Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Michal Maroši big rider (archív Michala Marošiho)
Michal Maroši big rider (archív Michala Marošiho) Zatvoriť

Rozhovor Biker Michal Maroši si splnil svoj kanadský sen

Michal Maroši, profesionálny jazdec známy aj pod prezývkou Marosana, sa narodil 29. mája 1978 v Benátkach nad Jizerou. V roku 1998 vyhral Európsky šampionát v dual slalome. V roku 2003 sa zúčastnil známej freeridovej súťaže RedBull Rampage v Utah (USA), ktorá je vrcholom freeridingu, kde získal 4. miesto. Vyskúšal rôzne disciplíny napr. downhill, four cross, bmx, dual, slopestyle, freestyle, dirt, pumptrack... Venuje sa podpore bikovej scény, organizuje kempy pre nádejných jazdcov. Natočil sériu Marosana never dies a na konci sezóny organizuje festival Marosana end of the season.

Svetoznámy český biker Michal Maroši si splnil svoj kanadský sen „Canadream“

Som rada, že som mala možnosť sa zúčastniť niektorých pretekov, kde Michal predviedol svoje umenie bezchybnou jazdou a jeho parádičky na skokoch vyrážali divákom dych. Požiadala som ho o rozhovor s ohľadom na prezentáciu dokumentu Canadream, ktorý sa konal dňa 26. marca 2017 na Festivale Hory a Mesto v Bratislave. Dokument Canadream spája jazdenie v kanadskej prírode a indiánsku kultúru, ktorá mu je blízka. Bola som milo prekvapená, že na môj podnet reagoval ochotne bez akýchkoľvek „hviezdnych manierov“. Oceňujem jeho profesionálny a ľudský prístup, ktorý prezentoval v odpovediach.

Britská Kolumbia (ďalej skrátene ako BK) je najväčšou bikovou komunitou na svete. Uchvátia vás nádherné prírodné scenérie a množstvo trailov a z uvedených dôvodov Michal túto krajinu rád navštevuje. Michal strávil v Kanade tri týždne intenzívneho jazdenia. Každý deň žili naplno a jazdili od rána do večera. Dokument obsahuje šesť častí z rôznych lokalít: North Shore, kde uvidíte technicky náročné trate, Vancouver - jazdenie s českou MTB komunitou, horské stredisko Whistler, Lillooet, Williams Lake – miestne traily ukázali bikeri z Red Shreds, Chilcotin. Dokument natočil kameraman Martin Vrbický a súčasťou výpravy boli jazdci Roman Levy, Ondřej Bárta, sprievodca po Kanade Zdeněk Maňhal a Mára z Klaanova.

Príjemné čítanie

Mohli by ste nám povedať o svojich cyklistických začiatkoch? Jako kluk jsem začal na ulici na BMX kole. Pak se začal rozvíjet Bikros jako sport a vznikla u nás trať. Od té doby jsem se věnoval skoro 10 let tomuto sportu. Následně byl prestup na větší kola a to dual slalom a sjezd. Nakonec od 1996 se aktivne věnuji disciplínam jako dual, 4X, DH, Slopestyle, dirt, pumptrack, enduro.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prečo ste si vybral Kanadu k natočeniu filmu? Kanada byla a bude velmoc všem MTB odvětvím a to hlavně přístupem a přírodou. Je mi to blízké a zůstane mi to vryté nejen pod kůží navěky.

V ktorej časti Kanady sa vám najlepšie jazdilo a čo vás tam najviac upútalo? Určitě je to BC jelikož je tam největší bikova komunita na světě. Traily a duch je tam přítomen na každém místě. Je to jistota nejlepšího a intenzívniho ježdění. Spojení města a velkých hor ve Vancouveru nemá konkurenci.

Čo pre vás znamená indiánska kultúra? Sám se cítím jako Indián. Mám rád tu bezprostřednost a spojení s přírodou. Líbí se mi jejich kultura, myšlení, motivy. Bohužel se to dostalo postupem času do jiné roviny.

Mali ste možnosť sa osobne stretnúť s Indiánmi? Ako na vás pôsobili? Je to dnes bohužel zoufalý pohled. Namísto původne uznávané komunity je to pohled rovný bezdomovcům. Dnešním trendům se vymyká jejich osobní postoj a neumí si s tím poradit. Hodně jich je závislých na alkoholu a drogách a celej dopad na jejich společenství je tragický.

Máte zaujímavé vzory indiánskeho tetovania. Čo ním chcete vyjadriť? Vždy při návštěvě BC si přivezu jejich tradiční obrázky a k tetování mám vztah. Zakomponoval jsem to mezi ostatní motivy, aby mi to připomínalo zážitky s tím spojené. Například velryba je největší a nejsilnější tvor ve vodě a má za úkol bránit rodinu.

Aký je váš najobľúbenejší záber z filmu? Určitě indiánská oblast Lilloet a sjezd písčitou rokli. Tu jsem si sám vyhlídl a byla to obrovská výzva se do toho spustit. Jinak komenty lidí co něco dokázali a mají tímto dokumentem možnost předat nejaké poselství.

Aké boli vaše pocity pri stretnutí s medvedicou? Ten pocit se nedá slovy vyjádřit. Něco jako když na vás šílenec míří brokovnicí. Nikdy nevíte, kdy může spustit spoušť.

Skúste porovnať kanadskú bike scénu s našou? Je tam obrovská konkurence dobrých jezdců a na druhou stranu spousta nádějných lidí, kteří si kopou traily jen pro sebe a nikdy o nich neuslyšíme. U nás by každý rád sponsoring za desáté místo v poháru.

Čo vás upútalo v divokej kanadskej prírode? Vo filme sme mohli obdivovať nádherné machom obrastené stromy. Jo, ty fousaté stromy jsou krásné. Líbí se mi to nekonečno a klid. Lesy jsou živé a dokážete se s tím spojit. Má to, jak jsem říkal, ducha.

Kde ste boli ubytovaní a aké miestne špeciality ste vyskúšali? Spali jsme na divoko vedle auta pod plachtou nebo namotaný u ohně. Koupel jsme řešili v jezeru nebo potoku a vařili jsme si sami. Občas jsme si dopřáli sushi.

Aké posolstvo by ste chceli svojim filmom odovzdať? Jen to, jak snadné je v dnešní dobé splnit si svůj sen a vydat se za nejlepším bikovanim na světě.

Plánujete natočiť aj ďalšie časti Canadream? Ktoré oblasti vás ešte lákajú? Rád bych se tam letos vrátil a natočil vše vlastní rukou. Je to bezedná velmoc a je stále co objevovat.

Koľko času ste strávili na biku? Z dvaceti dní dvacet!

Čo by ste odkázali našim čitateľom, ktorí majú tiež svoje sny a nemajú odvahu ich uskutočniť? Jen to, že není na co čekat. Hranice jsou otevřené a kdo se bojí do lesa, nech zůstane doma!

Mali ste sponzorov filmu? Celej dokument byl mojim Red Bull athletes projektem a tudíž část rozpočtu nám zasupportovali a za to jim patří velké dík!

Na stránke Redbullu máte uvedené, že sa riadite heslom "Žiť na hrane". Môžete nám to bližšie špecifikovať? Pokud chci něco dokázat tak tomu taky musím něco obětovat. Občas ty výsledy byli sázka do loterie a občas jsem musel nasadit i vlastní krk, abych se dostal tam kde jsem.

Čo pre vás znamená freeride? Volnej pohyb v přírodě, které meze neklade. Nejsou tam žádné hranice ani pravidla. Je to hra pro náročnejší hráče, ale vyplatí se jí hrát.

Najkrajší a najhorší zážitok v Kanade? Asi backcountry v Chilcotins a Českou komunitou ve Whistleru a nejhorší zlomenina na Crankworx, což je největší bike festival na světě.

Je pre vás vzhľad dôležitý? Image je součásti hry, kterou hrajeme. Zapadá to do mozajky celkového dojmu. Není nejdůležitejší, ale je třeba s ní počítat.

Aká je vaša najobľúbenejšia disciplína? Asi žádná. Disciplína je o disciplíne a ja radši to backcountry...

Aké máte ďalšie záľuby? Je toho dost. Mam rad snowboarding, skateboarding, motocross, paddleboard, muziku atd...

Máte dve deti Aničku a Adama, vediete ich k športu? Adam už pátým rokem jezdí bikros a stal se i mistrem republiky. Jezdí se mnou i sjezd, ale na druhou stranu hraje i fotbal. Anička si zatím hledá cestu, ale rád ji pomohu najít tu správnou.

Ste vyučený kuchár a je o vás známe, že rád varíte, čo najradšej? Vše co se namane. Umím si poradit se vším. Nějradši mám pořádný steak.

Čo by ste odkázali našim čitateľom? Ať jenom nečtou a jdou si za svým cílem. :-)

Michalovi ďakujem veľmi pekne za rozhovor a úžasné fotky, ktoré poskytol k článku. Prajem mu ešte veľa splnených snov a ako sám hovorí: „Zvedněte kotvy a vyražte si splnit svuj sen.“

Text článku: Tatiana Filipková

Autor foto: archív Michala Marošiho

Fotogaléria k článku

Najnovšie