Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Podbanské – Temné smrečiny a späť

Diskusná téma K článku: Podbanské – Temné smrečiny a späť

Rád chodím na túry, ktorých chodníky ešte nepoznám. Táto ma zaujala hlavne kvôli spôsobu prepravy. Tiež musím spomenúť aj nádherné počasie v jeseni. Určite každé ročné obdobie má svoje čaro, ale toto je najfarebnejšie. Článok by mal dať návod kolegom, ako sa dá do tohto krásneho kúta Slovenska. Prečo tam? Mal som na to dva dôvody. Prvý, pre mňa nepoznané, teda idem. Druhý, zaujal ma nápad s trojkombináciou. Auto, bicykel a topánky.

Tondop

Prepáč,Viol. Nechcel som sa nikoho dotknúť.Malo to byť povzbudenie pre menej zdatných, či začínajúcich.Ba poznám pár dievčat, čo by dosť nadávali a možno sa i vrátili.

Viol

zaujalo ma ze autor napisal "nenarocna tura pre obe pohlavia" :-) je to usmevne. zavisi snad narocnost terenu od pohlavia??
nie som feministka, ale taketo klise sa neda prehliadnut bez pozastavenia sa nad tym...

Rc

ale potesil potesil :) je to naozaj pekna turicka so vsetkym co k tomu patri :)

Tondop

Priatelia, ja som vás chcel potešiť tak, ako som sa tešil ja. A vy sa tu hádate. Choďte sa biť trocha nabok, povedal by Peter Nagy.

Peter61

Sreto, ja som Ti rozumel. To, ako co "vyzera", je vec vkusu pozorovatela.
Co sa tyka Hrebienka, staci sa prejst na Hrebienok okolo Studeneho potoka z T.Lesnej a potom zist do Smokovca. Porovnanie bezzasahovej zony a vytazeneho lesa dopadne podla toho, za aky pristup je pozorovatel ( a ci su kolaje od traktorov zarastene travou a/alebo zakryte snehom).

Miso Lorinc

skvelý článok, páči sa mi, samozrejme aj fotky. a mne poslúži hádam aj ako inšpirácia do budúceho roka. Spojenie bike+túra vyzerá zaujímavo:)

Misou

Keď chce niekto náročnú túru, odporúčam ísť ešte cez Závory, išiel som to opačným smerom-nikdy viac, stačilo.

Blahola

Konečne, kolega! Každý deň som klikal, kedy to konečne pustia.

Spyros

PS: Inak lepsie mi pride les napadnuty korovcom, kde bod nim rasia mlade stromky ako holoruby napr. nad Kezmarskymi zlabmi, kde korovca nezlikvidovali, ale ten kopec vyzera horsie ako vytazeny les po vichrici 2004.

Spyros

Posledné 4 roky sú celkovo naše lesy na zaplakanie, ked sa nimi človek pohybuje... holoruby, zdevastovane cesty.. co nezvladnu vichrice, clovek dokona...

Sreto23

Peter61: Asi sme sa celkom nerozumeli. ja si prave myslim, ze ticha a koprova dolina vyzera krajsie ako hrebienok, aj ked aj tam sa to uz zlepsuje, ale pred par rokmi to bol pohlad na zaplakanie, vsetko rozryte od traktorov a co je na tom najhorsie, tak ani to nepomohlo proti lykozrutovi, lebo aj tam stromy odumieraju dalej vo velkom.

Peter61

Eva, ten "experiment" stále prebieha, NPR je bezzásahová a ide o to, či to akceptuje verejnosť, alebo nie. Ak akceptujeme, že les = stromy, máš pravdu. Ak ide o celý ekosysém, je to iná káva.
Toto je stále bude predmetom názorových stretov
komentare.sme.sk/…/v-tatrach-…
Prvé pohľad môže byť zavádzajúci.Dokonca aj pri výsadbe lesa na kalamitisku sa rýchlejšie dosiahne pestrejšie druhové zloženie stromov, ako v Tichej a Kôprovej, ponechanej na samovývoj. Prirodzené zmladenie : smreky + pionierske druhy.
Sreto23: je možné, že v určitom čase tie pováľané pne vo vyťaženom kalamitisku vyzerajú "estetickejšie", ako plochy ponechané na samovývoj. Ten čas je prave teraz. Pod Hrebienkom su pne pol metrom snehu. Na fotke sú solitérne smrekovce, občas niečo mladé a "vlny" snehu. Ideálna fotka na novoročenku,. aj s telkáčom sa dá vyblázniť.

Sreto23

to je sice pravda, ale zase zeby oblasti kde tie stromy vytazili vyzerali lepsie, napr okolie hrebienka si nemyslim, skor naopak.

Fish

Autori taktne pomlčali,že kým sa dostali ku Kmeťovmu vodopádu prechádzali cez tzv. bezzásahové územie, kde sa experiment veľmi nevydaril. Suché stromy ležia krížom krážom priamo pri asfaltovej ceste, osamelé stojace pahýle sa smutne kyvocú.
Bola som tam v sobotu a hnedý les, napadnutý lykožrútom je rozšírený až pod Kriváň. Je to smutný pohľad.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum