Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cyklotúra Bicyklom na hornú nádrž PVE Čierny Váh

Horná nádrž prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh je jedným z najkrajších výhľadových bodov na Liptov a pohoria, ktoré ho obkolesujú. Vedie k nej zeleno značená cyklotrasa od železničnej stanice Východná. Je to kratší, no pomerne strmý výjazd ideálny na pol dňa. Dá sa skombinovať aj do väčšieho okruhu spolu s dolnou nádržou a návratom cez Murnú dolinu a Važec, no nám stačil kratší variant, keďže to bol pre nás návratový deň.

Vzdialenosť
20 km
Prevýšenie
+412 m stúpanie, -412 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 30.08.2017
Pohoria
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry (Národný park Nízke Tatry)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1162 m n. m.
  • Najnižší bod: 750 m n. m.
Doprava
parkovanie pri železničnej stanici Východná
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

PVE Čierny Váh

Prečerpávacia vodná elektráreň Čierny Váh je s inštalovaným výkonom 735,16 MW najvýkonnejšou vodnou elektrárňou na Slovensku. Elektráreň bola uvedená do prevádzky v roku 1981. Vodné dielo tvoria dve nádrže – horná nádrž bola vybudovaná na krasovej plošine Vyšné Sokoly (1160 m), dolná nádrž je klasická údolná nádrž (733 m). Voda sa prečerpáva z dolnej nádrže do hornej a podzemnými prívodmi prechádza cez turbíny. Zo siedmich turbín je jedna typu Kaplan, ostatné typu Francis. Elektráreň poskytuje najmä podporné služby pre elektrizačnú sústavu, t. j. spúšťa sa vtedy, keď je nedostatok elektriny v špičkách a spotrebúva elektrinu v čase, keď je jej dostatok.

Zdroj: Wikipédia, seas.sk

Trasa

Východná, vlak – Čierna dolina – vodná nádrž Čierny Váh (horná) – Východná, vlak

Začiatok trasy je vo Východnej. Teda nie celkom. Konkrétne pri železničnej stanici Východná, ktorá sa nachádza za kopcom, cca 3,5 km od známej liptovskej obce. Auto nechávame pri stanici. Na hornú nádrž nás privedenie zelená cykloznačka. Najprv prejdeme popod trať a potom ostro zatočíme vpravo a lesnou cestou v peknom smrekovom lese ideme kúsok nad traťou až po ústie Čiernej doliny, do ktorej vzápätí odbočíme, aby sme ňou pokračovali miernym stúpaním. Minieme poľovnícku lokalitu "Čierna dolina" s veľkou lúkou, posedom a krmelcami. Vo vrchnej časti dolinu opúšťame úvozom doprava, kde lesná cesta začne prudšie stúpať. Profil je však celkom v pohode a vzhľadom na dobrý podklad je cyklotúra zjazdná bez problémov aj pre trekový bicykel. Užívame si kde-tu pekné výhľady pomedzi stromy na Západné Tatry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Onedlho lesná cesta končí a cyklotrasa sa pripája na asfaltku, ktorá na hornú nádrž vedie zo Svarína. Cesta je kvalitná, bez výmoľov či nerovností. Vhodná aj pre cestné bicykle. Netrvá to dlho a otvára sa nám pohľad na hornú nádrž. Na naše prekvapenie je vypustená a ako sa dozvedáme, práve prebiehajú opravné práce. Škoda, vodná hladina by úžasným výhľadom dodala na estetike.

Okolo vodnej nádrže panuje čulý turistický ruch. Sú tu početní turisti, cyklisti aj kočíkujúci rodičia. Nečudo, veď je voľný deň a krásne počasie.

Po necelej hodine máme fotenia a výhľadov dosť, a keďže nás ešte čaká cesta domov, opúšťame miesto. Zjazd začíname asfaltkou, no onedlho naďabíme na dobre upravenú lesnú cestu, na ktorú odbáčame. Vedie nás pekným smrekovým lesom späť k železničnej stanici Východná.

Cyklotúra síce nebola veľmi dlhá ani náročná, no odporúčam ju zaradiť do itineráru. Výhľady od hornej nádrže stoja za to.

Fotogaléria k článku

Najnovšie