Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Spevnené brehy hrádze skalnou sutinou
Spevnené brehy hrádze skalnou sutinou Zatvoriť

Cyklotúra Hrádza Sereď – Váhovce – Šaľa s novým asfaltom

Po niekoľkých rokoch snaženia a nespočetného množstva otázok, prianí a žiadostí sa milovníci cykloturistiky konečne dočkali. Vážska cyklotrasa vedúca od Serede, časť Horný Čepeň, cez Sereď, Dolnú Stredu, Váhovce, Únovce–Kaskády až po Šaľu, v dĺžke 25 km sa dočkala pokládky asfaltového povrchu. Na korune pravej strany hrádze vodného diela Kráľová skvalitní pôžitok pri absolvovaní trasy. Podľa predbežného harmonogramu by mali byť práce hotové do konca októbra 2017, a potom nič nebráni tomu, aby ste sa pohodlne, rovinatým terénom vybrali spoznávať krásy tunajšej prírody i okolia.

Vzdialenosť
25 km
Prevýšenie
+30 m stúpanie, -30 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2017
Pohoria
Podunajsko: Podunajská nížina - Podunajská rovina
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 126 m n. m. Sereď, časť Horný Čepeň
  • Najnižší bod: 116 m n. m. Šaľa
Voda
Kaskády (Marina bar)
Doprava
Sereď (vlak, bus)/Horný Čepeň (bus), cestný bicykel, Šaľa (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.227 Podunajsko – západ, Br… (1:100.000)
» mapa momentálne nie je v ponuke

Trasa

Sereď, časť Horný Čepeň – Sereď – Dolná Streda – Váhovce – Únovce-Kaskády – Kráľová nad Váhom – Šaľa

Cyklotrasa na Podunajskej rovine tiahnuca sa po hrádzi toku Váhu a po korune vodného diela Kráľová dostala v týchto dňoch nový šat. Asfaltový koberec, ktorý sa realizuje od začiatku októbra 2017, pokrýva v šírke asi 2 m korunu hrádze a umožní tak komfortný zážitok pre všetky vekové skupiny bicyklovania sa chtivých športovcov.

Úsek, ktorý opisujem vedie po rovinatom území kopírujúc rieku Váh, takže vám v ceste nehrozia žiadne prevýšenia. Trasa vedie po celej dĺžke mimo siete štátnych ciest slúžiacich na premávku vozidiel, dokonca na daný úsek je zakázaný vstup štvorkoliek a iných motorizovaných vozidiel, s výnimkou vozidiel povodia Váhu na pravidelnú údržbu a rekonštrukciu. Nakoľko po ceste budete míňať obce a mestá, nie je núdza o dostatok zastávok na občerstvenie, osvieženie sa vo vodách Váhu alebo pobrežných slepých ramenách, z ktorých niektoré skrývajú rozsiahle porasty leknice žltej. Zároveň na vás čakajú oddychové miesta s prístreškami, ak by vás po ceste zastihol dážď.

Rôzne cyklotrasy sa na korune hrádze stretávajú a sú označené svojimi číslami a farbami. Na niektorých miestach sa prelínajú dokonca tri trasy vedúce po okolí. V Hornom Čepeni, mestskej časti Serede, začnete svoju púť na spoločných trasách – červenej č. 002 a zelenej č. 5211. Od tohto miesta na vás čaká asfaltový povrch až do 25 km vzdialeného mesta Šaľa. Zároveň však musím dodať, že ak budete mať dosť sily, chuti a odhodlania, od Šale sa môžete presúvať ďalej po korune hrádze až do Komárna. Jednotlivé úseky sú dobre zjazdné aj na dolnom toku Váhu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Cez Sereď

Vráťme sa však k nášmu úseku. Smerom od Horného Čepeňa budete po ľavej strane míňať divú prírodu povodia Váhu, kde sa vám budú spomedzi korún stromov obleskovať hladiny slepých ramien a opodiaľ tiež samotná rieka Váh. Obyvatelia mesta Sereď majú oblasť veľmi radi, nakoľko poskytuje možnosti športových aktivít a vo vzdialenosti asi 2 km od hrádze sa nachádza autokemping pri Váhu, v ktorom sa konajú rôzne akcie. Po pravej strane obdivujete urbanitu mestskej časti Stredného Čepeňa, ktorú o malú chvíľu vystrieda zeleň mestského parku v Seredi. Tu je prvá vychytávka, ktorú sa oplatí navštíviť. V strede parku sa nachádzajú pozostatky vodného hradu Šintava, ktorý v súčasnosti podlieha rozsiahlej rekonštrukcii. Z hradu ostala zachovalá len jedna časť, ktorá je zrekonštruovaná. Ostatné časti k budove boli dobudované neskoršie a tiež čakajú na obdobie novej slávy. Vedľa kaštieľa je vynovený amfiteáter, ktorý po 25 rokoch chátrania znova slúži verejnosti. No a ak ste vysmädli, zastavte sa na občerstvenie v reštaurácii, z ktorej môžete pozorovať rieku Váh ako z vtáčej perspektívy.

Trasa vedie ďalej popod most spájajúci Sereď a obec Šintava, no a tu sa k našim dvom trasám pripája modrá trasa č. 2207. Ak máte dostatok času, oplatí sa v Seredi pozrieť si novootvorené Múzeum holokaustu, prejsť sa po parku alebo si skočiť do stredu mesta, ktoré je od cyklotrasy vzdialené asi 500 m.

Ak sa rozhodnete ísť ďalej, budete smerovať k obci Dolná Streda. Cyklotrasa sa tu dosť odkláňa od hlavnej cesty a mesta, ale keďže ste na korune hrádze, stále máte pekný výhľad do diaľky. Tu sa od vás odpája modrá cyklotrasa č. 2207. Za pekného počasia je odtiaľto vidieť panoráma vrcholkov Malých Karpát na západe alebo Tribeča na východe. Takže máte Zobor alebo Záruby ako na dlani, pričom sú od vás vzdialené asi 30 km.

Pri Dolnej Strede sa úsek ešte viac odďaľuje od rušných ciest. Prechádzate medzi riekou Váh aj s jej prírodnými scenériami a po pravej strane na malé okamihy vidíte červené strechy domov v dedine. Míňate totiž dolnostredské ihriská, záhrady domov a tu počujete iba zvuky prírody a domácich zvierat. V časti „Virágové“ (podľa miestnych) sa začína úsek, ktorý práve teraz dostal nový povrch. Odtiaľto až po Váhovce trasa vedie len v prírode. Naľavo Váh, napravo jeho mŕtve ramená s bohatým výskytom hniezdiacich vtákov. Tu sa nachádza aj novovybudovaný okruh pre cyklistov, tzv. okruh cez oddychovú zónu okolo Zelenky – vodnej plochy po bývalej ťažbe štrku (žltá trasa č. 8233). Môžete vidieť vodné plochy posiate leknicou žltou a v nočných hodinách sa dočkáte oblohy plnej hviezd bez svetelného smogu mesta. Úsek, malý svojou rozlohou, však skrýva veľa zákutí, divoké húštiny, voľné trávnaté plochy, ale aj pekné štrkové, priam plážové miesta pri Váhu. Takže sa neponáhľajte, ale zastavte sa na chvíľu v okružnej zóne. Ako malý bonus vás tam čaká most _Chuca Norisa _a mólo Stevena Segala. Vidieť, že Dolnostredčania sa malej recesii nevyhýbajú.

Smer Váhovce

Prechádzate úsekom, ktorý kopírujú z obidvoch strán lesy, polia a rieka Váh. Úplnou samozrejmosťou sú kŕdle vodného vtáctva a množstvo labutí doslova beží za ľuďmi motajúcimi sa v blízkosti vody. Keďže rieka tu začína pomaly kulminovať, pretože sa v týchto miestach začína jej koryto rozširovať do vodnej nádrže Kráľová, hladina poskytuje najlepšie možnosti k vodným športom. Lokalita je veľmi vyhľadávaná pre surfistov, nakoľko hladina nádrže je položená vzhľadom k rovine nad jej úrovňou a vetry, ktoré tu prakticky neustále vejú, napínajú plachty aj vtedy, keď sa vám zdá, že je bezvetrie.

Za Váhovcami prechádzate na úsek, ktorý bol vyasfaltovaný už pred rokmi. Odtiaľto až po vodnú elektráreň vnímate len široké vodné plochy naľavo a na strane druhej zas peknú zelenú scenériu, ktorú poskytuje les. Les, v ktorom sa darí hlavne medvediemu cesnaku na jar, šípkam, baze čiernej, divokej ostružine a rôznym bylinkám.

Zrazu les skončí a po pravej strane uvidíte komplex Kaskády, miesto oddychu a relaxu. Naša známa modrá cyklotrasa č. 2207 sa k nám zasa pridá. Na tomto mieste v lete na vás čaká bufet priamo nad hladinou vody, umelá piesková pláž s palmami a pocitovo sa ocitáte zrazu o pár tisíc kilometrov ďalej. Kúpania chtiví plavci si tu dobre zaplávajú, surferi zasurfujú, deti vybláznia. Kto má záujem, v komplexe pod hrádzou si môže zahrať tenis alebo sa dobre najesť v reštaurácii.

Od komplexu trasa pokračuje k vodnému dielu Kráľová. Priehradný múr sa dá pohodlne prejsť len v letných mesiacoch, v ktorých je umožnený prechod turistov a cykloturistov cez oplotený a uzatvorený komplex priehrady. Veľkou nevýhodou je, že inokedy sa po priehrade nedostanete na druhú stranu. Ak by ste sa chceli vrátiť smerom k Seredi po druhej strane priehradného valu, musíte ísť až do Šale alebo sa vrátiť rovnakou trasou ako ste prišli.

Za priehradou čaká znova pokojný tok rieky Váh. Jeho brehy lemujú rybári a kúpajúci sa obyvatelia okolitých dedín. Voda je síce mierne kalná, ale keďže priehrada zachytila veľa nánosov a všetky plávajúce odpadky, tu je voda pomerne čistá. O chvíľu sa začnú usmievať strechy obce Kráľová nad Váhom a ako sa rieka vlní, tak sa jej prispôsobuje chodník, ktorý stále a neoblomne vedie po hrádzi vpred. Na jar tu nájdete lesné jahody a počas roka veľké množstvo divého ovocia. Pomaly opustíte intravilán obce a v diaľke budú vytŕčať biele veže.

Šaľa

V meste popis trasy ukončíme, kde skončí tiež červená trasa č. 002. Od Serede je to sem 25 km.. V Šali si ale nenechajte ujsť krásne plážové brehy na Váhu, ktoré sú posiate pieskom. Nejde o umelé pláže, pieskové dno a brehy sú prirodzené pre tento úsek. Ak zosadnete z tátošov, môžete zamieriť k blízkemu bufetu a dať do seba asi všetko čo ponúka, skúsiť vodu a piesok a vrátiť sa späť.

Ak ste ešte plný sily i odhodlania a máte radi dobrodružstvo, zelená trasa č. 001 vás od Šale po korune hrádze Váhu privedie až do Komárna. Sútok Váhu a Dunaja vás očarí a zanechá veľa pozitívnych zážitkov. Nájdete tu veľa plávajúcich obytných lodí. Nuž zaklopte na niektorý a možno sa dočkáte pozvania na kávu... Alebo?

Fotogaléria k článku

Najnovšie