Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Cyklosprievodca Záhorie a Malé Karpaty

Po minuloročnom vreckovom cyklosprievodcovi Bratislava a okolie vydavateľstvo SHOCart vydalo jeho ďalší diel - sprievodcu Záhorie a Malé Karpaty. Čo nová brožúrka obsahuje a či tu nastali nejaké zmeny oproti prvému sprievodcovi, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Výrobca
SHOCart
Model
Výlety na bicykli - Záhorie, Malé Karpaty
Typ
cyklistický sprievodca
Hmotnosť
115 g
Páči sa mi
triedenie cyklotúr, mapy so zakreslenou túrou, obsažné opisy trás
Nepáči sa mi
chýba abecedný register
Ostatné info
96 strán
Infocena
7 €
Obchody
cykloserver.cz/…/?t=150000779

Forma

Formát publikácie ostal 20x12 mm, rovnako ostala hmotnosť, 115 g. Počet strán je 96. Kniha je opäť v brožovanej väzbe, obálka je lesklá, vo vnútri je použitý lesklý kriedový papier. Grafika obálky a farebnosť sa mierne zmenili, kniha je ladená do svetlejšej zelenej a už je tu len jedna fotografia, príslušnosť k edícii je však zjavná. Zadná obálka sa nemenila, je tam mapa oblasti, ktorú sprievodca pokrýva. Knihu vydalo vydavateľstvo SHOCart, ktoré poskytlo aj mapy, na knihe opäť spolupracovali združenie CykloEko a spoločnosť Greenbike.

Obsah

Sprievodca obsahuje 23 cyklotúr. Grafické usporiadanie obsahu sa nezmenilo. Cyklotúry sú zoradené v tabuľke a pomocou farieb a ikoniek charakterizované hneď v úvode. Rozdelené sú podľa náročnosti na modré, červené a čierne - modrá farba označuje nenáročnú trasu, červená mierne náročnú a sivá náročnú trasu. Ďalej sú túry rozdelené ešte podľa obtiažnosti od 1 (najľahšia) po 5. Zároveň je pri každej túre uvedené prevýšenie, dĺžka a typ bicykla, aký je na danú túru najvhodnejší, teda či cestný, trekový alebo horský bicykel.

Nasleduje prehľadový mapový atlas, mapové výrezy, na ktorých sú prostredníctvom farebných bodiek lokalizované jednotlivé cyklotúry. Zaberajú deväť dvojstrán. Sprievodca obsahuje túry v Malých Karpatoch, na Záhorí, či v blízkom rakúskom a českom pohraničí.

Jednotlivé túry sú spracované rovnako, ako v predchádzajúcom sprievodcovi. Každá túra má stručný úvod a podrobný popis trasy, ktorý je rozdelený do viacerých odsekov po kilometroch. Okrem samotného popisu cesty sú tu spomenuté aj lokálne historické či prírodné zaujímavosti. Sú tu aj Tipy na ďalšie zaujímavosti blízko trasy. Túra je doplnená niekoľkými malými fotografiami, rovnakými ikonkami ako v úvode knihy a výškovým profilom túry. Ku každej túre je priradená mapa od SHOCartu s príslušným výrezom a zvýraznením danej trasy, v rôznej mierke, pričom tá je vždy uvedená. Oproti minulej brožúrke v mapových častiach pribudli kontakty na informačné centrá, ubytovacie a stravovacie možnosti v okolí. V závere knihy sa nachádza ešte legenda k mape. Trochu ma sklamalo, že ani v tomto sprievodcovi sa v závere nenachádza abecedný register a tak trochu dlhšie trvá niečo nájsť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Škoda, že niektoré túry vedú po hlavných ťahoch, napríklad úsek Plavecký Mikuláš - Rohožník vedie úzkou cestou bez krajnice, po ktorej sa v pracovných dňoch preháňajú nákladné autá smerujúce z a do cementárne v Rohožníku. Niektoré úseky cyklotúry by sa v týchto miestach dali viesť aj inými cestami, napríklad medzi Vývratom a Rohožníkom je značená cyklotrasa a v ďalších častiach sú paralelné poľné cesty. Z vlastnej skúsenosti vieme, že nejde o bezpečnú cestu, aj keď ide o oficiálne vyznačenú cyklotrasu, a je škoda, že zostavovatelia sprievodcu nenašli nejakú vhodnejšiu trasu. Sú tu aj ďalšie trasy, kde vedie túra po hlavnom ťahu, napríklad Trstín - Častá alebo Častá - Modra, ale na týchto cestách sú aspoň krajnice.

V každom prípade však môžem aj tohto sprievodcu vrelo odporúčať všetkým rekreačným cyklistom, nájdu tu túry rôznej dĺžky aj náročnosti, ktoré vždy vedú okolo zaujímavých miest.

Kniha sa dá kúpiť tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie