Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hnilecká cyklomagistrála

Diskusná téma K článku: Hnilecká cyklomagistrála

Hnilecká cyklomagistrála prechádza malebnou Hnileckou dolinou, lemovanou lesnými masívmi Slovenského rudohoria. Spája dve významné strediská cestovného ruchu - južnú časť Národného parku Slovenský raj s umelou vodnou nádržou Ružín. Má 70 km a prechádza 11 obcami. Trasa je vhodná aj pre začiatočníkov a v zásade sa ide stále dolu kopcom. Túru je možno prakticky kdekoľvek prerušiť a pokračovať vlakom.

Pio

Presne tam sú pri jazere. Treba hľadať :-)

Axel

Ved ano, odfotene su. Ale netusim, kde sa nachadzaju. Antukove ihrisko z obrazku a relief mi napovedaju, ze pri jazere na Uhornej, len si na nich odtial neviem spomenut... :-)

Pio

Axel, Prečitaj si ten članok od Pátečka, sú tam aj tie chatky, alebo čo to má byť, odfotografovane. ten "druhý" most som doteraz nezaregistroval. Keď tam pôjdem, určite sa mu "pozriem na zub".

Axel

Nemyslim tento most, ale dalsi zhruba o kilometer dalej pri motokrosovom areali. Je presne na povodnej trati, ale nikde sa v suvislosti s nou nespomina, tak si nie som isty.
Do Smolnika som bicyklom siel tolkokrat, ze ani nepametam.
A tie povodne vozne prerobene na chatky by mali byt kde? O tomto pocujem prvy krat.

Pio

Axel, keď myslíš tento most: vlaky.net/…/objekt.asp?id=668 tak áno, je to pôvodný most úzkokoľajky do Smolníka. Poiaľ by si sa vybral bicyklom cestou do Smolníka, tak tých pamiatok na bývalú železnicuje tam podstatne viac. Dokonca aj vozne bývalej dráhy prestavané na akésy chatky, alebo čo to je. Peter Páteček k tomu napísal dva ozaj hodnotné články: zeleznicne.info/view.php?naze…
Čo sa týka tých pôvodných drevených, tak uznávam, že som tam mal napísať, že sú tam dnes už iba zbytky tých pôvodných.

Axel

Pio, tu knihu mam doma tiez ;-)
Ale chcelo to uviest na pravu mieru, nech tam tie mosty niekto nahodou nehlada.
PS: nemas info, ci aj druhy ocelovy most smerom na Smolnicku hutu je povodny zeleznicny alebo nejaka novodoba stavba?

Pio

Axel, o drevených mostoch v Mníšku sa píše asi toto:
Drevené kryté mosty
Veľmi zaujímavým dielom umu a remeselnej zručnosti domácich majstrov boli drevené kryté mosty. Patrili medzi najkrajšie pamiatky v Mníšku, ale bohužiaľ ani jeden sa nezachoval. V niektorých publikáciách sa uvádzajú ešte aj dnes, no zbytočne, pretože ich už niet. Ostali po nich len základy a pár zažltnutých fotografií. Boli zastrešené, aby ich neničil dážď. V Mníšku stálo päť drevených krytých mostov cez Hnilec - horný most, do nového obecného mlyna, do Burgu, k Eibenovej vile a jeden stál tiež na hlavnej cestu pri sútoku Hnilca a Smolníckeho potoka.
Kniha pamiatok na Slovensku opisuje horný most, nazývaný tiež most do pekárne, takto: „Nosná konštrukcia je lichobežníkového tvaru.“ Mal rozpätie 21,7 m a po oboch stranách mal nájazdové rampy. Zo strany hradskej dlhé bola dĺžka rampy 8,2 m, z druhej strany 10,15 m so sklonom 10%. Most dal v roku 1921 postaviť majiteľ píly p. Eiben. V roku 1935 bol obnovený. V roku 1954 bola rozobratá strecha a o tri roky neskôr sa pri prejazde nákladného auta s cementom most pod jeho ťarchou preboril. V roku 1978 starý most rozobrali a vedľa neho postavili nový betónový most .
Na rozdiel od horného mosta bol most do nového mlyna postavený na betónových základoch, ktoré sa dodnes zachovali. Bol rozobratý v roku 1965 a nahradený železným mostíkom.
Most do Burgu sa podobal mostu do mlyna. Od roku 1965 stojí na jeho mieste železný mostík.
Most k Eibenovej vile viedol k vile a barakom. Dnes je tam železná lávka.
Zachovala sa fotka mosta cez hlavnú cestu, takže vieme, ako vyzeral. Od ostatných sa líšil tým, že aj po bokoch bol celý obitý doskami. Dnes je na jeho mieste betónový most.

Zdroj: mnisek.sk/obec/stavby.html

Jediný zachovaný drevený most je pred Helcmanovcami, ponad železničnú trať.

Axel

Naozaj krasna cyklo"tura" a aj clanok nabity faktami. Len mi nejdu do hlavy tie drevene mosty v Mnisku. O ziadnych zachovanych totiz neviem...

Jjano

Tak presne túto trasu mám v merku už dlhšiu dobu! Pracovne som sa hýbal v Hnileckej doline pred mnohými mnohými rokmi a už vtedy vznikol nápad prejsť si to na bicykli a tento článok ma snáď už nakopne ... :-) Ďakujem.

Boro

Ivan, perfektný popis. To by sa dalo aj vytlačiť do turistického sprievodcu. Vidno, že si si na tm dal záležať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma