Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez Vyšehradské vrchy zo Štúrova

Diskusná téma K článku: Cez Vyšehradské vrchy zo Štúrova

Ako inšpiráciu na cyklosezónu 2015 ponúkam peknú trasu z mojich obľúbených Pilišských a Vyšehradských vrchov (Pilis a Visegrádi-hegység). Podobná trasa tu už raz bola opisovaná, ale sami uvidíte, ako sa dá skoro totožná cesta absolvovať inak. Ako som v mojom predchádzajúcom príspevku spomínal, vďaka hustej sieti lesných ciest máte vždy niekoľko možností, ako sa dostať z bodu A do bodu B.

Vladimir50

Ok, vysvetlili sme si to.
Ja som spojil v Tvojom texte časti týchto dvoch viet: ...obnovené zrúcaniny paláca postaveného začiatkom 14. storočia. Za čias uhorského kráľa Mateja Korvína (Hunyadi Mátyás)...

Vlado z NZ

to Vladimir50, to sme sa asi nepochopili, lebo ja tam uvadzam, že palác dole vo Visegrade bolpostavený v 14 stor - a to bol... Karolom Robertom keď mu nedovolili usadiť sa v sídle Arpádovcov v Budíne a že za Mateja Korvína (ktorý ho dal nákladne prestavať) bol najluxusnejšou stavbou v uhorsku - a áno to bolo v 15 stor. - konkrétne bol prestavaný v r. 1476-84. Atentát, ktorý spomínam bol 17.4.1330, čiže zajtra to bude 685 rokov odvtedy. na slovenskej vikipedii je začiatok výstavby paláca zle uvedený (lebo to bola prestavba staršieho), na českej, maďarskej ako aj v iných historických knihách je to tak ako uvádzam ja.

Vladimir50

Pre Adinu:
Adinka, verím, že tam nafotíš veľa pekných fotiek a potešíš nás s nimi na hikingu. Keď sme tam boli my cez veľkonočné sviatky, hory boli ešte bez lístia - sivé, Dunaj špinavý a počasie nestále.
Inšpirovať sa môžeš aj na stránke nášho turistického klubu TKŠ tu: tkstart.udt.cz/…/pilis-borszo…,

Adina

Chystáme sa do týchto miest napešo. Dobre padne každa info. Potešilo :-).

Vladimir50

Pekná a náročná túra. Strávili sme v tejto oblasti tohtoročné veľkonočné sviatky, a bol som prekvapený množstvom lesných ciest a tak sa sem chcem vybrať aj v lete na bicykli.
Akurát v článku nesprávne uvádzaš obdobie panovania Mateja Korvína. On nepanoval v 14, ale v 15 storočí, konkrétne v rokoch 1458 až 1490. Ten atentát Feliciána Zacha na Karola Róberta však bol naozaj niekedy začiatkom 14. storočia. Aj ten dolný palác postavili v 14. storočí, ale nie za panovania kráľa Mateja Korvína, ale za panovania Karola Róberta.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum