Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet juhom Slovenského raja

Mato_d

Tomas, daka za geograficky exkurz :)
Pravda je, ze nazov clanku som velmi dlho zvazoval, ale nic zmysluplnejsie mi nenapadlo...
Vsetkym dik za zastavenenie ;)

Libor M.

Pekny clanok, pekny okruh.
Besnik je aj moja srdcovka, preto by som to rozsiril o vystup na Ondrejisko, odtial je Besnik uplne dokonaly...
A este k Stratenej - prejst tunelom je urcite zabavne, ale povodna stara cesta dookola je jednoducho uchvatna...
Cyklotunel s celovkami si radsej uzite na trase Slavosovce - Kopras alebo na Garde...
Inak 100 bodov.

FunTTomas

lendl: tak podľa "tvojho" riečneho pravidla by Malá Fatra končila či začínala pri Strečne a územie Martinských holí za Váhom nie je súčasťou Malej Fatry. Práve tvoje tvoje tvrdenie je krajne nelogické, lebo podľa toho by severná časť Slovenského raja, ktorá je oddelená od zvyšku pohoria prielomom Hornádu patrila do úplne iného pohoria. Rieky určite nie sú smerodajnými hranicami geomorfologických jednotiek a mohol by som pokračovať s ďalšími príkladmi, kde rieka rozdeľuje pohorie na dve časti. Hranice pohorí sa určujú na základe úplne iných kritérií a to napr. geologické zloženie či morfologické znaky. Rieka Hnilec tvorí prielom v južnej časti Slovenského raja, podobne ako prielom Hornádu v severnej časti Slovenského raja. Dôkazom, že Slovenský raj leží aj južne od Hnilca je, že najvyšší bod geomorfologického podcelku Slovenský raj je Ondrejisko na Čuntave, kadiaľ prechádza trasa popísanej túry. Radšej si ani nepredstavuj ako inak by sa dali definovať hranice pohorí, keď tam netečú rieky ale len potoky resp. sa tam nemusí nachádzať žiadny vodný tok... :-)

Sona

Nuz, nemyslim, ze to je len Tomasove tvrdenie, ale zrejme na to ma nejake zdroje, ako studovany geograf.

Lendl

FunTomas: bez toho, aby som hladal a odvolaval sa na nejake geograficke zdroje, musim povedat, ze tvoje tvrdenie je krajne nelogicke. Hranice pohori sa takmer zasadne definuju udoliami riek, co v tomto pripade sa ponuka rieka Hnilec. Neviem si predstavit ako inak by sa dala definovat juzna hranica SR?

KM

Táto oblasť je ozaj krajinársky a cyklisticky veľmi atraktívna. Opísaná trasa je výsekom našej tradičnej túry, ktorú chodievame cez Kráľovu hoľu: picasaweb.google.sk/…/KRALOVA….
Áno, z Dobšinského kopca je možné prejsť na Čuntavu po červenej značke cez sedlo Hanysej (Pod Hanesovou). Z Dobšinej na Čuntavu sa dá prísť dvomi dobrými cestami – my uprednostňujeme pravú vetvu ponad salaš na Dankovej, ktorá má trochu príjemnejší profil a sú z nej pekné výhľady. Ľavá vetva je vlastne bývalá poštová cesta, ktorá v minulosti spájala Gemer s Horehroním.

FunTTomas

lendl: nadpis nie je zavádzajúci, lebo túra skutočne vedie juhom Slovenského raja. Presnejšie ide pomedzím pohorí Spišsko-gemerský kras (časť Slovenský raj), Stolické vrchy a Volovské vrchy. Slovenský raj nekončí nemá hranicu na sever od Stratenej, či Dediniek atď, ale rozprestiera sa na oboch brehoch rieky Hnilec. Dotknuté pohoria sú uvedené aj v žltej tabuľke faktov pri článku a taktiež je článok zaradených do všetkých troch pohorí. Z kapacitných dôvodov bol do názvu uvedený len Slovenský raj, lebo dominantná časť trasy vedie práve tadiaľ.

Lendl

nadpis je mierne zavadzajuci
trasa nie je juhom SR ale juzne od SR, resp. Stolickymi vrchmi
inak z Dobsinskeho kopca po cervenej na Besnik je jeden z najkrajsich bike trailov na SK, sice iba 2 hodky, ale stoji za to

Tono

...a ze vraj veduci LEMRA TEAMU... a aha, ako sa on po horach na biku prehana :)

Zilla

Túto trasu som šiel aj ja ,ale z Červenej skaly. Je to fakt pekný výletík.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma