Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dobročskou dolinou na Vrchdobroč a späť

Diskusná téma K článku: Dobročskou dolinou na Vrchdobroč a späť

Výlet po cyklotrase, ktorý popisujem, sa mi tak zapáčil, že ho jazdím na MTB bicykli takmer pravidelne. Zvláštne je, že počas dvoch rokov, ako som cestu objavil, stretol som na nej iba zopár cykloturistov. Výhodou trasy je, že veľké prevýšenie absolvujete iba raz a zbytočne nestrácate nadmorskú výšku. Preto, ak sa niekedy prídete kúpať alebo inak rekreovať na priehradu Ružiná pri Lučenci, nezabudnite si zobrať horský bicykel a objavte aj vy túto cyklotrasu pre seba. Určite nebudete ľutovať.

Miro Pilat

Dorazne neodporucam bajkerom pokracovat od konca asfaltky pod Susnovym vrchom dole do Dobroce po zltej TZT. Tam, kde skonci asfalt, treba OODBOCIT VPRAVO!!! Znacka cervenej cyklotrasy je vpravo na strome. Lesna cesta so zltou TZT je totalne zdevastovaná, su tam výmole a naplaveniny skal. Vyzera to ako koryto vyschnutej rieky. Je to absolutne nevhodne pre bajkerov. Bajk sa tam neda ani len tlacit, musi sa prenasat na pleciach!

Miro Pilát

Pre Vladimir50: kompletne vsetky spomenute miesta som uz niekolkokrat presiel a to na horskom, ale aj na cestnom bicykli, kedze vsade ide aj asfaltka. Minimum aut, malebna krajina, perfektne vyhlady z Jasenoveho vrchu, alebo z Uhliaroviska, tajomna jaskyna pod Bralcom, chalupky v Prahe aj to a nielen to ponukaju Ostrôžky. Pocas letnych horucav davam prednost cestnemu bicyklu a trasam s miernejsim profilom.

Vladimir50

Miro, v okolí priehrady Ružiná sú pekné cyklotrasy aj smerom do Ostrôžok na Tuhár, Budinú, Budinské Lazy, Starú Hutu, Polichno, Abelovú, Lentvoru, Prahua iné. Nechystáš sa tam niekedy?

FunTTomas

k článku bol pripojený gpx záznam trasy, ktorý nájdete na stiahnutie v tabuľke faktov.

Ondrej67

Skutočne krásna trasa , absolvovali sme ju 22.10.2013. Na Vrchdobroč v pohode , no späť značenie slúži na zmätenie turistu. Nakoniec sme to vzdali a pustili sme sa po žltej pre peších do obce Dobroč.Je to zjezdné , technicky náročné , zjazd rozhodne nie je určený na prekonávanie rýchlostných rekordov. Rezumé : krásna trasa ,rôznorodosť podkladu, stúpaní , nádherná krajina. 15 min. listovo-konárovo-skalnatého zjazdu celkový dojem nepokazí. Cros bike kôli uvedenej spätnej trase neodporúčam

Jaro77

Svokor chodil pešo z Brestiny na Pílu k vlaku.Vyrázal rano o tretej v zime aj skôr.Donedavna chodil z Mýtnej na Brestinu na 40 ročnom bicykli.Hore sice vačšinou tlačil ale dolu brzdil tak že zozadu priviazal mladú briezku a tú tahal až do Dobroče.A to vždy viezol vrece so zeleninou.Kondíciu má ešte aj teraz a má 78 rokov..Jeho zážitky by boli na jednu knihu.

Juh

Keď sme pri cyklistike, tak ja som od staršej generácie počul o chlapíkovi, ktorý dennodenne dochádzal z Budinských lazov (čo sú vrchy na proťajšej strane doliny Krivánskeho potoka) až do Fiľakova. Vzdialenosť tam a späť je približne 85 km. Keďže tam v tej dobe nechodili žiadne spoje, tak dochádzal či bolo pekne, pršalo, bolo teplo, alebo zima. Vstávať musel ráno o tretej, aby to na šiestu stihol do fabriky. Keď sa vrátil domov, musel sa ešte postarať o statok a ísť rýchlo spať, aby na druhý deň mohol o tretej
ráno opäť čulý vstávať a šlapať do Fiľakova. O jeho výbave a strave sa tu radšej ani nebudeme baviť. Tomu hovorím cyklista telom aj dušou :)))

Svatopluk Štěpánek

pre jaro77
pred okolo 5 - 6 rokmi som pri Horných Fafákoch potkal mladého muža,
ktorý šiel z roboty v Lovinobani na sedlo pod Hradným, kde byval
nie je to teda tak dávno

Axel

Ehm, cakaju ma maliny ci malinovica? Lebo to dost meni situaciu.
Aj ked: dnes som nahodil dochodcovske sprevodovanie 20z/36z na 26", takze som vysmiaty jak leco z takmer kazdeho kopecka :-D

Phalike

@Axel Nebud dojaty, to budes az s plnymi ustami po pas v malinci, ale stastim, stastim :D

Jaro77

Kedysi ľudia z Vrchdobroče chodili pešo do práce do Lovinobanskej magnezitky.Z poobeňajšej smeny prišli domov okolo poljednej ráno.Kedysi tam bývalo veľa ľudí mali tam aj školu.Bývalý režim ľudí postupne vyštval.Svokor sa narodil v Brestine doteraz tam má malý domček a záhradu.Je to nádherný kraj ale život tam bol drsný.

MiroBiker

Ak pôjdeš v septembri, pod odpočívadlom na Brestine (presne tam, kde treba tlačiť a lopotiť sa)ťa čaká doping v podobe sladkých čiernych malín.
Miro

Axel

Fuha, take prijemne necakane zakutia, kde sa okrem ineho tento rok tiez chystam. Takto to mam aspon zmapovane gratis :-)
Len ma dojalo to tahanie (ne)oficialnej cyklotrasy usekmi, kde treba tlacit alebo sa lopotit vymolmi.

Phalike

Bolo by vhodne na zaver clanku prihodit aj link dobroc.sk/, kde v sekcii Sport/Sucasnost je strucne popisana moznost cykloturistiky v Dobrocskej doline aj s nakresom v mapke.

MiroBiker

Väčšia časť trasy síce vedie po asfaltke. Ale zjazd lesnou cestou cez Veľkú Dolinu do Dobročskej doliny, je náročný. V najhoršom prípade môžeš ísť peši vedľa bicykla. Každopádne neodporúčam tu ísť na "žiletkách" myslím tým 23 mm úzke cestné plášte.
Miro.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma