Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma MTB výber

Diskusná téma MTB výber

Ahojte Zvažujem kúpu njeakého lacnejšieho biku MTB. Mám zopár tipov. Vedeli by sta mi poradiť, ktorý z nich sa najviac oplatí? Kellys viper Cube aim Cube analog 2011 používaný za 400e- nie je to priveľa pýtať zaň toľko? Kolesá majú veľkosť 26 Obzvlášť ma zaujíma váš názor na tieto 2 modely Cube. prednedávnom som mala možnosť sa povoziť na nejakom Cube (neviem aký model to bol) za asi 600 e. veľmi ma oslovil, kolesá boli 27,5 a jazdilo sa na ňom neskutočne ľahúčko, vidlica skvele vypružila i najmenšiu nerovnosť. Môžem niečo takéto očakávať očakávať aj od tých modelov Aim a Analog, prípadne od kellys viper? Pýtam sa, lebo sa tomu veľmi nerozumiem a nechcem investovať do hlúposti. Ďakujem vám :-)

PaliT

Daj aspoň nejaké linky na tie bicykle, nech tu nehádame nad čím vôbec uvažuješ. Veľa napovie konkrétne osadenie...
2011 je už dosť dávno, čiže starý model a po 5 rokoch zľava len 1/3, to sa mi príliš nevidí.

Axel

Za mna bazarovka za 350 a hned... Ak mas niekoho, kto ho za dalsich 100 eur da do laty. Lebo Cube mal v starsich modeloch ovela lepsiu vybavu ako dnes.
Tie ostatne su zakladne modely. Sice lacnejsich znaciek, ale znaciek a za znacku sa plati. V triede bicyklov za 400 eur je to tak ci tak blato alebo kaluz. 8 rychlosti vzadu je davno pradavno opustena technologia.
Ak ti nezalezi na znacke:
decathlon.sk/horsky-bicykel-b…

Za 320 je bike aspon na Shimano Acera, o pol kila lahsi ako tie ostatne.

A v kazdom pripade - dohodit stovku a za 500 je uz vyber lepsi.

Jjano

Nechcem byť príliš náročný, ale podľa môjho názoru kupovať si horský bicykel pod cca 800-900 € sú vyhodené peniaze, ak s ním plánuješ jazdiť naozaj po teréne (preto asi vyberáš MTB a nie cross). Najmä ak sa bicyklom nerozumieš a nevieš si čo-to opraviť či naštelovať sama. Sú to všetko lacné súčiastky, ktoré bude treba stále nastavovať a tak budeš stále chodiť do servisu ...
Ale ak inak nedáš, tak určite si nevyberieš cez internet. Obíď si viacero obchodov, povedz, aký máš finančný limit (priprav sa, že ťa budú ukecávať na jeho zvýšenie :-) a vyskúšaj si zopár bajkov naživo a daj na intuíciu (dizajn, farby...).
Ale ak sa dá, snaž sa zvýšiť si ten limit. Bicykel nekupuješ na rok, na dva, možno by si tých pár stovák mala prihodiť, aby ti vydržal.

Jjano

... sorry, v tej zátvorke to malo byť: " (nie na dizajn, farby...). "

Yetee

Axel radí dobre.
Ak nemieniš používať MTB takmer denne, či min 100 km cez víkend, tak sa ti investovať viac ako 500 E neoplatí :)Pokiaľ niekde nespadneš, či nehavaruješ, tak pravdepodobnosť akejkoľvek opravy, či nastavovania je minimálna. Obchodov je plno, tak si tie "bajky" ošahaj, poskúšaj, vyber farbu, dizajn a potom mrkni, za koľko ho ponúkajú na nete :)

Jjano

Axel radi dobre v prípade, ako sám uvádza, že Líška má niekoho, kto second handový bicykel dá do laty. Pretože ak sa dievčina nevyzná v bicykloch, tak je hlúposť kupovať bazárový bicykel.

Mifo78

Bicykel za 400 € by som co sa tyka kvality prirovnal k turistickym topankam za 20-30 € ...

Axel

Na sobotnajsiu prechadzku na pivo na zeleznej studnicke tie boty za 30 eur ale stacit mozu.
Nie kazdy musi chodit do Lidlu na rozky v pohorkach s logom mamuta (ako som neraz svedkom).

A novy bike tiez neznamena, ze to bude najblizsie 3 roky bez udrzby. Zvlast ked su tam naozaj podradne komponenty, aby bola cena o 20 eur nizsia ako ma konkurencia.
Stale vsak plati: v tejto cenovej kategorii netreba ist po znacke na rame. Lebo tam sice bude pekna nalepka za priplatok, ale ten zvysok bude bieda. Na druhej strane - naozaj neist niekam do hypermarketu a nechat sa zlakat strojom (nebodaj celoodpruzenym) za 200 eur. Nie nadarmo ma prakticky kazdy servis za opravy tychto crepov prirazku 50-100%.

Za mna som povedal jasne: ak ma na to servis pripadne poradcu pri kupe, nech kupi tu bazarovku (alebo hocijaku inu) a zjedna cenu na 350 plus 100 na servis.
Ak nema, nech ide do Decathlonu (alebo ineho obchodu s menej profanovanymi znackami). Za 320 plus pripadny servis. Ani v jednom pripade to nie je symfonia, ale na nejake karaoke to postaci. Ano, mozno o rok si bude trieskat hlavu o stenu, lebo zacne jazdit seriozne. V takom pripade ho za 200 preda, 500 dolozi a bude mat uz schopnejsiu masinku.

Ohladom toho, ci to ma byt naozaj MTB - vacsine ludi vyhovuje viac ako cross. Sirsie kolesa, lahsie prevody. A na asfalte aj tak nejdu viac ako 15 za hodinu.

Vrana

niektore servisy crepy zakupene v hypermarketoch odmietaju opravovat :-)

Podla mna rozumna spodna cenova hranica za bike s prednym odpruzenim a kotucmi je niekde okolo 700 Eur. V zime a na jar byvaju fajn vypredaje starsich modelov, niekedy aj s 40 % zlavami. Mne sa tak podarilo kupit bike zlacneny z 1300 na 800. Alebo kupit jazdeny v podobnej cenovej hladine a to je potom spicka :-)

Vrana

Vyuzil by som vlakno, kedze som pred kupou dalsieho biku (deti rastu :-)). Zakladna a v podstate jedina dilema 26", 27,5" alebo 29"? Vyhody, nevyhody, odporucania ... Co som pocul, tak ze kto sadol na vacsi rozmer, tak na 26" naspat nechce.

Axel
To GT uz naozaj nie, to uz je kategoria Teskobajk.

Vrana: pozeraj sa na penazenku a to, kolko sa na tom bude jazdit, lebo plaste aj vidly na 26ku su stale najlacnejsie a nejaky rok z tejto velkosti este nezmiznu ani lepsie vybavene verzie. Na druhej strane, vyssiu kategoriu full ramu uz na 26 nenajdes...

A pozri aj na potrebnu velkost ramu. S-ko na 29 kolesach je smiesny hybrid. 205cm chlap na 26kach je uz nekomfort.
Ja jazdim 26ku kvoli moznosti mat ovela lahsie prevody do kopca (holt mam vyse 100 kil). Gramari tiez idu po 26ke, lebo koleso je proste mensie a lahsie. Chrti idu do 29, lebo to ide ako tank. A pre nerozhodnych vymysleli 27 a pol, lebo marketingove oddelenie by zomrelo hladom.

Mifo78

Hlavne plusy 29: nizsi valivy odpor, tym padom vacsia rychlost hlavne na rovinkach a menej clenitom terene, lahsia priechodnost cez nerovnosti (korene, kamene, obrubniky...), vacsia dotykova plocha plastov s povrchom a tym padom lepsie brzdne vlastnosti. Nevyhody: vyssia hmotnost, ktora sa prejavi hlavne v stupaniach, vacsi ram a tym padom nizsia obratnost v clenitom terene (hlavne pre nizsich ludi). Bol robeny aj porovnavaci test s pouzitim meracu vykonu. Vitazom boli 29 palcove kolesa, ale ziadny zazrak sa nekonal. 29 palcove kolesa ziskali na jednej hodine jazdy cca 30 sekund oproti 26 palcom. Pri kupe noveho biku by som sa ale uz asi k 26 nevracal. Aj dielov na 26 bude stale menej a menej...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum