Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zvol. Slatina – Hronček – Biele Vody

Diskusná téma K článku: Zvol. Slatina – Hronček – Biele Vody

Je 26. 6. 2012 a pomerne svieže, veterné, ale zato slnečné ráno. Nachádzam sa v Zvolenskej Slatine, kde som sa zúčastnil dvojdňových osláv Jána, ktoré sa niesli v znamení stretnutí s ľuďmi, s ktorými som sa v niektorých prípadoch nevidel roky. Keďže ide o nadmieru pohodových ľudí, ktorých mám veľmi rád, na radu Jana „Amoka“ Poliaka som si (ako to vo Zvolenskej Slatine chodí), predĺžil pobyt z dvoch na tri dni. Dnes mám v pláne vydať sa dlhočiznou Hrochotskou dolinou, ktorá ukrýva veľa prírodných pozoruhodností a cez sedlo Jasenová prejsť masív Poľany, a potom vyjsť hore nemenej dlhočiznou Kamenistou dolinou na Sihlu a prespať na Bielych Vodách.

Falcon666

A P:S.: Aj keď som pivkár, nemám pivné brucho, pretože veľa športujem :-)

Falcon666

Ad iwanna :-)
Nebudem to tu spamovať, ale nedá mi. Iba raz. Všetko je vec názoru a chuti.
Keď konečne skončil Čupka v pivovare, vtedy sa začala s novým vedením a veľkou investíciou rodiť kvalita. Sú tam nové rozvody, majú vlastný vrt s kvalitnou vodou (boli tam pánkovia z Plzně, ktorí skonštatovali, že voda je vyeľmi kvalitná a plzeňskej chuti), celé sa to zrekonštruovalo, žiadne rýchlokvásky ani podradný chmeľ. Nebudem opisovať, aké hodnotenie má Urpiner vo svete, koľko a akých medailí má, iba fakt, že je to už skutočne asi jediné pravé slovenské pivo. Som pivkár od strednej školy, počas štúdia v Žiline som zažil zrod Smädného mnícha a skutočného Šariša, kedy to boli fajn pivá, ale potom sa to nejako pokazilo.
Sú aj malé lokálne pivovary, ale tých je málo. Ak v podnikoch nevedia pivo čapovať a nemá správnu teplotu, nie je to záležitosť samotného piva.
Príď niekedy do okolia Zvolen, prevediem ťa okolím, kde čapujú Urpiner a rôzne ho sýtia, potom zhodnotíš. Chata pod Skalnatým plesom, Ždiar, ... lokality vo VT sú plné tohto čapovaného piva. A viem, že to nie je kvôli dobrým cenám, pivovar je tvrdohlavý, drží si veľkoobchodné ceny. Podotýkam, že u mňa začína pivo od 12°, desiatka je vodička... A ak majú východoslovenské pivovary špeci edície, ktoré nebudeš denne piť v množstve okolo dvoch kúskov, tak je iba dôsledok toho, že potrebovali konečne niečo vyprodukovať, aby si tie ich pivá niekto kupoval :-)
A ani českí turisti už nie sú to, čo bývali, ani samotná Plzeň. Mám v ČR naozaj veľa známych pivkárov a Urpiner chvália, Plzeň im už nechutí. Mne ešte áno, aj keď je to taká polotučná 10-ka. Chuťovo super.
Ak ti chutia iné pivá ako Urpiner, v pohode, mne nie - každý má právo na svoju chuť :-) A špeci edície nebudem piť pravidelne každý deň.
Pivá, ako Čierna Hora, Erb, .... nebudem rozoberať, sú tiež fajn.
Napísal som iba môj názor, keď si "zaprovokoval", ale tvoj ti neberiem :-)

Iwanna

OFF TOPIC Ad Falcon666: ano, v 2012 bol Urpiner este kvalitny, az do roku 2016. Styri roky to uz ale neplati, skor presny opak. Este ako-tak "zrejme HGB 16 = 12", ak je dost schladena, resp. ideal aj trosku podchladena. Nechcem grafomaniou tapetovat forum tymto off-topic-om, ale neda mi nezaprovokovat, ze t.c. treba ist na kvalitne pivo napr. na utulnu Andrejcova :), na Magurku, a aj vo V. Tatrach je ta kocovna wanna-be session IPA :) dost OK. V T.Lomnici ma nemenovany podnik pivo varene v Presove :), a bezo srandy toto jedine podla mna ako kvalitne ohodnotia aj ceski turisti :))

Falcon666

Parádny článok a plnotučnou túrou :-) Palec hore. Takéto túry sa aj mne "stávajú" a to je na nich fajn, že nikdy nevieš, čo ťa čaká. A konečne zase niekto, kto vie ohodnotiť kvalitné slovenské pivo :-)

FunTTomas

Vyasfaltovanie dolnej časti Kamenistej doliny je hotové. Je tam natiahnutý luxusný asfalt od Svätého Jána pod Endresku.

Stepanek@silexvd.cz

Ahoj turista222,
Poľana od Vrchslatiny je nádherná, predpokladám, že ten pohľad poznáš. Raz som mal to šťastie, že som ju viděl a nebo bolo zpoli tmavé ocelovosivé a zpoli pekné belasé bez obláčkov.

FunTTomas

V dolnej časti Kamenistej doliny medzi ústím do Čierneho Hrona (Svätý Ján) a Endreskou mapy.hiking.sk/?x=19.53688… prebieha oprava cesty. Čistia odvodňovacie jarky a robia nové priepusty popod cestu, tak je v doline čulý ruch a pohybuje sa tu dosť mechanizmov, preto si radšej odložte cyklovýlet na neskôr.

Turista222

Ja chodim na Sihlu a Lom takmer vždy, keď mam chuť:). Som z Detvy a doteraz som sa na Poľanu dostatočne z každých uhlov nevynadival:). Inak tie pohľady, ako fotil autor, cvakám aj ja a stále. Krásny je pohľad, keď ešte v pozadí za Nízkymi, vidieť aj Vysoké Tatry. A ti úplne celé. A ten Urpiner chválili aj moji kamaráti z BA:))).

Zdenči

To stretnutie z macom som prežíval pri čítaní s tebou a držal som palce, aby sa stará otočila a zmizla :-)
Raz ťa vezmem k nám na Urpína. Dúfam, že krčma ešte bude fungovať a Obor nebude chýbať :-)

Peter Miler

Sikli - tak, tak, ten výjazd, keď ťa dolina v závere pustí na planinu - to je extáza :-)) To sú neopakovateľné momenty!

Peter Miler

Čavte všetci, vďaka za reakcionizmus :-)) Bikemartin - to tak vedieť vopred :-))) Nuž ale ktovie, kedy sa tam zase vyberiem... Kvôli bufetu to ale rozhodne nebude :-)) Včera ma po prečítaní článku už lanáril starý parťák, že pôjdeme na Poľanu v lete na pár dní, tak uvidíme :-)) Veď kto by odolal takému kraju...

Brigita

celý článok super a záver najkrajší, v duchu som bola na tých cestách -necestách opäť!

Bikemartin

nabudúce sa nedrž zelenej do tej nezjazdnej strminy, ale pokračuj po asfaltke, tá po 500 - 700m končí a vpravo pokračuje celkom pekná zjazdná zvážnica, ktorá sa opäť stretne so zelenou v 180-stupňovej zákrute, presne nad miestom, kde si stretol medvede.

Teraz v októbri som videl na Hr. mlyne tabuľku "Bufet u horára, Kyslinky 8km" - a máš dôvod na návrat do týchto končín :)

Zilla

Pekné čítanie ...To s macikmi,by mi ani zastrúhaný vlas ... :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma