Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Cyklistický raj v Malej Fatre (Terchová)

Po úspešnom dokončení rozsiahleho projektu značenia a budovania cyklotrás v Malej Fatre a Kysuckej doline v roku 2012 je v súčasnosti k dispozícii pre bikerov viac ako 550 km cyklotrás rôznej obtiažnosti s rôznym povrchom. Týmto sa aj región Malej Fatry a okolie Terchovej známej prevažne horskou turistikou a kultúrnymi podujatiami môže dnes okrem iného zaradiť aj medzi destinácie vyhľadávané cyklistami všetkých vekových kategórií.

Na týchto miestach jazdí a trénuje aj v súčasnosti asi najznámejší slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý začínal práve s horskou cyklistikou v okolitých kopcoch . V roku 2007 získal titul juniorského majstra sveta v horskej cyklistike, cyklokrose aj v cestnej cyklistike. V roku 2008 vyhral juniorské MS i ME v cross country (horská cyklistika). Od roku 2009 sa venuje profesionálne cestnej cyklistike kde zaznamenal pre takto mladého jazdca mimoriadne úspechy, medzi jeho najväčšie určite patrí zelené tričko z TdF z roku 2012 kde vyhral tri etapy.

Cyklotrasy sú za sucha vhodné pre horské i pre trekové bicykle, niektoré úseky v horskom prostredí najmä po daždi sú však pre treky nevhodné. Svoje si tu nájdu skúsení horskí cyklisti, ktorí nemajú problém s náročným terénom, milujú rýchle zjazdy, v prípade nepriaznivého počasia sa neboja blata či iného náročného terénu. Pre nenáročných cyklistov či rodiny s deťmi sú k dispozícii cyklotrasy s miernym prevýšením a nenáročným terénom aj s asfaltovým povrchom. Jednou z takých je napríklad trasa vedúca popri Vodnom diele Žilina s výhľadom na okolité vrchy Malej Fatry a hrad Strečno, prípadne nová cyklomagistrála na Kysuciach s dĺžkou cca 30 km. Väčšina cyklotrás vedie mimo frekventovaných úsekov ciest automobilovej dopravy po cestách III triedy, po poľných a lesných cestách s prekrásnymi výhľadmi na vrcholy Malej Fatry a Kysuckej vrchoviny, ale aj s výhľadmi na Vodné dielo Žilina prípadne Vodnú nádrž Nová Bystrica.

Cyklotrasy sa nachádzajú smerom na východ od mesta Žilina a siahajú až po obec Zázrivá. Na juhu sú ohraničené severnou „Krivánskou“ časťou Malej Fatry a na severe zasahujú až do Kysuckej vrchoviny. Uvedené cyklotrasy prechádzajú cez viac ako 25 katastrov obcí ako napríklad: Terchová, Teplička nad Váhom, Krasňany, Stráža, Belá, Nižné a Vyšné Kamence, Vychylovka, Horný a Dolný Vadičov, Stará a Nová Bystrica kde môžete okrem prírody cestou obdivovať aj rôzne kultúrne a historické pamiatky ako napr. množstvo kaplniek a miestnych kostolov, zvonice, skanzen a múzeum Kysuckej dediny a mnohé ďalšie zaujímavosti. Okrem značenia cyklotrás v teréne môžete pre orientáciu využiť aj mapu a údaje o jednotlivých trasách si uložiť do GPS navigácie. Súbory pre GPS zariadenia sú dostupné napríklad na stránke http://www.chatauhorcik.sk/cyklotrasy-terchova/.

Spomedzi všetkých trás isto zaujme cyklotrasa okolo priehrady Nová Bystrica. Trasa vedie v náročnejšom teréne, ktorý striedajú oddychové pasáže s krásnymi výhľadmi na priehradu, ale aj náročné stúpania, ktoré preveria vašu kondíciu. Za odmenu si ale užijete pekné zjazdy s vetrom opreteky:). Na trase je možné pozrieť si kostol, ktorý zostal po zatopenej obci Riečnica. Na trase míňate aj miesta vhodné na rozloženie ohňa a opekanie. Ako menej náročnú trasu na rozjazdenie sa v horskom teréne môžete zvoliť trasu „Na Rovnú horu po plyne“. Táto trasa dostala názov podľa úseku jazdy popri plynovode, ktorý vedie na Rovnú horu. Trasa vedie cez osadu Jánošíkovci, kde sa narodil známy slovenský národný hrdina. Pozrieť si tu môžete ešte pôvodné drevenice. Prehľad ďalších cyklotrás nájdete na stránke http://www.chatauhorcik.sk/cyklotrasy-terchova/.

Ako vhodné ubytovanie a štartovací bod pre vaše cyklotúry by sme vám radi odporučili chaty Uhorčík, Ilčík a Rajnoha. Chaty prevádzkuje rodinná firma, ktorá sa zároveň spolupodieľala na projekte tvorby a značenia cyklotrás v Terchovskej doline od jeho prípravy až po realizáciu. Preto v prípade potreby tu vedia kvalifikovane poradiť či odporučiť vybrané trasy. Chaty ponúkajú komfortné ubytovanie v trojhviezdičkových izbách na objednávku aj so stravovaním. K dispozícii máte miestnosť na bezpečné odloženie bicyklov. Každá chata má taktiež vlastné detské ihriská so šmýkalkami, hojdačkami a pieskoviskom, takže vítané sú celé rodiny a aj keď nie všetci členovia rodiny jazdia na bicykli, majú tu dostatok príležitostí na zábavu. Pri každej chate je veľká záhrada so zastrešeným altánkom na grilovanie a varenie gulášu, na požiadanie vám pripravíme pečené prasa. V chatách je spoločenská miestnosť a pri chatách je bezplatné parkovisko. Viac informácií o chatách, ubytovaní a ponúkaných službách nájdete na http://www.chatauhorcik.sk. Budeme veľmi radi, ak ku nám zavítate a strávite u nás príjemnú cyklistickú dovolenku. Teší sa na vás kolektív chát Uhorčík, Ilčík a Rajnoha.

Fotogaléria k článku

Najnovšie