Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Cyklomost cez rieku Moravu

Práce na výstavbe cyklomosta medzi Devínskou Novou Vsou a obcou Schlosshof výrazne pokročili. Oceľová konštrukcia cyklomosta už spája slovenskú a rakúsku stranu. Priebeh stavebných prác bol osobne skontrolovať bratislavský župan Pavol Frešo. Most by mal byť prístupný cyklistom aj peším v lete.

Oceľovú konštrukciu cyklomosta ponad rieku Morava začali montovať v januári. Následne budú prebiehať finalizačné práce, teda urobia sa zábradlia, elektrické prípojky, osvetlenie a tiež nátery mostovky aj samotnej oceľovej konštrukcie.
Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Podľa župana Pavla Freša sa aj pri ďalších prácach našli v hĺbke pôvodné piloty, ktoré boli súčasťou premostenia pred cca 300 rokmi. Zároveň doplnil, že cyklomost je stavaný tak, aby nenarušil zvyšky tohto pôvodného mosta, čiže oceľový most pôjde ponad ten pôvodný.

Most sa po jeho postavení stane dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás.
Projekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013 (projektoví partneri: Spolková vláda Dolné Rakúsko, BSK, Hlavné mesto SR Bratislava a Devínska Nová Ves).

Župa pre troma týždňami vyhlásila anketu o názve pre cyklomost, chce pritom poznať aj názor verejnosti. BSK navrhol tri pomenovania – Most Márie Terézie, Most slobody, Most železnej opony, ľudia mohli navrhnúť vlastný názov. Záujemcovia môžu o názve hlasovať na internetovej stránke Bratislavského kraja.

O konečnom názve cyklomosta rozhodnú krajskí poslanci, ako aj rakúski partneri.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ilustračné foto: BSK

Najnovšie