Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez Kysuce dobrodružne

Diskusná téma K článku: Cez Kysuce dobrodružne

Je 10. júna a v rámci trojtýždňovej cyklotúlačky väčšinou po Slovensku sa nachádzam v Javorníkoch, na česko–slovenskej hranici, kam som včera po 114-kilometrovej etape z doliny Čierne v Lúčanskej časti Malej Fatry za takmer neustáleho dažďa dorazil. Včera som sem prišiel už za tmy a v poriadnej hmle, ale aj tak sa mi podarilo medzinárodne sa vyspať, keďže hlavu som mal na Morave a nohy na Slovensku. Dnes to už stáčam pomaly na sever a zajtra sa cez Poľsko vrátim domov do Tatier živý a zdravý – teda aspoň dúfam, lebo u mňa sa práve toto nikdy nevie.

Jnezky

Pekný článok. Trochu som si pri ňom zavzpomínal :)
Keď som sa bol pozrieť na túto úzkokolajku prvý raz, v prevádzke bola iba časť z Vychylovky do skanzenu, kde bol iba mlyn a zopár dreveníc. Nikde ani noha, tak sme si to strihli po zrekonštruovanom a potom aj po starom kolajisku pešo až do Oravskej Lesnej. Na niektorych miestach v lese koľaje aj s pražcami viseli vo vzduchu - podložie bolo podomleté vodou - semo tamo zabudnutý vagón ... bol to krásny vander. Túlali sme sa tam štyri dni až nás vyhnala zmena počasia a dážď. Skúsim pohľadať nejaké BW foto z tých miest a časov ...

Barbora11

Tento skanzen je moja srdcovka, teento rok som tam stravila prakticky od maja do komca oktobra skoro kazdu nedelu. Treba este dojst minimalne vyskusat prepojenie zeleznic, myslim ze sa mame na co tesit. A o ochutnani pravych kapustnakov pecenych na dobovej peci ani nehovorim :)

FunTTomas

Existuje ešte jedno prepojenie Oravy a Kysúc. Z Oravskej Lesnej vedie úzka lesná asfaltka cez Flajšovú a Hoľu mapy.hiking.sk/?x=19.18724… do Zázrivej, časť Havrania. Je to síce len sezónna cesta (v zime sa neudržiava do zjazdného stavu pre bežnú premávku) a má ešte jedno obmedzenie pre "veľké a dlhé vozidlá", čo samozrejme neplatí pre kamióny naložené drevom, ktoré tadiaľ môžu. Doplním ešte odkaz na novú cyklotrasu po telese kysuckej úzkokoľajky údolím Bystrice turistika.e-kysuce.sk/index.p…

Peter Miler

Vidieť sme sa možno videli, no jediné, čo som tam ochutnal, bolo jedno pivo v bufete, tak hádam v lete ochutnám viac :-))Mám tam ešte pár cyklo restov po okolí.

Barbora11

K prepojeniu kysuckej a oravskej lesnej železnice: ta3.com/…/kysuce-a-oravu-opat…
Bude sa jazdiť zrejme iba na drezine, ale aj tak fajn, je to krásny kraj!
A toho 10. júna sme sa možno aj videli v skanzene, ak si bol ochutnať "naše" špeciality :)

Mato

Tu lesnu cestu som pravidelne vyuzival aj v zime, byvala prehrnana traktorom so sipovym pluhom, adrenalin byval vtedy, ked sa mi nechcelo dat si retaze :)

Peter Miler

Tak podpisujte petíciu - ja už mám také zmeny v pláne, že sa z toho všetci oné, dotento.:-))

Peter Miler

Chlapi vďaka za všetky tie doplňujúce infá - paráda, "fčíl už sem na tém s vedomoscáma tak, že móžem utekat rovno na hrad!" :-)))

Pio

Záujemcom o železničku dávam do pozornosti nejaký súhrn Oravská časť: vlaky.net/…/trat.asp?lang=1…
Kysucká časť: vlaky.net/…/trat.asp?lang=1…
Treba si pozrieť záložku články. V roku 2009 som tam organizoval takú železničnú expedíciu. Opisaná je v dvoch článkoch. Oravská časť: vlaky.net/…/003304-Expedicia-…
Kysucká časť: vlaky.net/…/003306-Expedicia-….
Odvtedy sa tan toho dosť zmenilo. K tej vzájomnej nevraživosti, by som podotkol iba to, že je to skôr vo vedení múzeí, ako v samotných nadšencoch a to na oboch stranách sedla.

Rado

Super článok, ako aj predošlá séria. Pridám len, že na oravskej strane už tiež premáva aj parná mašinka Gontkulák, tuším od roku 2011. Tú starú lesnú asfaltku som tiež raz absolvoval (autom) pár rokov dozadu, keď bola tá nová pred dokončením, a bol to celkom zážitok. :)

Zdenči

v mesiacoch bez snehu sa využívala aj úzka lesná cesta medzi Oravskou Lesnou a Vychylovkou. Pár krát som ju absolvoval, bol to riadny tankodrom. A božechráň ak človek stretol v protismere tatru s drevom. To bol adrenalín :-)

Axel

Ten koniec sveta som myslel prave v kontexte tych 20 rokov bez spojenia normalnou cestou. Ta "asfaltka" cez Demenovu je dobra tak na bicykel a ako pises, cesta okolo priehrady je prakticky nezjazdna...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma