Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cyklotúra Malý pomoravský ringlšpíl zo Skalice

Keď je niečo pomenované ako veľké, malo by niečo podobné niesť názov malé. A tak aby som dosiahol rovnováhu na Hikingu, pridávam aj Malý pomoravský ringlšpíl, ako kratšiu cyklotrasu okolo rieky Moravy. Opäť trasa vedie aj cez Moravu a tak občianske preukazy a české korunky zo sebou. I keď nutné to nie je.

Vzdialenosť
30 km
Prevýšenie
+10 m stúpanie, -10 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 01.10.2011
Pohoria
Záhorie: Dolnomoravský úval
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 170 m n. m.
  • Najnižší bod: 160 m n. m.
Voda
len v obciach a krčmách
Doprava
bicykel
SHOCart mapy
» č.1073 Záhorie, Senica (1:50.000)

Trasa

Skalica – prístav Skalica – štátna hranica SK/CZ – veľký Baťák – malý Baťák – prístav Rohatec – Rohatec – Hodonín – prístav a lodenica Hodonín – štátna hranica CZ/SK – Panónska lúka – prístav Skalica – Skalica

Od železničnej stanice Skalica vyrážam po obchvate mesta smerom na Sudoměřice. Po asi 1,5 km odbočujem podľa smerovky z hlavnej cesty vľavo a schádzam z násypu cesty asfaltkou pod železničný podjazd. Smerovky jasne ukazujú smer k prístavu Skalica. Prístav je 87 564. najväčší prístav na svete a príchodom 6 autobusov s dôchodkyňami a najmä ich telesnými proporciami zrástla jeho prepravná kapacita tento rok o 24 ton. V prístave je teraz celkom veselo.

Avšak tu sa nezdržiavam, ale prechádzam cez stavidlá prístavu (veľký Baťák) na druhú stranu riečky a po hrádzi ťahám po prúde ďalej. Po asi 400 m sa dostávam k druhým stavidlám (malý Baťák) a tu točím vpravo po protipovodňovej hrádzi Moravy. Hoci má hrádza spevnený povrch, je na ňom plno makadamu a tak ma čaká asi 1 km drncania. Preto radšej schádzam na poľnú cestu pod hrádzou a o chvíľu ma čaká najkrutejšie stúpanie na štátnu cestu, čo je cca 15 m s prevýšením 6 m. Nahádžem tam všetko, čo môj bicykel má a neľutujúc pot a krv, úspešne sa dostávam na hlavnú cestu z Hodonína do Strážnice. Autá tu len tak frčia. Zosadnem a prebehnem na druhú stranu.

Sadám do sedla a cez most nad Moravou prejdem asi 300 - 400 m a znovu prechádzam na druhú stranu cesty a spúšťam sa polňačkou (trasa č. 47) dolu z násypu cesty. Polňačkou, z jednej strany lesík, z druhej polia sa blížim k prístavu Rohatec (my sme tu teraz samé prístavy). V prístave je pekná krčma, kde čapujú Čiernu Horu. Otvorená je však až okolo 15-tej h, cez víkendy už skôr. Je tu replika dela, z ktorého strieľajú, keď okolo pláva loď z Hodonína, no a samozrejme, príjemné posedenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Od prístavu som opäť na asfaltke. Prechádzam peknou dedinou Rohatec a na druhej odbočke idem vľavo ulicou do kopca a stále sledujem značenie trasy č. 47. Prechádzam dedinou a vychádzam na trochu piesočnatú polňačku. Tu už sa pripája k cyklotrase aj zelená turistická značka. Vľavo les, vpravo polia. Cesta potom zamieri k oploteniu bývalých ženijných vojenských skladov. Zelená značka vedie ďalej okolo plota a točí pravouhlo vľavo na hrádzu Moravy. Pri plote bočím doprava a asi po 200 m zasa doľava. Stále asfaltkou prechádzam pomedzi domy a dostávam sa na cestu, vedúcu okolo plota cintorína.

Vychádzam pri štátnej ceste z Hodonína do Rohatca a okolo parádnej vstupnej brány na cintorín, pokračujem po cyklochodníku do centra mesta Hodonín. Vpravo míňam nemocnicu a potom už okolo benzínovej pumpy klesám dolu a točím okolo supermarketu. Rovnou asfaltkou idem okrajom mesta a vpravo mám sídlisko. Dostávam sa až k odľahčovaciemu kanálu od Moravy a okolo neho som o pár minút v prístave a lodenici Hodonín. Malá hydroelektráreň na rieke vytvorila peknú hladinu pre rozvoj vodných športov a aj pre vodnú turistiku. Je tu postavený velikánsky prízemný zrub, kryté posedenia pre návštevníkov, požičovňa lodí (aj motorových) a premáva tu dopravná loď. Často sa tu konajú rôzne country akcie a pod. Skrátka, každý víkend nejaká zábava. Tu si dám jednu kofolu a prášim ďalej.

Chodníčkom po hrádzi som o chvíľu na moste cez Moravu, kadiaľ vedie štátna cesta Holíč – Hodonín. Prejdem cez most a vraciam sa na slovenskú stranu. Cez ďalší most prekročím riečku Chvojnicu a potom betónovou panelkou idem až k hydroelektrárni. Chodníčkom okolo oplotenia sa dostávam na hrádzu. Prístav Hodonín je oproti na druhej strane rieky. Teraz stále sledujem hrádzu. Vchádzam do lesa a po asi dvoch kilometroch hrádzou prechádza dvojité potrubie ropovodu. Opustím hrádzu a panelkou sledujem potrubie až k rieke Morava. Na druhej strane je ďalšia lodenica s chatkami, ktoré sú takmer pravidelne zaplavované pri každej väčšej vode.

Chvíľu sa pokochám a vraciam sa na hrádzu. Po ďalších asi 2 km znovu opúšťam hrádzu vľavo a lesnou cestou sa dostávam na Panónsku lúku. Vedie sem aj turistická značka. Pekná, veľká lúka pri rieke, s prístavným mólom, a náučnou tabuľou. Dobré miesto na piknik. Zdravím sa s prechádzajúcou loďou a vraciam sa nazad na hrádzu. Odtiaľto som už len asi 2 km od prístavu Skalica. Chvíľu si posedím pri móle, vystúpim na vyhliadkovú vežu a potom vyrážam domov. Nazad na železničnú stanicu to už je len asi 3 km.

Zhrnutie

Nenáročná trasa vedie zväčša po dobrej ceste, bez stúpania a klesania. Má dostatok občerstvovacích možností po ceste. Nástup na trasu je možný kdekoľvek, napr. pri moste cez Moravu za Holíčom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie