Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez Tribeč do Považského Inovca

Diskusná téma K článku: Cez Tribeč do Považského Inovca

Pokračovanie letných poznávacích cyklovýletov ma tento krát zavedie do pohoria Tribeč. Ukrýva sa v ňom málo známa banská lokalita neďaleko jeho najvyšších polôh. Záľuba v banskej histórii ma nenechá chladným, rád by som ju navštívil. Zároveň si prezriem jaskyňu Čertova pec s pravekým osídlením v susednom Považskom Inovci.

Vladvlad

Vďaka, som rád, že článok zaujal.
Na inšpiráciu dve trasy, jar 2015 mapy.hiking.sk/?trasa=TGTtF a jeseň 2015 mapy.hiking.sk/?trasa=qwl5C Obidve sa týkajú Zbehov a okolia. Páčilo sa mi pomerne ľahké a rýchle spojenie smer Hlohovec a Leopoldov. Len keby nefúkal protivietor :)
Železnicu do Lužianok doslova odstrihli, takže vlaky (nákladné) môžu jazdiť len v úseku ZM-Dražovce a čo som čítal, tak aj ten úsek údolím Huntáka asi nie je úplne zjazdný, kvôli zosuvom pôdy.

Kryptajuliett

Jej, toto ma potesilo, kedze byvam v Hlohovci niektore pohlady su mi povedome, hlavne zeleznicny most po ktorom chodim skoro vzdy ked sa niekam vyberiem. Do Tribeca by som tiez chcel ist, pozeram ze je tam vela pomerne kvalitnych zjazdnych lesnych ciest. K tomu banskemu dielu sa asi nevyberiem, ale chcel by som prejst okolo zeleznice co prechadza skrz Tribec v oblasti Zirian. Ktovie ci je este funkcna, asi uz ani ne. Z Hlohovca je tam jednoducha doprava, staci sa odviezt vlakom do Zbehov alebo Luzianok. Ta skratka cez Surianky ma tiez laka, to bude vlastne taka najkratsia cesta naspat. Inak dost inspirativny clanok pre mna.

Dzakomoo

Bolo to viac vyraznych ryh na malom mieste,preto sme si neboli isti co to je. Tak mozno naozaj to su obycajne koryta :) V mk som zatial banske pozostatky nevyhladaval. ale dik za tipy,ked bude cas zajdem niekedy aj tam.

Vladvlad

Lukáš: ak by to bolo fotené niekde pri Perneku-Pezinku v MK, dalo by sa predpokladať, že to môže byť úvodná ryha po banskej činnosti. Tie ale bývajú skôr rovné, toto na fotke sa mierne zatáča. Mne to pripadá ako klasický jarok vyformovaný vodou.
Jedným z ukazovateľov, ak by sa jednalo o banské dielo, by mohli byť stopy po menších či vâčších haldách.
Na záver je dôležitá aj lokalita, aby tam bolo niečo, čo by sa aspoň pokusne dalo ťažiť. Podľa mapy banských diel, v Považskom Inovci skôr prevládajú jamy-pingy.

Keď nebude sneh, ak si nebol, skús si obzrieť nejaké MK banské lokality. Je tam veľa podobných pozostatkov ako je na fotke, ale tie sú skutočne banské. Napr. Skala, Lipníky, Horný Karol, Martin, pod Dračím hrádkom, Červený domček, nad Limbachom,...

Dzakomoo

raz sme v Povazskom Inovci v lese natrafili na taketo vyrazne ryhy v terene. lamali sme si hlavy nad tym, co to moze byt. myslis, ze je to tiez pozostatok banskej cinnosti?

Zdenči

Marin...odporúčam aj Karikovu knihu Strach. Potom sa v zime nevyberieš ani na Čebrať :-)

Pri jarnom putovaní Tribečom sme si hovorili, aké sú tam parádne cesty na cyklo túlačky. Niekedy to tam hádam aj ja opáčim na dvoch kolesách

Martin63

S Tríbečom opatrne. Potom čo som si prečítal knižku Trhlina mám pocit, že akékoľvek outdoorové aktivity v tomto kraji môžu byť krajne nebezpečné. Najmä v zime. :-)

Vladvlad

Vďaka. Bolo pekné počasie, osobne sa mi najviac páčili výhľady nad Piešťanmi. Ak by nebolo v lese vlhko a blato, pravdepodobne by som išiel inou trasou.

Kleine

... pekné fotečky a inšpirácia na výjazd ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum