Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čiernohuzec - cyklookruh z Levoče

Kotanyi

Ano, mas pravdu :) Ciernohuzec samotny som vynechal, bol som uz celkom vycerpany a mal som este pred sebou dlhu cestu.

Ano, spatne vidim, ze som mohol report napisat trochu inak - "vedie po vrstevnici s vynimkou kratkeho kolmeho stupania z JJV strany, ktoremu sa vsak da vyhnut tak", ze clovek postupuje podla Tvojho clanku/trasy :) Asi to vzniklo tak, ze som neporiadne zaniesol trasu do mapy.cz a siel podla nej, nie podla Tvojej povodnej trasy. Takze sa ospravedlnujem za rozporovanie :)

Inak dakujem za inspiraciu, na vylet spominam vo velmi dobrom :)

KarolM

Vďaka za report. Podľa záznamu v Strave si pod Čiernohuzcom šiel trochu inak ako je popísaná trasa, na vrchol si nevyšiel a kopec Chmeľov si vynechal.Spomínaný nepríjemný úsek medzi Jankovcom a Čarnohuzcom som šiel v roku 2016, vtedy tam bola cesta dobrá a malebná.

Kotanyi

Ahoj :)

Spisal som kratky report ku mojim zazitkom z tejto cyklotrasy.

Na cykloturu som sa vydal v obdobi letnych burok po vydatnom dazdi. Bolo par miest (v useku medzi Jankovcom a Ciernohuzcom), kde som kvoli blatu na zvaznici musel z bicykla zliezt, ale inak som problemy s rozmocenymi cestami nemal.

Dokopy som mal so sebou cca 2,5 litra vody. Po trase je viacero studniciek/pramenov, ja som konkretne doplnal vodu na tychto troch miestach:

Na navigaciu som pouzil mapy.cz (konkretne ich Android aplikaciu so stiahnutymi offline mapami pre Presovsky kraj). Da sa tam pekne vyklikat trasa: en.mapy.cz/s/holetanosa Navigacne problematicky je iba usek v okoli vrcholu Jankovca (medzi 5. a 6. bodom trasy), kde podla mapy nie je chodnik, takze vas navigacia taha dole a naspat hore. Realita je taka, ze chodnik ozaj zmizne a v jednom useku sa musite pripravit na jazdu v trave po kolena (ked ste na bicykli - pokial z neho zidete, trava je po pas). V tychto miestach je lepsie z bicykla zist, pretoze nevidno pod kolesa a su tam popadane konare/kmene. Usek je nastastie kratky, priblizne 200 metrov, na samotnom Jankovci je uz kratka trava a je tam krasne.

Najmenej prijemny bol pre mna usek po zideni z Jankovca popod Piesocny vrch az po (vratane) strme stupanie na Ciernohuzec z jeho severozapadnej strany. Usek pod Piesocnym vrchom vedie lesom po ceste vyjazdenej traktorom - voda sa vyparuje pomaly a je tam vela blata. Z vacsej casti sa cez blatiste useky da prejst na bicykli, na niektorych miestach som musel zist a zablatil som si topanky. Nasledne stupanie na Ciernohuzec je v jednom mieste velmi strme. Jeho obchadzanie z juznej strany je uz vsak velmi prijemne, vedie po vrstevnici s vynimkou kratkeho kolmeho stupania z JJV strany, ktoremu sa vsak da vyhnut ak v 7. bode trasy zidete dalej a odbocite na nizsie veducu vrstevnicu (tato sa vsak na hreben pripaja neskor, takze ak sa chcete vracat k Ciernohuzcu, predlzite si cestu).

Po prijemnej hrebenovke od Ciernohuzca ku Zamcisku nasleduje strmy padak po vymletej ceste s vacsimi kamenmi, kde vam poriadne vydrnca ruky a miestami je bezpecnejsie zist dole z bicykla. Tento usek ale nie je dlhy a potom si uz mozete uzivat pozvolny zjazd dole.

V doline sa ide prijemne, po asfaltke ide minimum aut. Stupanie je velmi pozvolne, takmer necitelne, neprijemnym sa stane az v useku od Vysnych Repasov po Kruzok nad Ulozou.

Este by som sa vratil k dvom veciam (obe sa tykaju useku medzi 2. a 3. bodom). Na stupani v lese pred Krizovym vrchom a tiez na dlhsom stupani pred pamatnikom SNP je miestami cesta vysypana malym strkom, kvoli ktoremu sa zadne koleso pri slapani neprijemne podsmykuje - hoci stupanie nie je zvlast strme, je to vysilujuce a miestami je prijemnejsie bicykel potlacit. Druha vec - v useku za Gehulou sa trasa na chvilu odpaja od cyklotrasy - zatialco cyklotrasa ide hore-dole, neznacena lesna cesta vedie cely cas prijemne dolu kopcom.

Celkovo som si trasu velmi uzil, ale je narocna - cely vylet trval 11 hodin, hybal som sa cca 7,5 hodiny, 3,5 hodiny som oddychoval. Pripajam aj zaznam zo Stravy: strava.com/…/5621164919

Najviac sa mi pacila prva cast cesty po Jankovec - ak si chcete trasu skratit a zaroven vidiet Jankovec, mozete sa z Jankovca vratit na krizovatku Vaclavak (z 5. bodu na 4.) a zist po neznacenej lesnej ceste do doliny, kde sa pripojite na cestu veducu do Niznych Repasov.

Pripojene fotky:

  • spatny pohlad na luky pred Krizovym vrchom
  • krasny usek medzi Vaclavakom a Jankovcom
  • Jankovec
  • juzny usek pod Ciernohuzcom
  • hreben medzi Ciernohuzcom a Zamciskom

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma