Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krížna z Horného Jelenca (okruh)

Vrana

dovolim si citaciu z Navstevneho poriadku NP VF:

"E. Miesta a trasy vyhradené pre vjazd a státie s bicyklom na území národného parku a jeho ochranného pásma

  1. Dolný Harmanec - Horný Harmanec - Zalámová dolina - zvážnica k Horskému hotelu Kráľova studňa - Pánska koliba - Bystrická dolina - Dolný Harmanec
  2. Horný Harmanec - ústie Zalámanej doliny - zvážnica (stará cesta) do sedla Malý Šturec
    ...."

teda Jano nemusis si sypat popol na hlavu za to ze si isiel po zvaznici z Maleho Sturca na Kralovu studnu. Je to OK.

Bikemartin

jjano, netreba otrocky sledovať značku pre peších. Mal si pokračovať po šotolinke. Namiesto 300m nosenia by si dal asi 1500m v pohode v sedle biku.

Jjano

Bikemartin, pomaličky chlapci rastú, Zalámanou pôjdem nabudúce :-)

Čo sa týka diskusií o legálnosti trasy z Malého Šturca na Kráľovú studňu, tak k tomu iba toľko, že áno, časť (iba časť, Honza) toho úseku je zrejme nelegálna, ale pozri si fotografiu číslo 3 ("Cesta na Kráľovu studňu je vcelku pohodlná") a uveríš, že ma tá nelegálnosť netrápi. Nerozprával som sa o tom ešte so správou národného parku, ale predpokladám, že tu jazdu na bicykli tolerujú - je to normálna vybudovaná štrkovo-hlinená cesta (ak toto íta niekto zo správy NP, budem rád, ak sa vyjadrí).
Jediný úsek, ktorý ma mrzí, je asi 300 metrový úsek po červenej turistickej značke z uvedenej cesty hore na cestu k hotelu, ale tam som sa dostal skôr omylom, lebo som to tam nepoznal a navyše som skoro celý ten úsek niesol bicykel, lebo jazdiť sa tam nedá a väčšinou ani tlačiť nie. Dá sa to obísť po lesných cestách a nabudúce pôjdem tade.

Mimochodom, Honza, po národnom parku sa môže jazdiť nielen po značnených cyklotrasách, ale aj po vyhradených cestách pre bicykle.

Vrana

2 honzo: Presne ako pises dole "snad". Zas o tom prd vies a svoje domienky prezentujes ako pravdy.

Honza286

bikemartin: Cyklobus na M. Šturec nemá s legálností výjezdu na Kralovu studňu nic společného. Pokud tam není vyznačená cyklotrasa, tak se tam na kole legálně nesmí. Co jsem našel na netu, tak cylotrasa asi bude po žluté značce a asi i po zelené, ovšem nikoli po červené z M. Šturca. Určitě je však od Križné.

Bikemartin

Jjano a prečo si nešiel atraktívnejšou (tiesňava, kamenný most) Zalámanou dolinou. Tie 2 vrecia cementu by si niesol popri bicykli len na asi 200m úseku hneď za tunelom.

Peter61

Mne Soňa zakázala cementovať diskutujucich, ale neviem, ci teraz v sezone to este plati.

Honza286

A jen detail - bikem toho poškozuješ dost, zejména na strmějších nezpevněných cestách hodně urychluješ erozi, hezky je to popsané např. zde geography.cz/…/str12-13.pdf. Když po nějaké cestě projede 1 cyklista za týden, nic moc se neděje, když jich projede 10 za den, už to problém být může.

Honza286

Merhorne, máš pravdu, ale když je upozornění tohoto směru u pěších túr v TANAPu, tak by mělo být i zde.

Merhorn

Honzo, dobry postreh ale. Ja na to kaslem. Vidis co sa deje v nasich lesoch. Bikom neposkodzujem nic a nikoho nerusim. To sa neda tak uz povedat o inych aktivitach v nasich lesoch aj v NP, alebo pomaly hlavne tam?

Honza286

Malý, ovšem důležitý a podstatný detail: v NP se smí na kole jezdit snad jen po vyznačených cyklotrasách a ta v úseku Malý Štúrec - hotel Kralova studňa jaksi není! A na Velké Fatře se to dost hlídá.

Misko79

Pekna tura, pekny clanok z mojho liebling pohoria.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov