Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa obliecť na bicykel v zime

Diskusná téma K článku: Ako sa obliecť na bicykel v zime

Doma mávame takú pravidelnú procedúru. Keď tlačím bicykel cez obývačku a teplota vonku sa pohybuje niekde pod 5 °C, tak manželka máva tú istú otázku. Dobre si sa obliekol? Čo to vlastne znamená obliecť sa v zime na bicykel dobre? Keď tak nad tým rozmýšľam, tak by som zimné zaodetie rozdelil na dve skoro totožné časti. Nazvem ich jednoducho. Nad nulou a pod nulou.

Jjano

Taktak, to poznám... To je rozdiel medzi profesionálom a neprofesionálom. Profesionál musí, aj keď nechce. Neprofesionál chce, ale nemusí :-)

JarinoM

No a ja sa chodím bicyklovať v každom počasí. Či leje,či je mínus 15,či skučí vietor. A každý pracovný deň!Nieže by sa mi až tak vždy chcelo,ale musím. Som poštár...:)

Mironr

Ja v zime (teda túto) nosím väčšinou dlhé termo spodky (žiadna extra kvalita) a na tom elastické nohavice, čo nosievam aj pri bežkovaní. Hore dlhé termo tričko, na tom cyklodres s krátkym rukávom a softshellovu bundu. Na nohach navleky na tretrach. Zima mi byva vacsinou na palce na nohach, obvykle po nejakej hodinke jazdy. Ale na druhej strane, zatial sa mi podarilo ist vzdy pri teplotach nad 0.

Edy

No ja chodim v zime na bike obcas a taku vedu z toho nerobim. Na spodok termopradlo, na to tricko, mikinu a na to softshellovu bundu a hotovo. Na nohy hocake nohavice co nosim na bike napr. v jeseni, pod ne samozrejme tremopradlo. Dve ponozky na seba do tretier, na hlavu kuklu, na ruky rukavice a ide sa. Zima mi nie je, idem aj ked je snehu ako teraz - tazsie sa slape, smyka sa, ale aspon je sranda. Ked clovek slape tak sa zahreje aj keby bol len v jednej mikinke. A netreba mi neviem ake znackove veci...

Fizik

Ja som skúšal na tŕpnutie rúk všetko možné, no nakoniec mi pomohla neuveriteľná maličkosť výmena gripov. Dal som na radu jedného odborníka a nasadil som si také zvláštne, takmer ploché gripy a tŕpnutie rúk úplne zmizlo ! A to aj počas dlhých celodenných túr !

Tigervegetarian

Mne tiež tŕpli ruky. Dal som kratší predstavec, a už je to lepšie. Možno pomáha aj to, lebo keď je človek moc nahnutý dopredu, tak príliš tlačí rukami o rajdy, a tŕpnu mu prsty. Ja mám také tenké rukavice Silvini, a sú celkom dobré vzhľadom aj funkčnosťou. Myslím si že je dobré neprepotiť rukavice, lebo potom tak nehrejú. Takže ak nie je moc zima, dať ich iba pri zjazde, alebo mať dvojo. Mňa teraz najviac trápi že na svojom bicykli nemám plášte s hrotmi. Neviem prečo som si myslel že bude teplá zima, a vonku samý ľad.

Pio

Jasne, písal som o svojich skúsenostiach. Koľko ľudí toľko chutí.

Čo sa týka zimy na nohy osvedčili sa mi zimné tretry. Nosievam však v batôžku aj hrubé neoprénové návleky od BBB ULTRAFLEX majú 3 mm hrubý neoprénový základ, kevlarové spevnenie medzi podrážkou a reflexným YKK zipsom. Akurát sú strašne náchylné na poškodenie. Obyčajne mi vydržia max dve sezóny a potom už sú celé olepené záplatami na duše. Keď si ich natiahnem na tretry, tak nespomínam si, že by mi niekedy v nich bola zima.

Rukavice, čo ja viem, asi nie som až taký náchylný v prípade veľkej zimy mi stačia lyžiarske zjazdárske s goretexovou membránou. Tento rok mi Ježisko doniesol rukavice Od firmy PROGRESS dotsport.sk/…/744 Sú dobré tak do 0C. Potom už je v nich zima.

Môj problém s rukami je skôr taký, že mi tŕpnu prsty. To však nezávisí od počasia. Tŕpnu mi skoro stále v závislosti od zaťaženia. Vyskúšal som už všakovaké "zaručené" finty, ale bez úspechu. Zaujímavé je, že mojej polovičke zas tŕpnu prsty na nohách. Ako lekárka to vzala z gruntu a ani milión vyšetrení nič neukázalo.

Vladvlad

K uvedenému článku by som doplnil pár mojich postrehov.
Ten kto chce jazdiť v zime, tj v teplotách pod nulou, mal by mať niečo najazdené počas celého roka. Nie, že sa zrazu v decembri rozhodne, hurá, idem sa bicyklovať :)
Ďalší rozdiel je aj v čase a vzdialenosti strávenom na zimnom výjazde. Je iné byť v mínusových teplotách hodinu a iné 3-4-5 hodín, plus keď sa k tomu pridá sem tam fotenie, čiže sa aj stojí. Rovnako vietor spôsobí zmenu pocitovej teploty. A dôležité sú aj trasy po ktorých sa jazdí. Nie len po rovine, ale aj po kopcoch a v lese. Pri zime s minimom snehu, dobrej kondícii, je jazda po lese skoro ako v lete :)
Na všetko treba byť pripravený, ísť v kľude a je to fajn.

K oblečeniu by som dodal pár vlastných skúseností:
Používam naviac neoprénové návleky na kolená, priamo na telo. Udržia ich v teple, spevnia nohu a necítiť vietor v nízkych teplotách. V plusových teplotách je v nich teplo, takže vtedy ich nenosím. Na hlavu mi stačí kukla s veľkým otvorom na tvár, na nos a ústa nenosím nič, len si dobre nakrémujem tvár.

jjano: rovnaké problémy s prstami na rukách a nohách som mal v minulosti aj ja. Výjazdy v zime som ku koncu vždy "vytrpel".
Pokupoval som si množstvo špeciálnych rukavíc, či už cyklo alebo lyžiarskych. Aj tak mi bola zima. Prsty boli asi nedokrvené. Tento rok som na všetkých zimných výjazdoch používal obyčajné tenké pletené rukavice od číňana za 50 centov a bolo to bez problémov. Najmenej tu bolo okolo -8C. Nebolo to teda v rukaviciach, skôr sa zlepšil krvný obeh, alebo také niečo. Sám som z toho prekvapený, lieky som žiadne neužíval. Teraz si výjazdy užívam.

K nohám. Sú dve možnosti: buď sa treba vzdať tretier, vymeniť pedále a nosiť obyčajné zimné (turistické) topánky alebo si kúpiť zimné tretry. Kto si zvykne na nášlapné pedále, dá mi za pravdu, že bez nich to nie je ono. Originál zimné tretry sú síce drahé ale kto často jazdí v zime, investícia sa vráti. Ja nemám originál zimné tretry, ale tie moje sú také mohutnejšie, vysoké, trochu hrubšie a o číslo väčšie. Síce na nich nebolo napísané, že zimné, ale vypadajú tak. Väčšie číslo umožňuje dať si na nohy väčší počet ponožiek (u mňa cca 4 páry) ale čo je najdôležitejšie, chodidlá si obalím novinovým papierom (veľká dvojstrana). Pri zime okolo -10C, dva kusy na každú nohu To spôsobí dokonalú ochranu pred zimou. Keďže sa noviny na nohe trochu potrhajú, mám na nohách ešte dva igelitové sáčky. Po výjazde ich len dám dole a je to.
Niekomu to môže pripadať divné a zvláštne, ale mám to overené stovkami kilometrov jázd v mínusových teplotách, čiže viem o čom píšem. Či za svetla alebo za tmy, či po snehu alebo zamrznutej lesnej pôde. Mohol by som to dokumentovať množstvom fotiek, ktoré som si pri týchto výjazdoch nafotil, bez obavy, že mi pri fotení bude zima :) Je to lacné a jednoduché riešenie, oplatí sa vyskúšať. Návleky následne na tretry nenosím.
Čiže tak, môže so mnou hocikto nesúhlasiť, ale mne to takto plne vyhovuje :)

Jjano

Ivan, skvelý článok, díky! Za oknom sa kydá sneh, teplomer ukazuje -5 a ja čítam o oblečení na bicyklovanie :-)

ja tiež jazdím v zime, ale ako si tak spomínam, tak posledných pár zím zhruba december a január vynechávam (lebo ľad na ceste). Ale vo februári už bežne jazdím. Najväčší problém mám pritom s nohami a rukami. Zimné tretry sú priveľmi drahé a s návlekmi, čo som dosiaľ skúšal, som veľké terno neurobil - keď je zima, tak pravidelne mám úplne odmrznuté alebo aspoň úplne ľadové špičky nôh... zatiaľ som to nevyriešil, dávam si aj dvojo hrubých ponožiek do tretier, pomáha to, ale aj tak je mi zima na prsty.
Podobne aj s prstami na rukách, skúšal som už hádam pätoro zimných rukavíc, aj cyklo, aj lyžiarskych, s memránoou, s windstoperom, ale keď je zima, tak ma oziaba na prsty, niekedy až nepríjemne a bolestivo.

Chmura, ja tiež používam flís ako druhú vrstvu, ale samozrejme nie hrubú macatú bumbaju, ale tenky flísový sveter (asi kategórie "fleece 100" :-). Pokiaľ nie je naozaj veľký mráz, tak ho potom po pár minútach vyzliekam a pokračujem len v prvej a tretej vrstve.

Chmura1

nazdarek, neviem či rada alebo reklama, čo píšeš. Ale napríklad druhá vrstva ako "fliska" podľa mňa nie je moc dobrá, skôr odporúčam niečo čo saje do seba viac potu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma