Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nimnica, foto Kukučka
Nimnica, foto Kukučka Zatvoriť

PR TOP 5 lákadiel v okolí púchovského úseku Vážskej cyklomagistrály

Bicykel, verný kamarát na cesty, turistiku, adrenalínový downhill či nekonečné spoznávanie prírodných krás a historických pamiatok. Ľudia čoraz viac nechávajú auto zaparkované v garáži a na výlet vyrazia radšej na dvojkolesovom tátošovi, prípadne korčuliach či pešo. Vďaka projektu Vážskej cyklomagistrály z dielne Trenčianskeho samosprávneho kraja si cyklisti, korčuliari i peší môžu užívať prvé dva úseky novej trasy, ktorá po dokončení bude dosahovať dĺžku 100 km a povedie naprieč celým Trenčianskym krajom.

Cyklistická a turistická verejnosť využíva od roku 2018 už dva oficiálne sprístupnené úseky. Prvý má dĺžku 13,4 km a vedie z obce Horná Streda až po Nové Mesto nad Váhom. Druhý vybudovaný úsek s dĺžkou 4,1 km začína v Púchove a končí Nimnici. Naviac, púchovský úsek Vážskej cyklomagistrály vo svojom blízkom okolí ukrýva mnoho turistických lákadiel, ktoré by správny cyklista či turista rozhodne nemal vynechať. My vás nimi prevedieme, nechajte sa inšpirovať.

TOP 1 Zaslúžený oddych v Kúpeľoch Nimnica

Ak obľubujete rýchlu jazdu, tu vám odporúčame spomaliť, až zastaviť. Kúpele Nimnica patria medzi vychýrenú trojicu kúpeľov v Trenčianskom kraji. Sú miestom, ktoré prispieva nielen k udržaniu zdravia v dobrej kondícii, ale aj k riešeniu rôznych zdravotných problémov. V prípade, že sa rozhodnete na tomto mieste so 60-ročnou tradíciou zotrvať dlhšie ako jeden deň, tešiť sa môžete aj na rôzne kultúrne, športové či spoločenské aktivity. V neposlednom rade tu nájdete pokoj a relax, a to vďaka medicínskemu wellness centru a relaxačnému areálu, ktorý disponuje jazierkami, hojdacími lavicami či detským ihriskom.

TOP 2 Prírodný unikát - Manínska tiesňava

Táto národná prírodná rezervácia, ktorá sa nachádza blízko Považskej Teplej, je súčasťou mesta Považská Bystrica. Turistami obľúbená a vyhľadávaná prírodná atrakcia sa pýši titulom najužší kaňon na Slovensku. Lákavá je najmä bizarnými skalnými formami či vzácnou faunou a flórou vďaka mikroklíme, ktorá umožňuje výskyt horských druhov rastlín a živočíchov. Úzku dolinu Manínskeho potoka zvierajú skalné steny. Tie sú na niektorých miestach vysoké až 400 m. V podstate ide o dve menšie tiesňavy oddelené malou kotlinou. Šírka najužších miest sotva stačí na priechod autobusu. Táto rarita má za následok, že lokalita je obľúbeným miestom nielen turistov, ale aj fotografov. V prípade, že by ste v okolí chceli nájsť ešte viac bohatstva, smerom proti prúdu potoka môžete pokračovať po náučnom chodníku, ktorý vás zavedie k ďalšiemu prírodnému skvostu – Kostoleckej tiesňave s najväčším skalným previsom na Slovensku a impozantnými výhľadmi.

TOP 3 Schladiť sa môžete v Pružinskej Dúpnej jaskyni

Jaskyňa nachádzajúca sa neďaleko obce Pružina patrí k najstarším jaskyniam na Slovensku. Vznikla pred viac ako 10 miliónmi rokov. Dostať sa k nej môžete aj z dedinky Predhorie, odkiaľ vedie náučný chodník. Hoci jeho záverečná časť obsahuje strmú cestu lesom, kde prekonáte 100 výškových metrov, vynaložená námaha vám bude stáť za to. Pružinská Dúpna jaskyňa je dlhá približne 300 m, miestami široká 20 m a vysoká do 5 m. Verejnosti je však prístupná len jej časť. Zaujímavosťou je výzdoba z mäkkého sintra, ktorý lieči choroby dýchacích ciest. V jaskyni sa nachádzajú aj rôzne nápisy, ktoré pochádzajú zo začiatku 20. storočia. Verejnosti je sprístupnená od 1. mája do 31. októbra, avšak návštevu je potrebné vopred dohodnúť s jaskyniarmi. V prípade, že patríte k nadšencom dychových a sláčikových nástrojov, odporúčame si výlet naplánovať v júni, kedy môžete zažiť ich unikátny koncert.

TOP 4 Dýchajúca história na hrade Lednica

Nie je žiadnym tajomstvom, že Trenčiansky kraj oplýva najväčším počtom hradov a zrúcanín spomedzi všetkých krajov na Slovensku. Vďaka tomu tvorí ideálnu možnosť na pobyt nielen pre nadšencov športu, ale aj histórie. Jeden takýto hrad sídli aj v Lednici. Vznikol v druhej polovici 13. storočia, pričom jeho funkcia spočívala predovšetkým v ochrane severozápadnej hranice Uhorska, práve z toho dôvodu sa zaraďoval ku kráľovským hradom. Je postavený na strmom brale a pýši sa unikátnym schodiskom vytesaným do skaly. Hrad sa stále aktívne rekonštruuje a navštíviť ho môžete cez víkend od jari až do jesene.

TOP 5 Okolitá príroda ako na dlani – Rozhľadňa Dohňany

Na začiatku 19. storočia stála na kopci Tlstá hora rozhľadňa, ktorá slúžila na vojenské a geodetické účely. Prežila dve svetové vojny a zanechala po sebe hlboký príbeh. Dnes na Tlstej hore stojí nová 21,5 metra vysoká rozhľadňa nazývaná „Rozhľadňa Púchovskej doliny“. Sprístupnená pre verejnosť je od 17. októbra 2009 a má 6 poschodí. Na jej zostrojenie bolo použitých približne 60 kubíkov dreva a 35 metrov kubických betónu. Turistom sa z jej vrcholu naskytá jedinečný pohľad na okolitú prírodu, zároveň ponúka príjemnú prechádzku s rodinou a priateľmi.

Nezabúdajte! Jazda na bicykli či pešia chôdza a spoznávanie okolitej krajiny človeku dodá viac šťavy, energie a čerstvého vzduchu v pľúcach, než jazda aute. Neváhajte a vyrazte spoznať krásy Trenčianskeho kraja!

Zdroj + foto: krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región

Fotogaléria k článku

Najnovšie