Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bicyklom okolo Slovenského krasu

Diskusná téma K článku: Bicyklom okolo Slovenského krasu

Už dlhšiu dobu sme plánovali prevetrať naše bicykle v oblasti Slovenského krasu. A tak sa zrodil nápad spraviť okruh, ktorý by nebol fyzicky náročný, ale zároveň by bol krajinársky príťažlivý. Rozhodnutie padlo na okružnú trasu okolo planiny Horný vrch a cez Silickú planinu.

Ján Varhol

Trasa super, viac-menej som si ju prešiel opačným smerom, akurát miesto gombaseckej jaskyne sme to vzali rovno cez silickú planinu.

Cez zádielskú dolinu je zakázaný prejazd bicyklov z jedného jediného dôvodu: zvuky potoka prehlušujú zvuky cyklistov a tak pešisti vôbec nepočujú , či za nimi ide nejaký bicykel, kým ich nepredbehne. A ako vášnivý cyklista uznávam, že toto je problém i keď riešení by tu bolo. Do kopca tu vždy idem v sedle, vzhľadom k sklonu málokedy idem rýchlejšie ako chôdza. A dolu kopcom som tam už stretol auto, 3 motorky a jednu štvorkolku. Dolu ma zastavil ochranár, že tam nemám čo robiť, no na otázku či takisto zastavoval motorku mu už do reči veľmi nebolo. Kým tam nedajú závory a cyklopruh na tretinu cesty s obmedzenou rýchlosťou, tak je to iba šikanovanie turistov, čo sa rozhodli pre bicykel.

KarolM

V Slovenskom krase sa dajú robiť ozaj nádherné cyklotúry. Veľmi pekný je aj prechod cez celý Slovenský kras (Jasov-Domica), ku ktorému vznikla polemika na treking.cz. treking.cz/…/cyklostezky.htm.
Slovensko a cyklotrasy - to je samostatná kapitola. A pritom by stačil zdravý sedliacky rozum a poučiť sa aj z vyspelých krajín, kde sú cyklotrasy vedené v lone hôr aj v národných parkoch. Žiaľ u nás o cyklotrasách nerozhodujú objektívne skutočnosti, ale dobrá či zlá vôľa jednotlivcov. Kým napr. v Slovenskom raji kompetentní cyklistov neznášajú a mnoho cyklotrás sa dokonca zrušilo, na Poloninách či vo Veľkej Fatre ich vítajú. Trefne bol problém cykloturistiky na Slovensku popísaný aj v úvodníku Krás Slovenska č.9-10/2009. Ozaj asi musia prísť nové generácie s novým myslením, nepoznačeným marazmom komunizmu..

Thailon

Axel, chapem. Ono to je stale o ludoch. Nasli by sa blazni, co by leteli dole dolinou 50km/hod.

Pekny priklad je Velka Fatra a jej alsfaltove doliny - vsetko cyklotrasy.

Radog

Ja som to konzultoval s ochranou prirody a bolo mi povedane ze nakolko tam nevedie oficialna cykloznacka je tam bicyklovanie podla zakona zakazane. Ale zas ten kusok sa da v pohode pretlacit...

Axel

Zadiel a bajky - je to asi najnavstevovanejsie miesto v krase a ruku na srdce - po tej ceste si to bajkeri obcas hnali nadol poriadne nadivoko. Dalsi aspekt bude urcite aj ochrana prirody, hoci za najblbsie miesto by som asi oznacil iba ten brod pod chatou smerom na Zadielsku planinu. To tlacenie (a aj ohladuplna pomala jazda-v smere nahor urcite)je z mojho pohladu koser, aj ked by sa zarucene naslo zopar idiotov, co by zaolejovany bicykel isli umyvat do potoka.

Thailon

Krasny okruh, je to jeden z tych, co su v 100% plane - len opacnym smerom.

Nepochopim, preco je Zadielskou dolinou zakazane ist na bicykli. Ved tadial vedie asfaltova cesta.

Musim sa priznat k poruseniu navstevneho poriadku NP. Tento rok sme mali s kamaratom cyklo-akciu "Karst 2009 (Szögliget – Silica – Soroška – Zádiel)". S tym, ze sme isli na horskych bicykloch, po planinach. Aspon ta madarska cast je vyznacena oficialnym cyklochodnikom. Jedine miesto, kde sme tlacili bicykle bola biosfericka rezervacia na Madarskej strane. Nech je vsetko koser.

Ak by mal niekto zaujem, tu je trail, popis a fotografie misovic.net/…/karst-2009-szog…

Radog

psyloo -> Ano dalsi bude urcite o Kralovej a zastavke v Sumiaci to si pis :))) Zajtra to oslavime cakajte nas rano...

Radog

Ano Hajska je tiez pekna ale smer si volim z Hacavy smerom dole ! :))

Psyloo

No Pan Gadoczi, takze prvy clanok...gratulujem:) zajtra to oslavime na zraze, len nezabudni ten oblek prosim ta:) ps. dalsi clanok mal by byt o Kralovke a zostupe do Sumiaca, co povies?:)

Axel

Skutocne jeden z najhodnotnejsich cestnych okruhov, aky tam je. Na pokracovanie odporucam aj Hajsku dolinu (smer si zvol aky chces...) :-P

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum