lákajú, nachádzam jedno, ktoré je ako stvorené na letný prázdninový výlet a zaujme ma natoľko, že mám chuť okamžite vyraziť z domu.

Pio

V pravidlách pre písanie článku (hiking.sk/…/ako_pisat_clanok_…) sa mimo iné píše:
"...Potom by mala nasledovať trasa vo forme X - Y - Z, bez časov, nadmorských výšok a farieb značiek. Tieto údaje si záujemca môže nájsť v hikeplanneri a časť z nich sa nachádza vo Faktoch k článku..."
V poslednom čase sa snažím napriek inštrukciám nahodiť trasu do tunajšej mapy (mapy.hiking.sk/?ref=navigator), bolo by možno vhodné trocha upraviť pravidlá. S tým GPS by som nebol až taký optimista. Osobne skôr vyznávam mapu, nehovoriac už o tom, že GPS je stále dosť nákladná hračka. Nehovoriac už o tom, že to chce vláčiť so sebou náhradné baterky.

Palo TT

Cela diskusia sa zvrhla na ochranarsku temu - osobne s tymto problem nemam (aj ked o niektorych veciach radsej mlcim, alebo pisem anonymne).
Hlavny nedostatok clanku vidim v trase samotnej. Autor pise putavo a dobre sa to cita (dufam, ze ho tato diskusia od dalsieho pisania neodradi). Zaludnost je v tom, ze sa jedna o extremnu cykloturu, ale z clanku to nie je zrejme. Netusim, co znamena obtiaznost 3, zrejme stredna. Ak sa tym niekto menej skuseny inspiruje moze byt velmi sklamany. Po slusnej davke km na ceste nasleduje tlacenie/obcas nosenie biku do strmeho kopca cca. 2 hodiny vkuse (+pri troche stastia ako bonus po..b od ochranara). IMHO toto vela cykloturistov neoslovi, takze mi je tak trochu zahadou, preco sa na portali zameranom primarne na cykloturistiku objavila takato cyklotura. Resp. ked uz sa objavila, mala byt ako extrem explicitne oznacena.

Dovolim si trosku konstruktivnej kritiky aj k redakcii :)
Pomohlo by, ak by vsetky clanky v cyklosekcii mali povinne GPX subor pre aspon pribliznu vizualizaciu trasy a idealne aj udaj o celkovo nastupanych metroch. Ak uz si autor najde cas napisat clanok, par minut na vyklikanie trasy ho urcite nezabije (nehovoriac o tom, ze GPS ma v dnesnej dobe takmer kazdy).
V hiking sekcii sa ide po TZT, tam to take dolezite nie je, ale cyklisti sa motaju kade-tade a dvojnasobne plati: A picture is worth a thousand words

Jonathan.sk

Sorry za príspevok mimo témy: Mám taký divný pocit Lubo,že tvoj posledný príspevok mi nápadne pripomína nedávne konanie jedného nemenovaného blábolového magazínu...:).

Lubo

Hoci s mnohymi nazormi (nie len) v tejto diskusii ciastkovo, ci uplne nesuhlasim, ako vydavatel HIKING.SK urobim vsetko preto, aby ich mohli citatelia slobodne sirit. V ziadnom pripade vsak nedopustim, aby diskusne forum urcovalo redakcnu publikacnu politiku.
Uvedomte si, ze hra na to, kto je zelensi zeleny, je na dnesnom Slovensku strielanie vo vlastnom kosiari.

MatusM

Pardon za príspevok mimo témy, len krátka reakcia na anonyma zo dňa 15/03/12 23:50:
Vydávanie sa za cudziu identitu v diskusií je hrubým porušením etikety. Myslíš, že si ťa nedokážem vystopovať?

Jjano

Tiger, udrel si si, kopol. Síce neprávom, ale s o tom väčšou rozkošou... Spokojný? Ego ukojené? Trochu si sa síce strápnil, ale viditeľne Ti to nevadí... Síce ochranári na vine neboli, ale určite aspoň v duchu boli proti vykoseniu tých kríkov... ach jaj.

Dnes som bol na Strážove, je tam ešte najmenej polmetra ťažkého snehu, bez snežníc to bolo dosť drsné, zabárali sme sa až po až :-) Ale bolo krásne, modré nebo, celý čas v tričku... paráda :-)

Tigervegetarian

Ďakujem za info. To som nevedel. Takže to bolo klasické slovenské šlendrianstvo. Kopec nechali zarásť, lebo jeho vyčistenie by stálo peniaze, a nik by sa na tom nenabalil.

Sona

Podla tohto s tym ochranari nic nemaju:
Šéf rezortu kultúry Daniel Krajcer sa ponáhľal na Krásnu Hôrku hneď po vypuknutí požiaru. Ako uviedol, ťažké srdce má na ochranárov. Podľa neho aj oni prispeli k požiaru, pretože nesúhlasili s vytvorením bezpečnostného pásma okolo hradu a nedopustili výrub krovín na hradnom kopci.

Riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras Ján Kilík sa domnieva, že došlo k omylu. Hradný kopec totiž nie je súčasťou národného parku, platí na ňom prvý, najnižší stupeň ochrany. V praxi to znamená, že keď chce štát ako vlastník hradu vyčistiť jeho okolie od porastov, stačí mu súhlas obecného úradu.
Na správu národného parku sa s touto požiadavkou nikto neobrátil minimálne desať rokov. A keby aj, riaditeľ nevidí dôvod, prečo by mu povolenie nevydali.

korzar.sme.sk/…/od-horiaceho-…

Tigervegetarian

Je to celé na hlavu postavené. Ideme zdrbávať niekoho kto vyšiel na Strážov na bicykli, a zatiaľ kvôli debilizmu ochranárov bol svah pod hradom Krásna Hôrka zadrbaný náletovými drevinami, čo prispelo k rozšíreniu požiaru na hrad, a oveľa väčším škodám než aké urobí pár cyklistov za rok čo výjdu na nejaký kopec. Ľudia, rozmýšľajte prosím vás. Tu, na turistickom portáli, šikanovať cyklistov, to je tá najväčšia hlúposť aká je možná.

Dušan Bernáth

Nebudem to tu dalej rozpitvavat , napisal som do redakcie ,o stiahnutie clanku , ak uznaju za vhodne , tak ho hadam stiahnu , nerad by som bol oznacovany za nabadaca k niceniu pridonych pamiatok a kras koli takej ...

clanok bol pisany vo vsetkej ucte a z istym cielom ,a to dopravit sa na miesto , bez pouzitia dopravneho prostriedku,( ktory vobec nenici napriklad vzduch ze ? a tym aj nepriamo prirodu ako taku ) a skombinovat pesiu turistiku , s cyklistikov , a s navstevou kulturneho dedictva (cicmany)

nevadi , ako malorolnik to necham na ostatnych plebejcov neh si sami utvoria nazor

KarolM

Aby som upresnil. Článok som si so záujmom prečítal, určite má pre bajkera pridanú hodnotu. Autorovi i redakcii patrí zaň vďaka. Moja pripomienka bola myslená konštruktívne, ako sa posunúť ďalej : ))

Pio

Prečítal som si podrobne príspevky.
Mám z toho zmiešaný pocit. Zdá sa mi, že tu trocha cítiť nevraživosť.
Do prírody chodím ozaj rád a už vyše 40 rokov. Môžem povedať, že som turista, lyžiar a cyklista. Tak sa zamýšľam nad tým, že keď ide po lese turista a v rukách má paličky či náhodou tiež, citujem: "nabáda ďalších duševných maloroľníkov k protizákonnému rozrývaniu pôdneho krytu v prirodnej rezervácii." To je iba uhol pohľadu. Všetci by sme mali mať ohľad k prírode a hlavne aj ohľad jeden k druhému. Zdá sa mi, že táto debata je o zbytočnom sa škatuľkovaní a dokazovaní si, že kto je silnejší v argumentoch.

KarolM

Súhlasím s Matúšom a najmä s Palom TT. Budem veľmi rád, ak sa na hikingu objavia pravé MTB túry a obzvlášť, ak to budú túry na vrcholy kopcov. Táto túra je biking po asfalte a tlačenie či nosenie v teréne, čo žiadneho MTB bikera nepoteší...

Palo TT

Clanok ma dva nedostatky:

  1. nie vsetkom co robim treba verejne propagovat, niektore veci sa robia v tichosti
  2. cela tura je velmi nevyvazena. Kategoria je MTB, ale pritom je tam vela asfaltu po statnych cestach a z tych par km co asfalt nie je, je polovica extremne tlacenie do kopca :(
    Na autorovom mieste by som porozmyslal nad stiahnutim clanku.
Matúš Moron

Príspevok vymazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK – vyvolávanie mylnej zámeny identity

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma