Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Leithagebirge (Jois – Eisenstadt a späť)

Diskusná téma K článku: Leithagebirge (Jois – Eisenstadt a späť)

Už od stredy bolo veľmi veterno. Je nedeľa ráno, konečne svieti slnko, máme voľný deň pred sebou a tak si hovoríme, že nejaký vetrík znesieme a možno mu aj trochu utečieme. Otvoríme mapu a určíme trasu, od stola je všetko jasné. Autom do Joisu pri Neusiedler See a odtiaľ okruh do Eisenstadtu a späť. Eisenstadt je trochu mimo jazera a tiahne sa pod kopčeky. Veríme, že je to dobrá voľba. Keď teraz večer so šálkou čaju rekapitulujem deň, tak asi najvýstižnejší pracovný názov by sa hodil "Ufúkanou cestou rozkvitnutých čerešní".

DanielaM

Vdaka za doplnene info - na strigy a bosorky ma veru nenapadlo :-)

Bežkár

Prameň medzi Windenom a Joisom sa nachádza úpätí vrchu Hackelberg a volá sa Hexenbrundl - Prameň stríg. Podľa povestí sa tu stretávali strigy. Raz zastavili muzikanta z Windenu, ktorý sa vracal zo svadby. Hostili ho vínom a pečivom, ktoré mu potom pribalili na cestu. Keď prišiel v dobrej nálade domov, zistil na čom si v noci pochutnával - v taške mal kravské a kobylie lajná. Tá básnička pri prameni zrejme súvisí s upaľovaním bosoriek.

MatusM

Pekne a čítavo napísaný cykločlánok, pripomenul mi moju celodennú zaberačku spred 3 rokov, čo bola jedna z mojich najobjavnejších a najvýživnejších cyklotúr vo viacerých významoch slova :-)

Začínal som vtedy o siedmej ráno v Parndorfe (vlak) a cez opísané dediny Jois, Purbach a Donnerskirchen som pokračoval bližšie k jazeru na Oggau, Rust a Morbisch.. očarujúce mestečká, s atmosférou prímorských letovísk. Čerešne akurát dozrievali, prestravoval som sa na nich počas celého dlhého júnového dňa. Vôbec nefúkalo, len tá páľava.. Vinohrady, čerešne, prístav s plachetnicami, úplná letná idylka. Spamätal som sa až niekde pri ruinách maďarskej pusty, že už by sa zišlo aj vrátiť. Cez chorvátsko-nemecký Cogrštof (Zagersdorf) a Wulkaprodersdorf na vlak do Eisenstadtu a o polnoci som bol doma :o)

Odvtedy spriadam plány na návrat, ale jedine v čase dozretých čerešní, alebo hrozna :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov