Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zakarpatský Semmering - okolo užockej železnice

Diskusná téma K článku: Zakarpatský Semmering - okolo užockej železnice

Mesto na Uhu je Užhorod a dedina na Uhu je Užok. Záverom doliny Uhu (ukrajinsky Už) pri samotnom prameni sa končí jedna vetva poľsko-ukrajinsko-slovenského pohraničia. A práve tu sa nachádza technický skvost v podobe tzv. Ukrajinského Semmeringu – strategickej železničnej trate šplhajúcej sa do výšky takmer 900 metrov sériou tunelov a viaduktov. Cyklotúra v tomto kraji osloví aj všetkých vlakofilov.

Robbie

Díky za poutavě napsaný článek z UŽasně hezké oblasti Karpat. Zavzpomínal jsem si na doby, kdy jsme se taky na kolech brodili zakarpatským bahnem:) Rád bych si to někdy zopakoval.
Hezky jsi vystihl i kvalitu toho silničního tahu na Lvov. Jednou jsme se nechali zlákat pohledem do mapy a autem jsme tu "hlavní silnici" projížděli. Byl to velký zážitek. Ale okolní příroda nádherná a všude krásný klid.

Robert, dusekarpat.cz$ret

Axel

A zaroven forma zamestnanosti v chudobnom kraji :-D

Bikemartin

Strategická stavba, pozostatok bývalých čias, keď diverzanti chceli zničiť Sovietsky zväz ;-)

Sona

Paradny clanok. Ale preco maju tunely straznikov?

Axel

Vdaka za zastavenie.
Povolenie sme oficialne nemali, ale bolo to prejednane vopred a ze to bude so vstupom OK. Holt, nebolo, natrafili sme na akcneho straznika... Dnes je to uz len epizodka, co sa rozprava pri pive :-D
A v krcme nemal len zlatu prahu, aj gambace, plzen, budvar. A ziadny obolon !!!

Bikemartin

Axel, veď Zlatú Prahu varí Oboloň, česká je len receptúra.

DanielaM

Axel, super citanie :-), kraaasne fotecky, okrem trochu blata na konci to vyzera na idylku ... a potom si pridal detektivku :-) Parada!!

FunTTomas

Odporúča sa vopred vybaviť povolenie na vstup do pohraničného pásma na policajnej stanici Verchovyna-Bystra, aby človek predišiel problémom, keď sa chce motať popri trati. V osade Ščerbyn je štýlové ubytovanie sherbin-tour-en.narod.ruCesto… poriadky pre trať nájdete na railway.lviv.ua/…/suburban, treba zvoliť trasu Sjanky - Užhorod (písané v ukrajinskej cyrilike).

Vladimír Kobza

Ja som išiel túto trasu, resp. jej prvú časť zo Sianok po Volosjanku v júli 2013 a vtedy som si to vyslovene užíval, jediná kontrola ktorá nás zastihla bola v Užockom priesmyku a popri ostatných strážnych búdkach pri portáloch tunelov sme prešli v pohode (všade som fotil). Situácia sa však zmenila a ktovie ako by to skončilo teraz. Len dodám, že som obyčajný turista, ktorý nemá nikoho známeho u pohraničiarov, čiže veru sám neviem ako by som sa obhajoval ja v prípade núdze. No v každom prípade, ak bude príležitosť, rád si to zopakujem. Okolie Užokého priesmyku mi učarilo.

Knor

Vypada to nadherne. Rad by som sa tam niekedy pozrel, no radsej mam iny typ adrenalinu ako motat sa pomedzi zelenych muzikov so zbranami. Zvysok (necesty a pocasie) by mi az tak neprekazal. Mozno o par rokov...

LuboG

pekne, putave, tiez fajn foto, tak toto mi nieco pripomina :-) Putovanie Ukrajinou je vzdy zazitok..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma