Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľký Hodrušský okruh zo Žarnovice

Diskusná téma K článku: Veľký Hodrušský okruh zo Žarnovice

Ide o jednu z trás, ktoré nájdete na stránke bajkomktajchom.sk. Trasy sú na webe vynikajúco spracované, nájdete tam mapky, informácie o tajchoch a pod. Okruh je najdlhší a s najväčším prevýšením (41,3 km a prevýšenie 1034 m). Čo je výborné, sú tam aktuálne informácie o zjazdnosti (či sa niekde ťaží, resp. je zničená cesta a pod.). Okruh je obojsmerný, určený pre horské bicykle. Prešiel som ho síce na crossovom, ale na horskom by sa išlo omnoho lepšie.

K2

Tak zavisi od toho, o co panovi podnikatelovi ide - vraj chce, aby tu po nom nieco zostalo. Keby investoval do rekonstrukcie existujucich pamiatok, tak co tu po nom zostane? Mozno mu tam osadia nejaku malu dakovnu tabulku, ktoru si aj tak nikto poriadne nevsimne. Ale taky "hrad", to uz je nieco ine, to sa neda len tak lahko prehliadnut...

Knor

Vlado, ber to tak ze patrim k zastupu ludi, co toto povazuju za gyc, cize za vrchol nevkusu. Ak chcel podnikatel investovat v tejto oblasti, mohol sa dat na rekonstrukciu existujucich kastielov, z ktorych mnohe chatraju a su v havarijnom stave. Tie maju aj nejaku historicku hodnotu. Tato novostavba ziadnu nema.

Vlado z NZ

knor, na druhej strane napr. Bojnický zámok je tiež v podstate romantizujúca novostavba, Neuschweinstein v podstate tiež len trocha starší a je považovaný za najkrajší na svete. Čítal som nejaký rozhovor s tým majiteľom a spomínal, niečo v tom zmysle, že mohol tie peniaze minúť aj na luxusné dovolenky, domy na Floride a pod. ako ostatní, ale chcel, aby tu na Slovensku, niečo po ňom zostalo, a to je mi sympatické. Vraj to má byť nejakým spôsobom prístupné aj verejnosti.

Knor

Ci pana, ze \"hrad Marcus\". Chybaju mi pri nom iba sadrovi trpaslici a zazitok bude dokonaly :-D .

Jjano

Ta to ten rodinný dom :-) Ten patrí mestu a jeho obyvateľom mesto poskytne iné bývanie.

John.sp

Pozeral som na Google Street View.
Na Červenej studni je len jeden rodinný dom a vodáreň, takže netušík ktorú budovu myslíš.

Jjano

Na Červenej studni je mestská budova, na prenájom ktorej sa práve koná výberové konanie s tým, že by tam malo byť zázemie pre turistov (cyklistov, bežkárov...) aj s občerstvením, bufetom. Budovu však na to treba ešte aspoň provizorne prispôsobiť, ak už nie zrekonštruovať ... Verím, že do sezóny by to nový nájomca mohol stihnúť.

Fizik

Keď spomínate možnosti občerstvenia na trase, niekde som čítal, že aj na Červenej studni majú otvoriť nejakú krčmu. Ale neviem či je to pravda.

John.sp

TOP chuťovkou
na tejto cyklotrase je cca 6km singletrack myslím že zo sedla Pleso až na Červenú studňu.

Lubo

Krčma na Kopaniciach je legendarna :-)

John.sp

Ja som to išiel v lete.
Bolo dosť teplo a štartovali sme z Červenej studne. Po 3/4 trasy sme prišli ku krčme na Kopanice. Bola to ako oáza v púšti. Zachránila nás studňa ktorá je spomenutá aj v článku a čapovaný Sitňan. Super túra to bola.

Jjano

To je pravda, ale nájdu sa aj ľahšie trasy. Napríklad tzv. Hellov okruh, ktorý sa dá dokonca napojiť na ľahkú Kopanickú osmičku ...

V lete rozšíruje možnosti ľahších výletov aj lanovka na Salamandre, ktorá uľahčí stúpanie od Hodruše pod hrebeň a tak umožní zaujímavé ľahšie prepojenia.

A ešte poznámka: zjazdová trasa Helligon je vhodná aj pre "nezjazdárov", je to dobrý zážitok. Nie sú tam žiadne skoky, lávky a pod. Stačí dať nižšie sedadlo, moc si to nepúšťať a prejde to aj priemerný bajker. A bude chcieť znova. A znova ... :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum