Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kremenec z Ukrajiny

Diskusná téma K článku: Kremenec z Ukrajiny

Trojhraničný bod Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Najvýchodnejší bod Slovenska a len pár metrov ďalej aj samotný vrchol Kremenca, najvyššieho bodu Bukovských vrchov. Toto všetko ako cyklotúra? A aby sme to nemali práve najobyčajnejšie, tak sa tam vydáme cez najpravejšiu zakarpatskú divočinu – Stužický prales. A navyše exoticky - z Ukrajiny.

Vladimír Kobza

OK, ďakujem. Samozrejme, s náhodnou kontrolou pohraničiarov počítam, aj z minulosti mám také skúsenosti (na oboch stranách hranice) a všetko bolo zatiaľ v poriadku.

Axel

Modra znacka z Knahyne (najdes ju aj na hiking mape) je volne dostupna bez specialneho povolenia. Samozrejme bud pripraveny na pohranicnu kontrolu a preukazovanie sa dokladmi a cielom cesty.
Rovnako je bez povolenia aj cervena znacka Domasin-Stuzica.
Chodit navolno krizom po lese nejako extra neodporucam, chlapi od pohraniciarov by mali zbytocny poplach.

Vladimír Kobza

Axel: prosím ťa, je táto modrá trasa voľne prístupná, alebo je potrebné vybavovať nejaké špeciálne povolenie na vstup do pohraničného pásma? Možno cez leto by som sa tam vybral...

Axel

Spravy zo Zakarpatia: modra znacka z Knahyne k meteoritu bola nanovo vyznacena, doplnene drevene smerove tabule a na mieste dopadu su informacne panely aj novy monument s "modelom" meteoritu.

Yhnatko

UA-SK pohraničie zo strany Zakarpatia by malo byť voľne prístupné, jediná výnimka je práve vrch Kremenec. Povolenie na vstup sa dá vybaviť na správe NP vo V. Bereznom, ale žiadosť treba podať minimálne týždeň vopred a podľa slov správkyne sa to urýchliť nedá, takže som to nechal tak. Inak som sa v pohraničí po značených tur. trasách pohyboval voľne. Schéma trás je tu: stezhky.org/…/12c846bbd97d164…
Okrem nich v NP existujú aj miestne/náučné chodníky, neviem teraz nájsť plánik, ich zoznam v ukrajinčine je tu: unpp.com.ua/index.php?option=…
Čo sa týka bezpečnosti - ak nezačne osamelý chlap podvečer uprostred lesa rozprávať na pripitú banderivskú hliadku relatívne plynulou ruštinou, ako sa to nedávno podarilo mne, tak by malo byť všetko OK. Ešteže som v pase nemal ruské vízum, to už by som asi nevysvetlil. :) Ale to nebolo na Zakarpatí.

Robo...HE

Paradny clanok !!! Az mam pocit, ze je to lepsie napisane, ako to v skutocnosti bolo :D ... ale bolo fakt super, ako vzdy za nasou vychodnou hranicou :) Tu je moj clanok (ten je o nicom, pri tvojom), ale aspon fotogaleriu si mozno niekto pozrie ... outdoorhumenne.webgarden.cz/……

Zdenči

Keď sme boli na Kremenci zo slovenskej strany, jeden z našej partie si niečo fotil a vošiel len medzi dve tyče a už ho poľský pohraničník odtiaľ hnal.
Dal by som sa nahovoriť na podobné dobrodružstvo.

DanielaM

Supeeer, cítiť peknú "človečinku", gratulujem a že by som niekde v poslednej zákrute svojej dušičky aj máličko závidela ?? :-) . Magično zo zahmlených fotiek priam kypí. Som zvedavá, čo pridáš z Ukrajiny nabudúce. Vďaka

Sanco

parádny článok, ..., ak chápem písanému textu, Zakarpatie je momentálne bezpečné, ..., bo som aj dumal, že by bolo dobré dať na bicyklovi okruh okolo Polonín Biesczad, akurát som si nebol istý ako to momentálne vypadá na ukrajinskej strane, ..., tak možno v zime na lyžoch alebo potom až na jeseň na bicykľoch, bo jeseň je tam krásne farebná :-)

Axel

Ahojte, v prvom rade dakujem za reakcie. Akcia sa vydarila, bol to pravdepodobne zaver tohtorocnej ukrajinskej sezony, aj ked by som mozno rad dal aj nieco zimne... :-D
K vstupu: pohranicne pasmo (niekolko km) je strazene a miestami este aj oplotene. K meteoritu vedu znacene chodniky, takze ak sa ich drzis, tak si relativne OK, ale s kontrolou a legitimovanim aj tak treba pocitat. Do oploteneho uzemia nad Stuzicou sa sice dostanes, ale uz horsie budes vysvetlovat, co tam robis. Navyse je to narodny park.
Chodnik zo Stuzice na hranicu je znaceny, su tam dokonca aj nedokoncene tabule naucneho chodnika, takze mozno nejake uvolnenie procesov sa chysta. Zatial je to ale tak ako je - treba bumazky a sprievodcu.
Chodnik na ukrajinsku stranu je, povedal by som, dobre schovany, lebo odbocuje naozaj nenapadne pri osmom hranicnom kameni. Ale opakujem - nevstupovat ani zhora od Schengenu, lebo pohraniciari su na to citlivi a nahanali uz aj geocacherov, co sli po krabicu sotva 50 metrov od ciary !!!

Dzakomoo

parádne počítanie! a tie fotky zo Stužického pralesu v hmle sú fakt skvelé.

Alexander

Tarazed, je to Schengenská hranica plus Národný park, tak asi preto. No a plus Ukrajina, že :-)
A tie trasy sú vyznačované len v posledných rokoch, viac možno na karpaty.net.

Robbie

Parádní trasa i zážitky! Dokonce i s bezplatným průvodcem (pohraničníkem). Taky bych se tu rád podíval. Překvapuje mě, že trasa ze Stužice ke hranici je značená. Na mapě Užanského parku ji nemám. A o prázdninách jsem šel hraniční hřeben z polské strany a pěšinky na Ukrajinu jsem si nevšiml.
Robert, DuseKarpat.cz$ret

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma