Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žiar nad Hronom – Slaská – Remata

Jafa1111

Tak som si trasu zopakoval vo dvojici.
Žiar - Slaská - Sklené - Remata - Žiar. Do Rematy trasou ako v článku. Z Rematy popri chate Poniklec lesnou asfaltkou vinikajúcej kvality. 12 km trasa lesom (asfaltka cca 6 km, 6 km kvalitná lesná cesta miestami opravovaná štrkom )vyúsťujuca na začiatku Novej Lehoty ako píše tigervegetarian. Trasa nie je vhodná pre cestný bicykel.
P.S. Cestou Slaštianskou dolinou sme počuli 3 výbuchy. Po príchode k trhacej jame sme zaregistrovali dohárajúci ohník a v jame boli vidieť čerstvé stopy po výbuchoch.

Tigervegetarian

Ono nejaké alternatívy existujú. Okrem toho kratšieho úseku Nová Lehota – Dérerov mlyn po starej ceste čo spomenula Emily, priamo z Rematy ide lesná cesta západným okrajom Kremnických vrchov (zhruba po vrstevnici, najväčšie stúpanie kúsok za Rematou). Obchádza celú Handlovú, a vyúsťuje na začiatku Novej Lehoty, blízko odbočky ku Východnej šachte. Lesná cesta spájajúca Sklené so Slaskou je spojnica Turčianskej a Žiarskej kotliny, a elegantná alternatíva frekventovanej cesty vedúcej cez Kremnicu. V blízkosti Kunešovskej strelnice sa dá obočiť, a po poľnej ceste dostať do Kunešova a potom ďalej do Kremnice (zase viacero variánt). Cez Sedlo pod Vysokou sa dá zísť na Hornú Nitru. Vrchný úsek je ťažší, treba znížiť sedlovku, lepší je 29'er kvôli prejazdnosti, lebo sú tam veľké skaly. Problém je skôr v tom že tieto alternatívne trasy sú náročnejšie a zjazdné iba na MTB. Kto jazdí cestu si veru nemá čo pochvaľovať, zostávajú mu len tie rozbité cesty.

Jafa1111

Nie je problém v ceste z Novej Lehoty po Dérerov mlyn, ale je problém v ceste z Handlovej do Novej Lehoty. A tam ja alternatívnu trasu nepoznám. Tých zhruba 7 km je stále do kopca pri nadmernej premávke nákladných vozidiel.

Emily

ahojte :).... takže už som o dva roky múdrejšia.... a teda Handlová Žiar aspoň teda po Dérerov mlyn sa dá ísť parádne cez Novú Lehotu a potom popri záhradkárskej osade....:)

Tigervegetarian

Môžem potvrdiť že tie cesty sú samovražedné. Handlová - Žiar n. Hronom je úzka a plná megavýtlkov ktoré nútia autá spomaľovať niekedy až na rýchlosť chodca, je to tam preplnené kamiónmi. To isté úsek Turček - Kremnica, a aj ďalej po Šášovské podhradie. Bol som túto zimu lyžovať na Skalke, kolega ma vzal autom, tak som to videl. On po týchto cestách išiel po prvý krát, a bol zdesený.

Kremnicu poznám, lebo som tam chodil na strednú školu, tak hrozne ako teraz to tam nikdy nevyzeralo. Hneď na odbočke z hlavnej pri autobusovej stanici more obrovských hlbokých dier, a celá cesta hore mestečkom v katastrofálnom stave, rozbitá a plná dier.

Absolútne sa to nerieši, a to že tam budú normálne cesty je v nedohľadne. Nemusím zdôrazňovať že podmienky na cyklistiku sú tam katastrofálne, a taktiež aj životné podmienky ľudí čo bývajú pri tých cestách. Riadiacim elitám kadejakým salónnym intelektuálom a darmožráčom z mimovládok je to jedno. Absolútna ignorácia, a odkaz ľuďom: vypadnite odtiaľ do hlavného mesta, zoberte si tridsaťročné hypotéky na odfláknuté králikárne ktoré sme vám postavili, a buďte otrokmi.

Je to neuveriteľné ako Slovensko za posledných desať pätnásť rokov spustlo.

Jafa1111

jjano,
aj mne cesta naháňala strach. Mal som na výber tri cesty domov.
1 - tou istou cestou ako som prišiel.
2 - cez Rematu a Handlovú.
3 - cez Turček a Kremnicu.

1 - túto alternatívu som zavrhol ako prvú.
2 - Cesta z Handlovej do Žiaru nad Hronom je frekventovaná a úzka až po Dérerov mlyn.
3 - Úsek Sklené - Kremnica som vyhodnotil ako najrýchlejšie schodný čo sa mi aj potvrdilo.

Na záver musím pochváliť vodičov. Ani jeden na mňa netrúbil a ani inak mi neprekážal. A aj ja som zosadol v kopci z bicykla keď ma predbiehala kolóna áut tvoriaca sa za kamiónom.

Fizik

Ja som tam bol tiež včera 24.3.2013 a chcel som pokračovať smerom na Kosorín. Ale tam bolo na ceste ešte asi 10 cm snehu, tak som musel zmeniť trasu. Tam to zrejme nebolo odhrnuté.

Jjano

Jafa, za návrat zo Skleného "cez Turček a Kremnicu" Ti udeľujem cenu za prežitie. Všelikde som ja schopný jazdiť na bicykli, ale teda ten úsek mi skutočné naháňa strach o život.

Jafa1111

Pekný článok, skvelý cyklotip ktorý som zrealizoval včera 23.4.2013. Trasu som si trochu pozmenil. Prvá časť identická, druhá čast pozmenená. Návrat zo Skleného cez Turček a Kremnicu do Žiaru nad Hronom. Pekné studničky a na jednej bola aj tá žaba. Neskúmal som či je to začarováný princ, doma mám královnú. Po okrajoch cesty sem tam sneh. Maca som nestretol, ale čerstvých stôp po ňom tam bolo dosť . Hlavne okolo trhacej jamy.

Emily

že pozdravujem a ďakujem za skvelý cyklotip :)....trochu sme si s dcérou akurát pozmenili východiskový bod ...t.j. vyrazili sme z Handlovej....smer Žiar nad Hronom po Dérerov mlyn (tento úsek je o život, ale čo už.. ), potom už pohoda..... Janova Lehota, Kosorín, Slaská a pokračovanie už poznáte.... dolinka za Slaskou je krásna.... hlavne potok s jeho kaskádovými prítokmi raz sprava raz zľava...paráda.
A tie 3 studničky.... nemali chybu... ba predsa... chýbala mi už len nejaká tá žaba na prameni :)... alebo začarovaný princ ??? :)... tak teraz neviem :)....

Cliffffff

Ak môžem, poopraviť autora článku, tabuľky "Nebezpečenstvo" pri Sklenom súvisia s trhacou jamou na zneškodňovanie munície blízkeho armádneho muničného skladu. Inak pekný článok

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma