Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Starý Majer – Čertovica – Štrba – Poprad

Starec

Takéto zážitky majú jednu výhodu: nikdy na ne nezabudneš! Palec hore, výborný článok (tak ako aj všetky ostatné od Teba). Teším sa na ďalšie, lebo sú veľmo, ale naozaj veľmo inšpiratívne.

Zdenči

Možno je to škodoradostné, ale riadne som sa nasmial pri tej tvojej príhode s koňom :-) Sviňa jedna :-)

Martin.cibula

Dobrý článok Peter, ja viem, že sa mi teraz ľahko mudruje, ale tú hlavnú cestu z Nemeckej do Brezna tiež neznášam. Super je ísť z Lopeja na Dolnú Lehotu a cez Krpáčovo by si vyliezol na Táloch. Kľudné cesty bez prevádzky, v okolí Krpáčova krásne kľudné lúky o akých si sníval, pri ceste fajne krčma... :-) ..a nie je to ani nejaká zachádzka

Jantaara

Nuž a ešte si neprišiel na to, že to bol cvičený kôň a špeciálne na peniaze?! Však kto sa ti v batožine kutral? Haa?!

Fajný článok, na koňovi som sa tiež nahlas smiala. :-)

Peter Miler

Svätopluk - ani nie - z oceliarní Véesžet Košice som zase nevzišiel :-))
Starec, úprimná vďaka, budú aj ďalšie :-)) Cieľom týchto článkov je poukázať na krásne zákutia rodnej hrudy :-))
Zdenči - teraz sa smejem aj ja - lebo ak máš problémy a do toho ešte príde konský problém, človek sa teší, že u nás nežijú slony :-))
Martin - vďaka, dobré vedieť, ale nakoniec mi v tej doline bolo dobre, až kým nesvitol nový deň...
Jantaara - doba napreduje a zrejme aj konský výcvik :-))

KarolM

Peter, pekné i keď boľavé putovanie :)
P.S.
Neodpustím si však technickú poznámku. Pri trase sa uvádza stúpanie 2941 m. Reálne to môže byť zhruba len polovica. Nie je to prvýkrát, čo sú výškové údaje o stúpaní na hiking.sk veľmi skreslené (už som na to poukazoval). Odkiaľ tieto údaje o stúpaní pochádzajú?

Peter Miler

Nazdar, neviem kde je chyba, robil som to podľa mapy na hikingu, asi sa niečo poondelo. Ale to sú prkotiny :-)) Kedysi nebolo GPS, mapy na internete, ani frasbuk a ľudia žili šťastnejšie... :-))

KarolM

Ahoj Peter, máš pravdu : ) Podstatné sú krásne zážitky z túry a splynutie s nádhernou slovenskou prírodou...
P.S.
Inak nereálne vysoké údaje sú asi slabým miestom mapových serverov. Ja väčšinou používam cykloserver.cz, kde sú namerané údaje tiež oveľa vyššie ako je skutočnosť. Chcel som na túto skutočnosť len upozorniť, aby nereálny údaj o celkovom stúpaní niekoho neodradil od túry, pokiaľ by chcel ísť v tvojich stopách : )

Peter Miler

Nazdar, klasická mapa je po tisícročia jednoducho neprekonateľná :-)) Tam si každý môže pozrieť, čo treba, ak mu to nesedí, aj keď aj mapy občas kecajú :-)) Elektronike však nemožno nikdy veriť a ja jej neverím ani omylom :-)) Hodinu sa tu napr. pokúšam nahodiť ďalší článok ale blbne to. Skúsim to inokedy.

MisoB

Trochu objasním čosi okolo prevýšenia.
Jediné verejne prístupné údaje o nadmorskej výške terénu (ktoré využívame aj na hikingu) sú z meraní z raketoplánu (tuším 2002). Presnosť +/-20 m (podľa charakteru terénu aj napr. výšky stromov), v členitom teréne ešte horšie.
Trasy pozdĺž TZT konfrontujem s podkladovými mapami (vrstevnice) a údaje spresňujem. Pokiaľ si niekto nakliká na mape svoju trasu, veľmi záleží na tom, ako presne sa mu chce hrať s priebehom a či venuje trochu času aj následnej kontrole.

Peter Miler

Asi to bude aj o tom klikaní, ako píše Mišo, takže to treba brať len čisto orientačne a zamerať sa na samotnú cestu, lebo o tom to predsa celé je :-))

KarolM

Stúpania a klesania u značkovaných trás (čo som dosiaľ používal) sú na turistickamapa.sk O.K. , klobúk dole (korešpondujú s mojim barometrickým výškomerom :) Problém vyvstáva pri klikaní trás. Preto je vhodná následná kontrola, ako píše MisoB.
Apropos: Keď sa´trasa už „vyklikala“, nemohla sa dať jej mapka k článku?!

Peter Miler

Nuž, nemohla :-)) Je na to viacero dôvodov, ale to by bolo ozaj nadlho a na svete sú podstatnejšie veci :-)) Napr. prevládajúce krásne počasie :-))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov