Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najkrajšími planinami Slovenského krasu

Diskusná téma K článku: Najkrajšími planinami Slovenského krasu

Okružná 72 km cyklotúra (44 km asfalt, 28 km terén) v Slovenskom krase cez Silickú a Plešiveckú planinu. Krajinársky veľmi pekná, prechádza cez lesy a otvorené lúky, pripomínajúce parkovú úpravu. S odbočkou na vyhliadkovú Gerlašskú skalu. Vedie pri množstve závrtov a priepastí. Stredne náročná, vhodná pre horský a trekingový bicykel. Vzhľadom na otvorený priestor i farebnosť okolitej prírody je najlepšie ju absolvovať v jarnom alebo jesennom období.

KarolM

Ad motorkár:
Naša trasa viedla popri Jašteričom jazierku i Silickej ľadnici. Tu je mapa trasy.
cykloserver.cz/f/9634071095/
My sme tentoraz tých pár desiatok metrov neodbočili, ale je to určite dobrý tip.

Ad Axel:
Najoptimálnejšia trasa určite neexistuje, optimálna asi tiež nie - záleží na prioritách. Naša trasa je ideálna z hľadiska prechodnosti na bicykli (všetko sa dá isť v sedle), pričom sa prejdú krásne krasové lokality. Jedna planina na deň je na pešiu turistiku, na cykloturistiku sú dve planiny optimálne :)

Samozrejme, že existujú viaceré alternatívne cesty. V podstate sú dve hlavné alternatívy.
Alternatíva 1: Silická planina popri Dievčenskej skale (pekná vyhliadka) a potom po modrej do Silice (mínusy: škrapy na chodníku, občasné tlačenie, zhoršená orientácia)
Alternatíva 2: Plešivecká planina: z Gemerskej lúky stále po modrej až na Gerlašskú skalu, odtiaľ cez Horný vrch po žltej do Kružnej alebo až do Slavca (z planiny vedie dole viacero ciest). Potom možnosť výšľapu z Jovíc na Dievčenskú skalu.
Plusy: menej asfaltu (o.i. sa vynechá frekventovanejší 6 km úsek Rožňavské Bystré - Rožňava), pestrejšia scenéria; mínusy: vyššia časová náročnosť, občasné tlačenie.

Čo sa týka východiskového bodu: Soroška (Jablonovské sedlo) je vhodná v prípade príchodu autom z východnej (košickej) strany, je tu možnosť parkovania pri kolibe. Ďalšími dobrými východiskovými bodmi (najmä v prípade príchodu vlakom) sú Plešivec a Rožňava. Čo sa týka rozloženia profilu túry, je to individuálne. Stúpanie na záver má svoje čaro a my ho máme radi. Obzvlášť keď vedie k horskej chate či kolibe :)

Axel

Akoze jasne, nie je to najoptimalnejsia trasa, ale na take +- zoznámenie s krasom stačí. Tiez vyber dvoch planin naraz mozno nebol najstastnejsi.
Ja osobne by som ale nikdy nezačínal na Soroške, aby som sa na záver túry musel pachtiť hore k autu.

Motorkár

Evidentne ste vynechali Jašteričie jazierko a Silickú ľadnicu. Zo Silickej Brezovej ste to mohli lúkami potiahnuť do Kečova (vyvieračka) a popri Domici do Plešivca.

Sikli

Vdaka za tip, akurat tieto dni som pozeral NP Slovensky kras a cyklomoznosti. Urcite sa tam niekedy v lete pojdeme pozriet:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum