Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Gelnica – Hnilec – s. Kopanec – Poprad

Diskusná téma K článku: Gelnica – Hnilec – s. Kopanec – Poprad

V prvej časti cykloputovania z Revúcej do Popradu som šťastlivo skončil v Gelnici, kde som večer zakotvil. Ale čo to táram – oprel si bicykel (no ešte aby som so sebou železné kotvy vláčil...) o verandu na chatke v záhrade u Emila. Pôvodne som mal v pláne hneď ráno vyraziť do Popradu, nuž ale... Nevydalo. A dobre mi tak. Ukrátil by som sa tak o množstvo krásnych chvíľ v nádhernom prostredí a okolí malého mestečka vo Volovských vrchoch.

KarolM

Asi tak Peter : ). Ešteže nám ostala príroda, ktorá sa dokáže regenerovať a pomerne kvalitný penivý mok : ).
Inak Gelnica je typický príklad devastácie. Viem si živo predstaviť, že keby bola napr. v Rakúsku, bolo by to jedno nádherné starobylé mestečko, žijúce z turistického ruchu. V medzivojnovom období asi vyzerala aj lepšie ako vtedajšie “rakúske” mestá… O Turzovských kúpeľoch a okolí ani nehovoriac.

Peter Miler

KarolM
Vďaka za info o knižke! No a s tými časmi, to máš pravdu... Takže pred rokmi som teda zažil aspoň strieborné časy, alebo bronzové :-))

KarolM

Ad Peter: “No jo, zlaté časy doliny Hnilca (aj v rámci zimných športov, aj v rámci letných táborov) sú proste v prdeli. Mal by som napísať, že v histórii, ale oni sú fakt v prdeli... Ale teším sa, že som to ešte zažil :-)))”

Peter, nezažil si to. Gelnica a okolie sú veľmi pekné. Žiaľ je to len slabý odvar toho, čo bolo v minulosti. Zlaté časy sa dávno pominuli (: Za éry komančov sa totálne zdevastovalo nielen mesto, ale aj okolie (najmä Turzovské kúpele).

V roku 2012 vydalo mesto výbornú knihu s názvom: "Gelnica - história a súčasnosť". Vrele odporúčam. Obzvlášť zaujímavá je časť od uznávaného historika Jána Gašpara o histórii turistiky. Švajčiarsky dom, vyhliadkový pavilón Gloriet, vaňové kúpele pri Prakovciach, rozhľadňa na Krompašskom vrchu, Gáborova chata, Štefanova chata, chata na Vangorte, ďalšie dnes už rôzne už neexistujúce útulne, chaty, turistické chodníky…. To je príklad toho, čo existovalo v dobe zlatých časov Gelnice.

Peter, my sme zlaté časy nezažili a pri súčasnej situácii to vyzerá, že asi ani nazažijeme (: Je síce pravda, že vzhľad Gelnice sa v posledných rokoch dosť zlepšil, ale stále je to veľmi úbohé a neudržiavané…

Bazin

a ja dodam dakujem za krasne foto a uzasny text o koncinach kde som este nebol...

Peter Miler

Vďaka za reakcionizmus :-))
No jo, zlaté časy doliny Hnilca (aj v rámci zimných športov, aj v rámci letných táborov) sú proste v prdeli. Mal by som napísať, že v histórii, ale oni sú fakt v prdeli... Ale teším sa, že som to ešte zažil :-)))

Zdenči

Zaujímavý záver článku. Čakal som inú bodku na konci. Ale jedna odíde a príde druhá. Zaspomínal som si pri čítaní tiež na 90-te roky, kedy sme boli na Dedinkách na rybačke. Ryby sme síce nechytili žiadne, ale zážitky ostávajú.

Adina

Stará voda, miesto mojích najkrajších pionerských táborov. Vedľa v kapustárni sme pomáhali kapustu tlačiť.

Mlynky, miesto mojich naobľúbenejších lyžovačiek. Boli v tých časoch veľmi známe, navštevované. V akom sú teraz stave ? Prechádzala som okolo, bolo mi smutno.

Dedinky, výlety po okolí.
Plejsy, s deťúrencami sme tu chodili lyžovať.

Krásne spomienky, na krásny kraj Slovenska.
Veľmi pekne si ho opísal.

Svatopluk Štěpánek

Páčia sa mi tak príbehy, ako aj fotky, najma tie z Gelnice. Je to dobrý tip na ďalšie výlety ( naj- viac na východ som bol na Spišskom hrade a Rožňave )
Gelnica a B. Štiavnica mne
pripomínajú Kutnú Horu - sú
to všetko mesta, ktoré stratili dovod na existenciu - pre to tá nostalgia a vedomie bezčasia, zabudnutých starých časov

Aďo.4

pekné príbehy nám dávaš..Tým nemyslím rozchod s priateľkou..Veľmi pekné fotky z miest,ktoré sú pre mňa vzdialené.

Dzakomoo

Peter, čítaním tohto dlhého článku som zabil dosť času, no vôbec to neľutujem, je parádny! Z tvojich fotiek Gelnice vyžaruje špeciálny genius loci, trošku mi to pripomína aj B. Štiavnicu v malom, veď banská história nepustí. To s tými kamzíkmi v raji je haluz, umelo to tam vysadili z Álp a teraz s tým majú iba problémy. Aj som ti chcel napísať, že máš super tolerantnú snúbenicu a váž si ju, no a nakoniec si ma šokoval :( Tak ale prajem ti inú a lepšiu!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma