Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horský slovník – reliéf (R – Z)

FunTTomas

Svatopluk: vďaka a rado sa stalo. Snoha netuším, ale s reliéfom to asi nebude súvisieť.

Vrana: áno, máš pravdu. Sú to vhodnejšie príklady.

rosol: s týmto sa bežný peší turista až tak často nestretne. Sú to hlavne pojmy z vysokých hôr a zo slovníka horolezcov. Čiže ďalší námet na pokračovanie seriálu...

Jaro.q

V úzkych a strmých dolinkách boli na dopravu dreva v niektorých oblastiach stredného Slovenska stavané drevené vodné žľaby (tzv. rizne).
Metrovica (rovnané drevo) bolo po vložení do žľabu posunované lesnými robotníkmi a v údolí zachytávané a ukladané do siah

Wbk

Povedal by som, že "rizňu" by bolo lepšie hľadať v jednom z potenciálnych ďalších dielov ohľadom technických zásahov v krajine :-) Možnože človekom vybudovaný žľab môže byť myslený ako 'antropogénna rizňa', t.j. antropogénna forma reliéfu, ale v geomorfológii som sa (zatiaľ) s týmto pojmom ešte nestretol.

PaliT

Rizňa by zaujímala aj mňa. Na stretnutí autorov vo Vrátnej sme debatovali, či to nemá nemecký pôvod v slove Ries - podobne ako Breite Ries na Schneebergu.

Rosol

Dobré články, ale chýba mi štrbina,rebro,chrbát,rázsocha,suťovisko,žľab,priehyba,štít,polica,lavica,zub,pilier,rampa atď.

Svatopluk Štěpánek

Ešte raz: je to skvelá robota, v dobrom smysle toho slova poučná.
Kam patrí výraz "snoha" -
je to k reliéfu ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum