Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dubový háj Gavurky pri Dobrej Nive

Diskusná téma K článku: Dubový háj Gavurky pri Dobrej Nive

Všetko to začalo vo Zvolenskej Slatine, kam som v rámci trojtýždňovej cyklotúry väčšinou po slovenskej divočine zavítal, aby som po rokoch pozdravil starých dobrých parťákov z koncertnej agentúry EPG, bratov Poliakovcov. Jeden z nich (Kamil) je mimochodom vynikajúci umelecký kováč a takisto, ako aj jeho dvaja bratia a ich legendárna mama sú veľkými milovníkmi prírody. Jano ma napríklad zaviedol ponad staré sady nad dedinu k prastarým gaštanom jedlým, ktoré vraj ešte pred stáročiami nasadili Turci. Nevdojak si spomínam na vetu päsťou hroziaceho dedka vo Vígľaši, vidiac turecké kamióny: „Anciáša! Zase sú tu!“ No a práve Kamil mi bol pri pive spomenul, že nad Dobrou Nivou smerom na Sásu sa nachádza akýsi dubový háj zvaný Gavurky, ktorý by som mal rozhodne navštíviť.

Zabka

Veľmi pekne napísaný článok. Krásne miesto, ktoré sa chystám navštíviť:)

Dunco

Zarážajúce je, že ochranári či ekológovia vidia len potrebu odstránenia naletovych drevín či zachovania akéhosi starého dubového haja. Preto má zaujíma či títo znalci prírody majú zmapované a dostatok informácii o prírodných väzbách na Gavurkach a ako tento zásah ovplyvňuje ostatne živé zložky tohto areálu. Takýto zásah svedčí skôr o diletantizme, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiaden tatranský developer nie o zásahu pod patronátom CHKO Poľana či nejakého ekológa vyučujúceho manažment chránených území, alebo statnej ochrany prírody. Na ilustráciu, Severnejšie od Gavuriek pri miestnom potôčiku je pár krásnych solitérov starých jedincov hrabu (pár sa ich nachádza aj v Gavurkach), v Gavurkach sú aj lisajniky, vtáky, netopiere atd. zaujimalo na má teda ako boli posúdené vplyvy odstránenia naletovych drevín a krovin na tieto súčasti Gavuriek atd.

Phalike

Je to len a len pristupe jednotlivcov a o tom ci na tom niekomu kto ma vykonat prerezanie naletovych drevin zalezi alebo nie, lebo 5 mesiacov je dost dlha doba na to aby sa nasli vhodne podmienky a vybrala vhodna technika v zaujme co najvacsieho zachovania uzemia, a nie vsetko v style: "Vsak pome to tam prerezat, zoberme tatrovky bagre stilky a za dva dni je vybavene" Kua, sere ma to aky vieme byt dakedy lahostajny k svojmu okoliu.

Certmike

Kedze mam CIASTOCNE informacie aj z druhej strany, tak si dovolim reagovat.

Ako pise vlado z NZ musia to robit. Naletove dreviny musia byt odstranene a ostat iba duby. Výruby sa dajú robiť len v období vegetačného pokoja, t.j od 1.10. do 31.3., pretože nemrzne a je pomerne mokro, tak to potom takto vyzerá.

Vyzera to z obrazkov zle, dovod je ten ze je mokro a nemrzne, takze po kazdej technike tam ostanu taketo stopy. Dozor nad tým vykonáva CHKO Poľana, ktorá má Chránený areál Gavurky podľa zákona v správe.

Jjano

Dnes sa k téme vyjadril aj VLK (nižšie). Neviem posúdiť oprávnenosť takéhoto zásahu z hľadiska uvádzaného zlepšenia stavu tohto biotopu, ale podobne ao Vlci si aj myslím, že ide najmä o dotácie pre štiepkové elektrárne.

Vlk (z Facebooku):

"Hlavným dôvodom takýchto výrubov sú extrémne dotácie na spaľovanie štiepky, vo výške až 70€ za kubík. Dôvody na výrub sa za také peniaze vždu nájdu. Aj pod pláštikom vylepšovania prírody.
VLK podáva niekoľko podaní v tejto veci, na inšpekciu, na políciu, na orgány ochrany prírody.
A neustále budeme bojovať za zrušenie dotácií za robenie týchto svinstiev. A je jedno či si mastí kapsy Kmotrík v svojich biomasových elektrárniach alebo niekto iný."

Vlado z NZ

ak boli odstranene len pionierske dreviny tak je vyrub v poriadku a dokonca bol aj potrebny, len ten spôsob ťažby je podľa fotiek katastrofálny...

Jjano

To snáď ani nie je možné!!!

Podľa fotiek to vyzerá na ťažbu dreva pre biomasu - teda pre spálenie v elektrárni... :-(

Richmond

Ozivujem tuto diskusiu. Citam prispevky stare viac ako tri roky, ked ste sa bali, ze to ochranari znicia zakazom vstupu ... a teraz, na prelome rokov 2015/2016 sme sa dockali "ochranarov" po slovensky - vyrubat, rozjazdit, znicit - bit.ly/gavurky2015

Bulat

ale aby som sa vyjadril aj k veci- článok je parádne napísaný, miesto fascinujúce a keď prezerám fotky, mám strašnú chuť toto miesto navštíviť :-)

Bulat

"...Alebo sa ho ujmú ochranári,zakážu tam vstup, nechajú ho zarásť krovím (aby to bolo pôvodné) zakážu tam pásť a vysadia tam nejakého chrobáka, čo to všetko zožerie" ...

Boro, pri všetkej úcte- plácaš nezmysly. Poradím ti niečo- choď napriklad na Kysuce, pozri sa ako tam vyzera krajina okolo Oščadnice a pod Veľkou Račou... a potom choď medzi ľudí- nie medzi ochranárov či aktivistov, choď medzi obyčajných ľudí- napríklad do krčmy či na horskú chatu- a popýtaj sa ako sa to stalo, že časť tohto krásneho kraja sa zmenila na mesačnu krajinu. Všetci tam vedia ako sa veci majú a kto sa nebude báť, povie ti ako je to napríklad s tým chrobákom ...

Triops

jjano, boro, preco aj k takemuto clanku pisete nezmysly? Lesaci o tom bezpochyby vedia a kedze je to CHA, uz davno patri pod spravu CHKO Polana. Mimochodom, kedze je tam 4. stupen ochrany, tak zakaz pohybu mimo ciest a znacenych chodnikov tam uz davno je. Polemizovat o tom, ci je to spravne alebo nie tu nejdem.

A boro, tie bludy o zarastani kvoli ochranarom a vysadzani chrobaka by bolo pekne si nechat do krcmy, aj to len pre ludi, ktori o ochrane prirody nic nevedia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum