Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin Oregon 650

Diskusná téma K článku: Garmin Oregon 650

Navigácia Oregon si našla veľa priaznivcov, najmä medzi geokešermi, ale aj náročnejšími turistami, pretože oproti lacnejším modelom eTrex a Dakota poskytuje veľký displej a stále dobrú výdrž na batérie. Zároveň to nie je ešte tak veľké a drahé zariadenie ako Montana, ktorá sa skôr hodí na motorku alebo motorový čln. Oregon je na trhu nejaký ten piatok, a tak nadišiel čas nielen na aktualizáciu, ale rovno na novú generáciu. Vyskúšal som si variant 650 s fotoaparátom a mapou Slovakia TOPO v4 atu sú moje dojmy.

Jole

Díky,do PC si to sťahujem bežne, ale ak som dlhšie mimo a nemám prístup k PC tak to občas využívam. Ale díky za všetky rady chalani.

MatusM

Ahoj, dobre .. priznám sa, že ja keď prejdem trasu, tak si ju už priamo v GPS spätne nepozerám, ale doma si archivujem trasy do PC pomocou bezplatného programu Garmin BaseCamp.
Dá sa voľne stiahnuť tu:
www8.garmin.com/…/download_de…

.. a takto napríklad vyzerá vyhodnotenie trasy:
i.imgur.com/Qtjwu7e.png

Stačí pripojiť GPS k počítaču a jeho obsah (trasy, body) sa zobrazia v zozname pod "Zariadenim", odkial si mozem presunut vybrane trasy do "Mojej zbierky". Tam sa to dá ľubovoľne kategorizovať. Okrem údajov a bodov trasy sa dá pozrieť graf, doplniť poznámky, zdieľať na web.

Snáď to pomôže ...

Jole

Díky MatusM
Ad1)Počas jazdy mi zaznamenáva čas,uplynutý čas,Dlžka trasy,oblasť,body trasy,priem.rýchl,Stúp.celk.,kles.celk.,min výška,max,výška,kalórie.hneď po ukončení trasy si to môžem prezrieť, ale keď trasu uložím tak mi zaznamená len Dlžka trasy,oblať a body trasy. niekedy aj stúpanie,klesanie a max.výška,a niekedy aj všetky údaje. A to neviem prečo a ako to ovplyvniť alebo nastaviť.Prešiel som všetky dostupné návody a nezistil som to.
Ináč ďakujem za všetky vaše rady, mnohé mi pomohli.

MatusM

Ahoj, mám Oregon 550 a myslím, že 650 sa správa rovnako.

AD1:
Akých 11 údajov máš na mysli?

AD2:
Počas záznamu trasy si GPS ukladá body (súradnice, aktuálny čas, nadmorskú výšku), z ktorých postupne počíta celkový čas trasy, dĺžku trasy, prevýšenia, ... a z nich odvodené ukazovatele.

No a v nastaveniach si viem zvoliť spôsob ukladania bodov (Setup - Tracks - Record Method): podľa času, alebo vzdialenosti (time, distance, auto) a potom frekvenciu ukladania bodov (napríklad každých 30 sekúnd, alebo každých prejdených 50 metrov).

Zo skúsenosti som dospel k tomu, že najvhodnejšie, najpresnejšie je si zvoliť vzdialenostnú metódu a čo najkratšiu vzdialenosť = 10 metrov. Takže v teréne sa mi každých 10 prejdených metrov ukladá bod trasy.

Toto nastavenie vie dosť výrazne ovplyvniť celkovú nameranú dĺžku trasy aj jej prevýšenie. Napríklad, keď si to nastavíš na 50 metrov, všetky drobné zákruty a stúpania/klesania medzi 2 bodmi nebudú zarátané. Rozdiely sú rádovo v 10-tkach percent.

Na druhej strane, ako napísal Ľubo - pri hustom ukladaní bodov sa zvyšuje množstvo chybne zaznamenaných bodov trasy - najmä v roklinách, hustých lesoch, alebo pri výraznej oblačnosti / daždi sa mi stane, že GPS "uletí".

Vo všeobecnosti je ale metóda ukladania po čo najkratšej prejdenej vzdialenosti tá najpresnejšia. Dokonca presnejšia ako naklikaná trasa na podkladovej mape (napr. Hikeplanner), pretože 10m interval je hustejší ako mapové výškové údaje.

AD3:
Nemám túto skúsenosť. Kalibrácia výškomeru pred jazdou by to mala spraviť.

Lubo

Odporucam stiahnut si detailny manual k Oregonu a podrobne si ho nastudovat - bud zo stranok distributora, ktorym je firma Conan, alebo pouzi Google vyhladavanie. Tam najdes aj vysvetlenie navstaveni. Pokial by sa ti nedarilo, odporucam obratit sa na zakaznicku podporu Conan.

Ci je odchylka primerana alebo nie zalezi od velmi veci - najviac od charakteru terenu a vyhladu na oblohu. Taktiez odporucam mat vzdy dobre nakalibrovany barometricky vyskomer, pretoze pomocou neho Oregon koriguje pripadne "vystrelky" GPS vyskomera. Idealne vzdy pred zaciatkom tury/jazdy nakalibrovat podla znamej vysky zaciatku.

Jole

Ďakujem Lubo a Axel,
ad1)Ak prístroj zreštart. do pôvodných nastavení, potom si to opäť nastavím na svoje potreby,prístroj mi zaznamená všetkých 11 údajov, a potom sa opäť vráti k trom. A tomu nerozumiem prečo?
ad2)Chápem určité odchýlky, ale toto sa mi zdá priveľa, a považujem to za nedostatok Oregonu650. Ako sa dá nastaviť, aby to viac filtrovalo?
ad3)Je mi jasné že to musí to byť uzavretý okruh, aby sa hodnoty rovnali, ale tie rozdiely sú niekedy neprimerané a to súvisí asi s bodom 2,takže to považujem za druhý nedostatok Oregonu650.
Díky.

Lubo

Jole,

ad 1: Toto je otazka nastaveni. Myslim, ze Oregon sa da nastavit aj tak, ze zaznamenava vsetky udaje do ineho formatu, ktory sa nasledne da natiahnut do Garmin Connect a potom tam vidis uplne vsetko. Zakladom ukladanie do GPX suboru a ten ma svoje limitacie, zanamenava polohu, nadmorsku vysku, cas, okamzitu rychlost a to je tak asi vsetko. Nasledne zalezi od softveru alebo webovej sluzby, co z tychto udajov vie spracovat do akeho prehladu.

ad 2: Ano, je pomerne bezne, ze GPS napocita vyrazne viac metrov. Je to dane jednak tym, ze pre presnu nadmorsku vysku potrebuje GPS ovela viac satelitov ako na presnu polohu. Ked ich nema, trochu si "vymysla" a z toho potom plynie, ze to skace. Skus napr. sediet pol hodinu niekde v lese a kukat na to, ako sa ti meni nadmorska vyska napriek tomu, ze sedis na mieste. V GPS mas moznost si nastavit filtraciu nezmyselnych nahlych zmien nadmorskej vysky. Nastav to tak, aby to filtrovalo viac.

ad 3: Sucet stupani a sucet klesani sa rovna iba v pripade, ze zacinas a koncis presne na tom istom mieste, alebo ak zaciatok a koniec maju rovnaku nadmorsku vysku. Ak si si dal okruh a aj tak sa nerovnaju, je to dosledok nepresnosti vid bod 2.

Axel

1: stare garminy to mali ako vlastnost, nie ako bug. Dufal som, ze novsie to uz robia normalnejsie...
2: je to mozne. Pristroj je citlivy a zaznamenava aj prevysenia radovo v centimetroch. A bohuzial tieto rozdiely aj uklada. + ak nenakalibrujes pristroj na zaciatku, tak sa chvilu samokalibruje podla GPS a to vie namerat dost zle vysledky na zaciatku trasy
3: suvisi s 2, ale na moj vkus je to velmi vela.

ad 2 a 3: mas zarucene zapnuty barometer? (len sa pre istotu pytam)

Jole

Ak by ste mi vedeli niekto poradiť prečo je to tak?
Pred jazdou bikom vynulujem počítač aj údaje z predchádzajúcej trasy:

  1. trasový počítač zaznamená jazdu a 11 údajov.Keď však túto trasu uložím, potom už sa mi v prístroji zobrazia len 3(Dlžka trasy,Oblasť a Body trasy)stále tie isté údaje. Čím to je?
    2.Je to možné aby počítač po absolvovaní trasy zaznamenal niekedy aj trojnásobne (Stúpanie-celkovo) výškové metre. Veľmi to mýli a nie vždy mám možnosť si to pozrieť v PC.
    3.Niekedy mi zaznamená rozdiel medzi Stúpaním celkovo a Klesaním celkovo napríklad pri najazdených 60 km až 400 m. Nie je to trocha veľa? Čím to môže byť.
    To je zatiaľ všetko. Vopred ďakujem za odpoveď. Jole.
Lubo

Jole, napis svoje otazky sem do fora.

Jole

Používam oregon650T a som spokojný. Ale potreboval by som poradiť. Je to možné? Díky.jolenocin@gmail.com

ODGAR

Je niekto kto používa Garmin Oregon 600 z okolia BB. Potreboval by som osobnú konzultáciu (či pomoc) pri nastavení....
Som MTB-iker. Vďaka.

Sawa

Už ho mám naspäť tretí deň a zatiaľ sa drží. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum