Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet Tichou a Kôprovou dolinou

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet Tichou a Kôprovou dolinou

Každý turista má svoje vysnené miesta v rámci Slovenska. Tými našimi boli už dlhšiu dobu dva ostrovčeky divočiny v Tatrách – Tichá a Kôprová dolina. Tieto miesta pre nás ostávali neobjavené najmä kvôli dlhším nástupom po asfaltkách, ktorých monotónne kilometre málokto obľubuje. Túto drobnosť sme sa nakoniec rozhodli vyriešiť zaujímavou kombináciou cyklovýletu a pešej turistiky.

Sanco

Fajn článok, ale aj tak mi nedá. Ľudia, buď o tom nepíšete zámerne, alebo ste tuho pozerali na asfalt. ale hore Tichou odumiera les, ktorý bol ešte nedávno zelený. Začína to nad vlastne hneď za križovatkou a pokračuje minimálne do 2/3 asfaltky. Smerom hore po ľavej strane sú to už nie lokálne ložiská napadnutého lesa, ale súvislé pásy a čo je horšie, šplhá sa do Kamenistej doliny. Je pravda, že polom sa už začína zelenať, no les čo prežil veternú smršť s najväčšou pravdepodobnosťou neprežije lykožrúta (:-
Škoda, že ste si nevybehli na Valentkovú. Nie je síce značená, no výhľad je neskutočný ( Hladké sedlo je proti tomu odvar )a tých pár ľudí za mesiac určite vytrime :-)

Vrana

Sanco ako vyzera hreben Svinica -> Valentkova -> Hladke sedlo? Chodak alebo treba aj lano?

Martin63

Sanco,
presne to co pises potvrdzuje aj to co je dobre vidiet na fotke k clanku s nazvom Ticha dolina od Soni.

Lubo

Podla vas by tymto dvom krasnym dolinam pomohli tazke mechanizmy tak, ako to predvadzaju na severovychode Nizkych Tatier? Ci letecke postreky?
Podla mojho laickeho pohladu na tom nie su tieto dve doliny vobec tak zle, aby sa tam muselo tazit. A ako by tie lokalne male loziska vytazili? Na holinu a so sucharmi zobrali mozno 2x tolko zdravych stromov, ktorych drevo ma vzhladom na nadmorsku vysku velmi velku hodnotu?
A potom co? Zasadili by stromceky, ktore by dusila invazivna burina tak, ako to ilustruje fotka na ceste z Kokavy do Podbanskeho?

Lubo

P.S. neviem ci ste si vsimli, tak radsej napisem
V tomto clanku poprvy krat mame okrem moznosti stiahnut si GPX subor aj moznost jeho zobrazenia na mape. Kuknite sa na koniec tabulky FAKTY v strednom stlpci.

Ariadna

Les nie sú len stromy, ale tiež živočíchy (na týchto územiach väčšinou chránené), ďalšia flóra, pôda, voda atď. Takže vidieť v rámci celého ekosystému len to jedno je pre mňa úplne z cesty... Je mi ľúto keď sa prechádzam po Nízkych Tatrách a vidím, čo všetko tam už súčasní primocipáni navystrájali. Odporúčam k tomu článok
kalisky.blog.sme.sk/…/Poslovi… - dozviete sa, ako sme zase raz zabodovali použitím postrekov, ktoré voči lykožrútovi vôbec nie sú účinné a v EÚ sa (samozrejme okrem SR) už dávno nepoužívajú. Kvôli čomu sa tak udialo? Dovolím si predpokladať, že sa na tom mal opäť raz niekto nabaliť, veď prečo inak??? Pokiaľ by sa niekomu chcelo rýpať, uvádzam tiež link na odborníka z fachu: wiezik.blog.sme.sk/…/Lesy-SR-…
Na záver pripájam ešte jeden link – tichawilderness.com$ret

Martin63

Lubo
nehovoril som ani o pricinach, ani o sposobe ako sucasnemu stavu optimalne celit, lebo obom sa rozumiem trt makovy. Iba o tom, ze situacia je vazna a s Tichou dolinou to podla fotiek vyzera zle (aj v miestach so zasahmi aj bez nich).

MatusM

Ľubo, možnosť priameho prezretia tracku na mape nemá chybu. Možno by chlievik bolo dobré zvýrazniť vo faktoch, aspoň zo začiatku.. ale zas by to nepôsobilo moc konzistentne.

Vrana

2 Ariadna: Suhlas. Niekto vidi suche stromy a povazuje to za mrtvy les. Popadane stromy pritom posluzia ako potrava pre huby, larvy, chrobaky ... tie zase ako potrava pre vtaky, tie ako potrava pre dravce ...

Kolko chrobakov, vtakov, cicavcov zije na 1 ha v takomto "suchom lese" a kolko na holorube?

Moc do toho nevydim, ale je mi jasne ze ekosystem lesa nie su len 70 rocne smreky.

TDD

Aktuálny článok k diskusii:
liptov.sme.sk/…/pravdu-o-prem…

Sú to len pocity a odhady
„To sú všetko len ich pocitové pozorovania, domnienky a odhady, ktoré sú prispôsobené hlavnému cieľu, propagovať pred menej zainteresovanými to, o čom sú presvedčení," protirečí ochranárom P. Majko. Podľa neho vydávajú prianie za skutočnosť.

„Skutočnosť je, žiaľ, tragická. Keď sa pozriete na ústia oboch dolín, vidno, kde lykožrút je. Ak je neviditeľný, iba preto, lebo už všetko popadané zožral. Vidieť to, napríklad v bokoch od Grúnika pod Kriváňom po Holý vrch a Kamenistú.

Halusky

Nádherný článok o nádhernom mieste. ďalší turistický sen na zozname. Ale nedá mi nereagovať na tie lykožrútsko kalamitné záležitosti. Tatry majú s lykožrútom skutočný problém a je ho naozaj stále viac. Ekosystém dolín je ohrozený z dvoch strán - chrobákom, čo žije z dreva a chrobákmi, čo žijú z prachov. Ale tie ohniská vážne treba dať preč. Nikto nevraví, že sa tam musia nasúkať nákladiaky a všetko posekať. veď všetko sa dá robiť rôznymi spôsobmi. Podľa mňa, kým sa ochranári s lesníkmi naťahujú (už to trvá vlastne roky), nejakí dobrovoľníci by tie napadnuté stromy odniesli rozpílené aj na chrbtoch a bez áut.

Ariadna84

Ano, nemusia sa tam nasukat nakladiaky, ale zijete v krajine, v ktorej by to bolo viac ako pravdepodobne... opat raz zopakujem... vam nevadi kolko zivocichov a dalsich rastlin pride o domov, nevadi vam ani devastacia pody? Je mozne, ze niekto uvazuje len s klapkami na ociach... stromy, teda ich horna cast a koniec??? Chcete mat v Tatrach rubanisko ake sa mnozia v Nizkych? A na zaver... kto je pan Majko??? spravy.pravda.sk/…/sk_regiony…
patayova.blog.sme.sk/…/Moj-li…

JuloLM

A ty si odkial,ze tu pises taketo mudrosti?Radsej rubanisko,na ktorom sa zasadia nove smrecky,ako suchu dolinu,v ktorej nic nebude.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum