Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: SCK: Cyklotrasy iba značíme

Diskusná téma K článku: SCK: Cyklotrasy iba značíme

Cyklotrasy na Slovensku, ich značenie a budovanie vzbudzuje u cykloturistickej verejnosti veľký záujem. O tom svedčí aj množstvo otázok, ktoré nám do redakcie poslali čitatelia a ktoré zazneli aj v nasledujúcom rozhovore s Jurajom Hlatkým, predsedom Slovenského cykloklubu. Táto organizácia zabezpečuje značenie a evidenciu oficiálne vyznačených cyklotrás na Slovensku.

Pio

Celkom som sa tesil na vopred avizovany clanok. Bohuzil ako som predpokladal, tak pan Hlatký sa hlavne vyhovaral. Nedozvedel som sa nic nove a vlastne ani nic neponukol . Z celeho clanku som nadobudol dojem, ze v celej organizacii chyba nadsenie. Pre mna osobne z toho vyplyva to, ze zrejme nenastanu ziadne zmeny. Ozaj rad by som nemal pravdu.

Hasty

Lubo: chcem narazit na to, ze vela z nas GPS nema. A pozret si mapu na nete skusit to zakreslit do svojej papierovej sa da, ale v terene sa podla toho aj tak tazko zorientujes.
Tak vacsine z nas zostava pouzit cykloznacenie v jejho celej dlzke a je dobre aj v takom stave v akom je, samozrejme ak by vyuzili vylucne nefrekventovane komunikacie bolo by to urcite lepsie, ale sme radi za to, ze niekto ma a mal snahu nieco vytvorit.
KM: mne clanok dokumentoval snahu SCK vytvarat a udrzovat siet cyklochodnikov a vytvorenie urciteho poriadku v tomto. Plus si pan predseda postazoval na okolnosti a na problemy, ktore su s tym spojene a celkovy nezaujem slov. cestovneho ruchu o cyklotrasy. Co vsak nie je ziadnou novinkou ked si uvazime kolko malo financi ma len take SACR na propagaciu slovenska doma a v zharnici.

KM

Vážim si každú aktivitu, ktorá posúva Slovensko správnym smerom. Medzi tie aktivity by sa mohla zaradiť aj činnosť SCK. Avšak napadajú mi viaceré otázky, napr. “Na obnovu cyklotrás SCK nie sú financie, avšak dobre značené cyklotrasy KST budú preznačené?! A nebolo by lepšie použiť farby označujúce “cyklotrasy” po asfaltkách 1. až 3.triedy na ozajstné cyklotrasy?!” Veď pri týchto asflatkách úplne stačí bežný autoatlas… Rozhovor len ukazuje pravú tvár SCK a dokumentuje biedu cykloturizmu na Slovensku ((: A nielen cykloturizmu, ale aj celkového stavu turistického ruchu. Slovensko by pritom ozaj mohlo byť druhým Švajčiarskom…Možno niekedy bude…

Pitr

To: Lubo
Nezdieľam názor, že vyznačená cyklotrasa musí byť bezpečná. To sa nedá zabezpečiť na 100%. Nielen vplyv počasia urobí cestu nebezpečnú aj keď si myslíš, že je to bezpečné.

Takisto turistické chodníky nie sú všetky bezpečné, tak načo potom citujem ťa "vynakladat peniaze danovych poplatnikov a sponzorov?" A takisto ich ide spústa po cestách.

Význam značených ciest a chodníkov všeobecne vidím v tom, že ma dovedú na dané miesto jednoduchšie ako ísť na verím boha a pri tom ma ešte môže zaviesť na exkluzívne miesta, čo sa týka výhľadu, histórie, kultúry atd.

Vladvlad

Mňa zaujala časť o stretoch turistov a "tiežcyklistov". Ako bolo spomínané, tie údajne existujúce tabuľky o prednosti turistu pred cyklistom, by sa zišli na viacerých miestach.

Lubo

Podla mojho nazoru je bezpecnost navrhovanej/existujucej cyklotrasy podstatnym parametrom pre jej vznik a zachovanie. Cykloznacenie dokonca tak chapem - je to informacny system, ktoreho cielom je zjedodusenie planovania a navigacie po bezpecnych trasach vhodnych pre bicykel.

Ak existuje alternativa, ktoru vsak SCK nedokazalo obhajit u vlastnikov, naco je cykloznacenie vobec dobre? Preco by som po nom vobec mal chciet jazdit? Vsak pri planovani pouzijem mapu (NLC, TuristickaMapa, GoogleMaps, OpenStreetMap, ...), nahram do GPS a je to. Naco vynakladat peniaze danovych poplatnikov a sponzorov?

MisoM

tak hej ale aj ked by som siel niekde kde to nepoznam tak bud sa snazim trasu pozriet kadial mam ist, alebo ked viem ze ma to moze vyviest na cestu 1 triedy tak pozriem na mape ci je alternativa.

Je fakt zase keby ze idem na cestnom tak nie kazda obchadzka je aj bezproblemovo zjazdna :)

Sona

Samozrejme, ked to tam poznas alebo vidis inu moznost. Tiez sa snazim si vzdy najst inu alternativu ako cestu :)

MisoM

na druhej strane aj ked ide cyklo trasa po ceste I. triedy neznamena to ze tadial musim ist ak viem (zistim) si ze ide subezne alebo aj dlhsou trasou napriklad ina cesta.

To ze ju napriklad tadial nemohli oznacit beriem, ale nic mi nebrani ist niektore useky aj mimo po "beznej" komunikacii :)

Sona

To ano, ale nie kazdy ctitel cykloturistiky ma chut sa prehanat medzi nakladnymi autami a linkovymi autobusmi. Poznam taketo useky a myslim si, ze propagovat ich prostrednictvom cykloznacenia nie je rozumne ani bezpecne.

Pitr

Dobre vedieť ako to u nás funguje.
Len nechápem, čo mala redaktoraka za problém s úsekmi na asfaltkách, resp. cestách I.,II. a III. triedy.
Existuje aj cestná cyklistika.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma