Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Reťaz, to je potvora

Merhorn

Moja retaz po minulej sezone je prekvapivo plne prevadzky schopna. To je dokazom ako sa oplati pravidelna a dosledna udrzba po kazdej jazde pocas sezony :) Inak vsetky vela prijemnych km v tejto sezone, hlavne bez padov :)

Jaro77

Inšpirovaný článkom som odmeral reťaz a zistil som 133,3.Dnes som kúpil novú reťaz s malou dušičkou som ju založil a ide to ako švajčiarske hodinky.Neviem koľko km mala stará reťaz ale prežila toho hrozne veľa.

Prasak

tusim by som mal skontrolovat retaz, ma uz nejakych 5K najazdene a zatial som sa biku ani nedotkol.
Na umyvanie odporucam kombinaciu stresny nosic na aute + dazd + dialnica, ale nie v noci (kvoli muskam). Taky nalesteny bike som nemal ani ked bol fungl novy.

Lubo

Na MTB v terene je dolezitejsia trakcia ako valivy odpor. Najma predne koleso pri zjazde nesmie trakciu stratit, lebo to vacsinou konci padom. Ja hustim predne na povolene minimum a zadne o nieco viac.

Pio

bdel,pri všetkej úcte fyziku neoblafneme, ani ja, ani Vy, ani výrobca plášťov. Valivý odpor podhustenej gumy musí byť zákonite vyšší.

Pio

Málo natlakovaná pneumatika bude mat vždy väčší valivý odpor ako tá, ktorá je nahustená tvrdšie. Je to raz tak, a je zbytočné o tom polemizovať. Fyzika nepustí.
Každý plášť má na boku napísané minimálne a maximálne hodnoty nahustenia. V zásade platí, že na cestu (asfalt) použijem vyššie tlaky a do terénu nižšie. Moje obvyklé odskúšané hodnoty sú asi takéto: Vážim cca 85 - 90kg . Cestný bicykel so žiletkovými kolesami s tzv plášťovkami hustím vpredu na 7.5 bar a vzadu na 8 bar. Horský bicykel hustím pre nespevnený terén vpredu aj vzadu na 2,9 – 3,1 bar, pokiaľ viem, že väčšina cesty pôjde po spevnenej ceste tak kolesá hustím na 4 bary. Pri podhusťovaní do terénu treba však dávať pozor, aby ste to neprehnali. Pneumatika sa Môže v extrémnom prípade vyzuť. Keď dostanem vonku na MTB defekt, manometer so sebou nenosím, tak nahustím na dve sifónové bombičky ? .
Ešte prepočítavacia tabuľka na jednotky: 1 bar = 100 kPa = 0,987 atm = 14,5 psi.

Bdel

tubeless maju vyhodu v moznosti jazdit nizsie tlaky v pneumatike a rozhodne maju vyssiu odolnost voci defektu, hlavne voci snakebite. Galusky lepene na rafik nie su ziaden pravek cyklistiky, ale uplne bezna vec medzi pretekarmi. Bud jazdia galusky alebo tzv. plášťovky.

Pio

Tá "gebuzina" na lepenie strašne rada zalepí aj ventil. Tie bezdušové kolesá vlastne dnes majú iba zmysel pre ušetrenie hmotnosti (Môj názor). Údajne sú menej náchylné na defekt (ale nerozumiem tomu, že prečo). To máš Lubo ako na aute. Galusku sme v dávnych časoch lepili na ráfik. Dnes sú už iné ráfiky a bezdušový plášť sa nelepí. Celkom dobre je to popísané v tomto článku: kastar.cz/bezdusove-plaste-ge…

Tecumseh

To,že máš bezdušáky neznamená,že tam nemôžeš strčiť dušu a ideš,na lepenie ,je nejaká gebuzina,neviem teraz z hlavy ako sa to volá,pozri niekde na MTBikeri,ale je to na menšie diery,myslím asi do 3 mm.

Lubo

Nuz, ja by som do toho nerad vrtal :-)
A autoventil si z tohoto urobim lahko, mala redukcia za tusim 50centov a je to aj bez vrtania. No teraz treba inu dusu. Blbe je, ze som vsak zistil, ze tam ani dusu nemam ... je to bezdusove. Tak googlim ako sa to opravuje. Cert aby vzal tie nove technologie. Na starej Meride som mal defekt za 12 rokov len jeden a to bola vyslovene chyba medzi sedlom a riadidlami.

Peter61

Pozri sa, ked mechanik zenskej cestnej reprezentacie pochopil, ze pre mna ako technickeho debila jednoducho iba autoventil...
neviem, co mas za squosty, ale do tych mojich idu tusim 25x622, 19 x 622.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma