Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cyklobus na Kyslinkách
Cyklobus na Kyslinkách Zatvoriť

Správa Cyklobus do srdca Poľany aj pre peších turistov

K doterajším víkendovým linkám banskobystrického cyklobusu ako sú Donovaly, sedlo Malý Šturec, sedlo Šachtička a Podkonické Pleše od roku 2018 pribudla nová destinácia. Lesnícka osada Kyslinky v centre pohoria Poľana. Cyklobus je primárne určený pre cykloturistov, ale taktiež ho môžu využívať peší turisti, pokiaľ nie je zaplnená kapacita spoja cyklistami.

Obdobie
jar, leto, jeseň – 2018
Pohoria
Poľana, Veporské vrchy, Starohorské vrchy, Nízke Tatry, Veľká Fatra
Trasa
Voda
Kyslinky (bufet u horára)
Doprava
Banská Bystrica (vlak, bus) - Kyslinky (cyklobus)
SHOCart mapy
» č.1101 Poľana (1:50.000)
» č.1093 Kremnické vrchy, Poľan (1:50.000)
Prevádzka
od 12. 5. do 30. 9. počas sobôt
Cena
2,- € (Banská Bystrica - Kyslinky) vrátane bicykla

Spoj vychádza pre všetky linky zo Strieborného námestia v blízkosti historického centra Banskej Bystrice. Následne pokračuje do železničnej zastávky Banská Bystrica-mesto, kde nadväzuje na vlaky prichádzajúce od Zvolena (cyklobus nečaká na zmeškané vlaky). Tu možno pristúpiť do cyklobusu len s platným lístkom ZSSK. Na linke do Kysliniek možno vystúpiť/pristúpiť v obci Čerín (výhodné pre cyklistov idúcich od Sliača).

Využiť nové spojenie možno od mája do konca septembra. Počas sobôt možno cestovať cyklobusom do Kysliniek, na Donovaly (aj počas štátnych sviatkov) alebo na Podkonické Pleše. V nedele sa zas dostanete do sedla Malý Šturec, na Donovaly alebo do sedla Šachtičky. Konkrétne časy odchodov (príchodov) nájdete na www.centralslovakia.eu alebo na www.cp.sk. Spoje zabezpečuje SAD Zvolen a na platbu možno využiť čipové karty SAD Zvolen. Cestovné je 1,- € pre bližšie zastávky (z Banskej Bystrice do sedla Šachtičky, Horného Harmanca, na Staré Hory, do Slovenskej Ľupče alebo Čerína) a 2,- € pre vzdialenejšie zastávky (z Banskej Bystrice do sedla Malý Šturec, na Donovaly, Kyslinky alebo Podkonické Pleše) podľa cestovného poriadku. Bicykle sú prepravované bezplatne.

Lesnícka osada Kyslinky sa nachádza v nadmorskej výške 770 m uprostred kráteru (kaldera) sopky Poľana v údolí potoka Hučava. Pre turistov je tu k dispozícii bufet u horára na začiatku osady, kde okrem nealkoholických a alkoholických nápojov ponúkajú aj jednoduché jedlá na zasýtenie pocestných. Osada je výborným východiskom pre potulky do pohoria Poľana, keďže sa nachádza presne uprostred. Vychádzajú odtiaľ značené trasy do celého horstva a veľká sieť lesných ciest, ktoré možno dobre kombinovať. Okrem údolných asfaltových komunikácii je obľúbená lesná asfaltka do sedla Príslopy (950 m), ktorá prechádza na južnú stranu Poľany do dedinky Želobudza (miestna časť obce Dúbravy) medzi Detvou a Očovou. Nenáročná cyklotrasa vedie Hrochotskou dolinou popri potoku Hučava popod Jánošíkovu skalu, Bátovský balvan a Hrochotský mlyn do Očovej (mierne klesanie asfaltkou). Podrobný popis možností cyklotúr a peších trás nájdete v tomto dokumente.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie