Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vojenským obvodom Javorina

Diskusná téma K článku: Vojenským obvodom Javorina

Zriadenie Vojenského obvodu Javorina urobilo z Levočských vrchov na vyše 40 rokov územie nedostupné pre kohokoľvek okrem hŕstky príslušníkov či už československej, sovietskej alebo neskôr aj slovenskej armády. A keďže sa v posledných rokoch ľady konečne pohli, tak naša prvá cyklotúra roku 2010 smeruje práve sem.

Durko65

Včera som prešiel na biku časť modro značenej cesty z SL dolinou Jakubianky. Zhruba od vysokej pece po Zelený vrch sú novo vybudované štrkové spevnené plochy vedľa cesty. je ich veľa, tak zhruba každých 500 m. Pravdepodobne sa tam pripravuje masívna ťažba dreva. Kto ešte chcete vidieť les v tejto časti Levočských vrchov, neváhajte s návštevou, čas sa kráti.

Bikemartin

Soňa, nezabudnite odstrániť VO Javorina aj s maskovaním na turistickamapa.sk ;-)

Bikemartin

Pri tých ruinách horárne Jankovec ešte v 90-tych rokoch stála veľká stodola, už však padla :(. Kamenná studňa tam stále je, treba cca 4m šnúru + nejakú nádobu, ak chcete nabrať vodu. Hrebeň Jankovec, Piesočný vrch, Čiernohuzec, Kuligura, Bajerovce/Šambron som išiel cca pred 12 rokmi, tak už si tú dláždenú cestu nepamätám.

Branulik

Raz sme sa vybrali s kamosom z Vaclavaku smerom na sever na Jankovec kde su ruiny horarne kt. vypalili nemci. Pokracovali sme smer - severovychod popod "Piesocny vrch" kde sme sa dostali na zvysky spevnenej sirokej cesty (vykladana pieskovcovymi bridlicami poukladanymi na vysku)kt. lemovali asi 300 rocne buky. Podla zistenych inforamcii sme isli prave po starej Probstnerke. Nemali sme vsak vela casu a tak sme nesli dalej ako za piesocny vrch. Bolo by ale zaujimave si to tam prejst niekedy ;-)

Bikemartin

som nevedel, že už si priletený nazad ;-). Bol som aj pri chate Kameň 1161m mapy.hiking.sk/index.php?ref=… - z Vaclavaku na T.Potok a hneď asi po 300m doprava po novej makadamke na hrebeň a ďalej po južnom svahu Škapovej. Výhľady vďaka holorubom neskutočné, hlavne smerom na Branisko a hrebeň Uloža, Pavľany, Oľšavica.

BTW, ako pokračovala historická Probstnerka severne od Vaclavaku do Jakubian? Ako dnešná asfaltka, či?

Mato_d

Heh Mato, co si sa neozval? Pridal by som sa... ;)
Je to tak - LV maju dvoch gazdov: Lesy mesta Levoca a Vojenske lesy a majetky. Infotabuli je viac, aj na vstupoch do VO a nejake su aj na hraniciach LML a VLM.
A co sa tyka tych povoleni - dufam, ze uz coskoro sa to prestane riesit: pluska.sk/…/vojensky-obvod-ja…

Bikemartin

Maťo, nebude to až také horúce s tým povolením. Aj napr.na fotke ´Križovatka na Probstnerke´ máš zelenú tabuľu s logom Lesy mesta Levoča a textom s oslovením Vážený návštevník a na konci Ďakujeme za Vašu návštevu (nemám taký dobrý zrak, aby som to prečítal na tvojej fotke ;-), ale minulý týždeň som prášil od Pomníka po Probstnerke do Pekla). Akoby mali LV 2 gazdov.

to KM, fotky neklamú, hlavný hrebeň, okolie nad Levočou aj Toryskami je vyťaté skoro do poslednej triesky. To čo sa stalo vo VT v 2004, stalo sa aj v Levočských, len si to média nevšimli.

Thailon

Tak tento clanok mi prisiel prave pod ruku :) Parada, dakujem za zujimave informacie.

Ked som videl tie hole kopce, zas mi stupol tlak :(

KM

Pekný a zaujímavý popis túry. Niektoré fotky k článku vytvárajú depresívny dojem, nie je to však podľa mňa typický obraz Levočských vrchov. Cyklotúry v tomto pohorí zanechali vo mne výborné dojmy, napr. treking.cz/…/karpatiatour-200…, alebo
picasaweb.google.sk/…/M6tu2bb…. Avšak naposledy som tam bol v lete minulého roku, mohlo sa to medzičasom zmeniť…

PanTATRAN

vytat cim viac stromov a cim viac zarobit. zeby to vydrancovali vojenske lesy a majetky ???

Axel

Veru, udrelo to do oci ako rana z dela. Mesacna krajina. Asi sa musim ist pozriet, kym to este vobec existuje.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma